10. 11. 2013.

Lady Grey (Twinings)


Kada sam došao na ideju da recenziram čajeve prije više od dvije godine najveći utjecaj na odabir čaja za prvu recenziju je njihova očita varijacija u okusu i aromama. Naime, u to doba sam imao nekoliko Earl Grey čajeva različitih brendova te sam odabrao onaj koji je na mene ostavio najbolji dojam - Earl Grey od Twinings-a.

Dvije godine poslije, u razmjeni čajeva sam dobio vrećicu Lady Grey-a, varijacije na Earl Grey. Budući da me je vrećica očarala mjesecima poslije sam pokušavao pronaći ovaj čaj u varijanti lista (loose leaf). Moje strpljenje se u konačnici isplatilo, te je vrijeme da ocijenimo ovu damu.  



Suhi list - U odnosu na klasični Earl Grey list Lady Grey je poprilično nekonzistentne dužine - fragmenti ~5-15mm su izraženi na površini, međutim skidanjem par kašika primjetniji su dostsa sitniji fragmenti od svega par milimetara što asocira na neku broken kategoriju. Među krupnijim fragmentima moguće je uočiti i nešto stabljike koja je sitna i sveukupno ne kvari vizuelni dojam.


Ovaj blend crnih čajeva je ukrašen i obogaćen komadićima kore narandže i limuna kao i oku veoma ugodnom različku. Aroma je glavni adut ove dame te je intenzivna i kompleksna. Pored nota bergamota ističu se i neki drugi citrusi - prvenstveno limun. Aroma samog lista ne može doći do izražaja. zbog dominantnih citrusnih nota.
U pažljivijoj degustaciji suhog lista primjetno je da elementi citrusa suptilno naginju prema blagoj eteričnost i dijelom asociraju na spearmint mentu.


Mokri list - U mokrom listu uz izraženu aromu limina, pored tupih i svjetlijih smeđih nijansi najsitnijih fragmenata dolaze do izražaja oni krupniji.


Infuzija - Procijeđeni list u šalici se odražava dubokim crveno-smeđim tonom uz nešto fragmenata vidljivih na dnu. Na površini se pored arome citrusa može osjetiti i nota slada - tipična za indijske čajeve. Prvi gutljaj otkriva puno tijelo u ustima uz umjereno uprženu notu koja sa sobom nosi obris gorkog. Aroma prati tijelo i primjetno je kompleksnija od klasičnog Earl Grey-a.

Tokom ispijanja dolazi do blagog skupljanja usta na vrhu te hlađenjem dolazi do smanjenja ionako blage oštrine te izraženije arome citrusa.
Interesantno je spomenuti da Lady Grey zadržava kompleksnost arome i okusa i u nešto blažoj varijanti od 2,3 - 2,5 gr koliko je i mjera uz punu čajnu kašiku, doduše uz nešto blaže tijelo ali i bez ikakve oštrine.

Zaključak - Lady Grey je prije svega dobro balansiran čaj koji se jednako dobro pokazuje bilo da ga pripremite blagog ili jakog. Dodatni plus je i kompleksnija aroma koja ostavlja blagi dojam egzotike i po tom pitanju se penje barem stepenicu više u odnosu na klasični Eerl Grey koji nekima vremenom može postati mlak i monoton.

Konačna ocjena - 88/100

Lady Grey možete naručiti na iHerb, kao i mnoštvo drugih uz veoma povoljne cijene i poštarinu (4$ do 1,8 kg težine narudžbe) te ostvariti popust od 5$ koristeći promotivni kod HWB359 pri plaćanju.

Nema komentara:

Objavi komentar