31. 12. 2012.

Tea Time! 5 - Sretna Nova godina!


Za skoro dvije godine aktivnog recenziranja čajeva ostvario sam daleko više od onoga što sam i mogao pomisliti kada sam tek uzeo Earl Gray da slikam i dam svoje mišljenje o njemu. Iako čaj i nije baš popularna tema na našim prostorima ipak sam našao dovoljan broj ljubitelja i entuzijasta, a 2012. godina mi je pružila priliku da još dublje zaronim u ovaj mali svijet i obogatim život novim poznanstvima, prijateljima i ugodnim trenutcima.



Zadnji Tea Time u ovoj godini, pročitajte o sažetim iskustvima iz prošle, i planovima za narednu godinu. I da, sretna vam Nova godina :)

28. 12. 2012.

Dnevne Degustacije 4 - Alnatura Advents Kalender Tee kolekcija


Krajem prošlog mjeseca uzeo sam Alnaturinu kolekciju čajeva Adventa. Iako vrlo rijetko uzimam čaj u vrećici ove sam uzeo iz razloga što mi se pružila prilika da probam 24 različite mješavine. Cijenom je relativno povoljan - 4,5 do 5 KM za kutiju. Sve su vrećice imale priliku da se pokažu a one najbolje sam izdvojio preporukom. Pa da počnemo...

25. 12. 2012.

Gunpowder

Gunpowder je ako ne i prvi čaj s kojim se zapad susreo. Riječ je o zelenom čaju iz Kine porijeklom iz Zhejiang provincije, grada Shaoxing, zaseoka Pingshui koji datira još iz perioda dinastije Tang (618-907 god.). Danas se čaj ovom metodom proizvodi u većini Kine (nešto kvalitetniji su oni iz provincija Fujian, Anhui, Guandong i Hunan) kao i na Tajvanu te Sri Lanci.



Gunpowder (珠茶, zhū chá) je jedan od jeftinijih zelenih čajeva koji je karakterističan po sitnom, preprženom i čvrsto urolanom listu veličine 3-5 mm koji podsjeća na zrna sačme. U Kini se gunpowder skoro nikako ne konzumira te je uglavnom namijenjen za izvoz. 

22. 12. 2012.

Iva did it. - Ovako to Iva radi






Kada sam tek otvorio ovaj blog nije bilo mnogo čajoljubaca koji bi na svojim blogovima čaju posvetili cijeli post, obično bio spomenut onako usput, kao lijek za prehladu ili ledeno ljetno osvježenje. Jednog dana sam preko Google pretraživača nišao na Ivin blog uz ključnu riječ 'čaj' i od tada je pratim. Iva je prvi bloger koji postove pored heklanja, ručno rađenog nakita i pakovanja svoje postove posvećuje i čaju. Zbog toga sam je zamolio da bude prvi gost na mom blogu, na što je ona rado i pristala. Bez da duljim, pogledajte kako to Iva radi...

Hvala Iva :)

17. 12. 2012.

Genmaicha (Hamasa-En)


Genmaicha je jedan od čajeva koje sam dugo vremena želio probati ali jednostavno nisam imao dobar izbor kod online trgovaca, s toga sam odlučio čekati na povoljnu priliku, i jednog dana, kao što kažu: strpljen, spašen - Genmaicha dođe meni pravo u ruke: ljetos dobih uzorak od meni do tada nepoznatog čajoljupca iz Hrvatske, a jesenas me je novo poznanostvo s trgovcem iz Japana obradovalo kutijom izdašnih uzoraka raznih čajeva iz Shizuoka prefekture. Jedan od tih je i Genmaicha, pa da počnemo.

11. 12. 2012.

Sungma SFTGFOP1 China Flowery - DJ 1 - First Flush 2012 Darjeeling (Thunderbolt Tea)


Sungma SFTGFOP1 China Flowery - DJ 1 - First Flush 2012 Darjeeling (Thunderbolt Tea)


Darjeeling je grad u Saveznoj Indijskoj državi Zapadni Bengal, smješten u podnožju Himalaja. Ovo područje je najpoznatije po istoimenom čaju kojem se obično pridodaje epitet šampanjca čajeva. Kao i šampanjac, darjeeling može doseći veoma visoku cijenu zbog svog upečatljivog okusa i arome koje se teško opisuju u jednoj rečenici. Imao sam tu sreću da ovog ljeta okusim jedan takav prestižan 'šampanjac' čajeva.

03. 12. 2012.

Dnevne degustacije 3 - Bijeli čajevi od MingCha

Krajem prošlog mjeseca dobio sam tri uzorka bijelih čajeva od MingCha iz Hong Konga. Već neko vrijeme pratim njihovu Facebook stranicu na kojoj postavljaju dosta slika u kojima nerijetko sparuju čaj i hranu, a ponekad prave i kekse sa raznim čajem i cvijećem. Na jednoj od tih slika su postavili tri različita vrha bijelog čaja i pitali koji je koji, na što sam ja tačno odgovorio. Kao nagradu, poslali su mi uzorka ta tri čaja kako ih i ja mogu probati. 

Ovih dana je Martina (admin sa stranice) uradila mini-recenziju u stilu kolaža pa sam i ja odlučio da tako obradim ova tri čaja.

1. Silver Needle Supreme, 2. Genuine White, 3. White Peony Supreme (naljepnice na 1. i 3. su greškom zamijenjene)