11. 02. 2012.

Prince of Wales, Twinings

Donosim vam još jednu recenziju crnog čaja. Ovaj put sam se odlučio za Twiningsov Prince of Wales. Kupio sam ga u Delikatesi kod ekonomskog fakulteta, cijena 8,90 KM.

"A velvety smooth & mild blend of light teas from China"


Riječ je o mješavini (blend) crnih čajeva. Tražeći malo po internetu došao sam do saznanja da je Prince of Wales nedefinisana mješavina crnih čajeva, kineskih, indijskih, pa čak u nekim slučajevima i zelenih čajeva.Historija ovog čaja vodi porijeklo od princa Edwarda od Walesa (krunisan kao kralj Edward VIII) po kojem je i dobio ime, dobavljao je svoju mješavinu čaja iz raznih kineskih provincija, te je taj blend lagano ušao u englesko društvo preko aristokratije i u niže slojeve. Međutim, danas Prince of Wales je nedefinisana mješavina crnih čajeva, kineskih, indijskih, pa čak u nekim slučajevima i zelenih čajeva. Budući da je Twinings engleska kompanija sa tradicijom, za očekivati je da je njihova receptura najbliža izvornoj. Pa da počnemo.


slika



"This exquisite tea was originally specially blended by Twinings for HRH Prince of Wales in 19219, who later became King Edward VIII. He kindly gave Twinings permission to sell this wonderful tea."


Ovdje vidimo da je riječ o jednom sitnom čaju tamnog tona. Miris asocira na tipični crni čaj.

Kao i uvijek, pripremam 250 ml čaja, za što sam izdvojio 3 grama, što je ugrubo 1 puna čajna kašika čaja.

slika


Sipanje ključale vode.


slika


Uranjanje čaja u vodu. (Nek vas ne zbunjuje što sam uradio obrnuto, jer mi je nekako zgodnije sa ovom aparaturom ovako)


slika


Pri samom dodiru sa vodom čaj otpušta boju.

Na kutiji piše da se čaj drži u vodi 3 - 5 minuta. Ja u ovom slučaju se držim minimuma - 3 minute.

slika


Slika čaja neposredno prije cijeđenja.


slika


I hop! Tako jednostavno :)


slika


Promatranjem i mirisanjem čaja primjećujem poznatu aromu keemun crnog kineskog čaja. Dodatnih mirisnih nota također ima, ali su minorne.


slika


Boja čaja je svijetlo-bakrena s nijansom smeđe, dok je miris blago sladunjav i podsjeća, kao što sam i rekao, na keemun. Pri prvom gutljaju okus je izuzetno blag i prijatan, bez kompleksnosti, ali također i bez gorčine. Kratko rečeno: prepoznatljivi okus i aroma tipičnog crnog čaja. Nakon gutanja ne isušuje ni usta ni grlo, pri čemu ostavlja osjećaj vlažnosti i svježine na jeziku. Kako se čaj hladi, sa svakim gutljajem na površinu isplivava blagi doir gorčine koji se zadržava u grlu, te nakon nekog vremena ne pijenja dolazi do ispreplitanja aroma na nepcetu sličnim assam crnim čajevima i earl gray-u, kao i blakog skupljanja unutrašnje strane usana.


Sažetak:

Prosto rečeno: crni čaj za početnike. Da ne bude zabune, radi se o kvalitetnom čaju, ali imam dojam da bi se skoro svakome svidio, bilo da niste pili crni čaj prije, ili ste pak pili pa vam se nije svidio. Definitivno je kvalitetniji od velikog dijela crnih čajeva u vrećicama koje možete kupiti kod nas. Blag ali ipak postojan okus, te odsustvo gorčine uz nenapadnu aromu čine ovaj čaj prigodnim za svakoga.

Nema komentara:

Objavi komentar