16. 10. 2013.

Radella Green (Basilur)



Indijski podkontinet je poznat ponajviše po svojim crnim čajevima; Assam, Ceylon i Darjeeling su nazivi poznati i kod onih koji iole znaju malo više o najpopularnijem piću poslije vode.
No, tu i tamo moguće je nabasati i na zelene čajeve, od Assama pa sve do Sri Lanke (ranije poznatog kao Ceylon).

Pogledajte šta ovaj zeleni list sa Sri Lanke ima za ponuditi.

21. 09. 2013.

Shan Tuyet "Snow Green" (Upton Tea Imports)


U zadnje dvije godine imao sam priliku piti čajeve iz raznih zemalja te pored Kine, Indije i Japana put do moje šoljice našli su i oni sa Tajvana, Tajlanda, Afrike, Turske a danas po prvi put jedan i iz Vijetnama.

Čaj u Vijetnamu se uzgajao od davnina za lične potrebe a svoju ekspanziju doživljava tek krajem 19. Francuskom okupacijom budući da je u tom periodu za zapadne zemlje čaj bio izuzetno važna roba.

30. 08. 2013.

China Golden Yunnan (Franz & Sophie)




Dian Hong je crni čaj iz kineske provincije Yunnan karakterističan po svom zemljano-paprenom profilu uz izraženu punoću u ustima. Koristi se i kao sastojak u blendovima, a najcjenjeniji Dian Hong se sastoji od samih vrhova koji su kompletno prekriveni zlatnim dlačicama.

Ovaj čaj u sarajevskoj čajdžinici "Franz & Sophie" je etiketiran kao "China Golden Yunnan" što direktno ukazuje na njegovo porijeklo kao i određenu količinu zlatnih vrhova prisutnih u listu.

24. 08. 2013.

Sikkim Temi TGFOP I (Franz & Sophie)


Sikkim je jedna mala indijska savezna država na sjevero-istoku te zemlje, veoma blizu savezne države Assam. Bašta Temi je osnovana 1969. godine i zauzima površinu od 177 hektara a od 2005. godine počinje sa implementacijom organskog uzgoja i proizvodnje čaja.

Danas je ova bašta veoma cijenjena, te iako ne tako zvučnog imena i velikog obima proizvodnje kao neke druge indijske savezne države, ipak uživa visoku reputaciju kod čajoljubaca širom svijeta.

12. 08. 2013.

Lapsang Souchong (Teavivre)


Lapsang Souchong je jedan od čajeva koji je odigrao veoma bitnu ulogu u ekspanziji čaja van granica Kine. Premda je aroma dima i borovine očarala Ruse i ostatak Evrope u Kini se generalno smatra čajem za izvoz, ili bolje rečeno, ne pristaje ukusu kineza koji preferiraju suptilniije izražene elemente u čaju. Više o ovom čaju možete pročitati i na enciklopediji.