02. 04. 2017.

Castleton Imperial Darjeeling First Flush (Vahdam Teas)
Vahdam Teas je jedna od online trgovina čajeva sa prostora Indije koje sam otkrio nedavno, te kako u ponudi imaju sve vrste čajeva iz svih dijelova zemlje odlučio sam uzeti set uzoraka najprodavanijih čajeva, koje sam u međuvremenu degustirao. Jedan od tih je i Castelton Imperial Darjeeling iz prve berbe, čiju recenziju imate priliku sada pročitati.

Čajni vrt Castelton je jedan od najpoznatijih u Kurseong-u osnovan 1885. godine od strane kolonijalnog engleskog poduzetnika Dr. Charles Graham-a. Ovaj vrt je dobio naziv po građevini nalik dvorcu koja se nalazi na njenom prostoru. Oko 320 hektara vrta prekrivaju većinksi grmovi kineskog kultivara u rasponu od 900 do 1800 metara nadmorske visine. Castelton je u zadnjim decenijama postao sinonim za kvalitet i prestiž dosegnuvši u više navrata najveću cijenu čajeva na svijetu putem aukcija. 

Ovaj put degustiram Castelton Imperial Darjeeling is proljetne berbe (First Flush), iznimne kvalitete lista (FTGFOP1).

Priprema
Količina lista: 2,5gr
Stakleni čajnik: ~240ml
Temperatura: 90C


Suhi list - Relativno sitan i kratak - oko 1cm, u pretežno zelenim nijansama prošaran tupim smeđim tonovima, a tu je i nešto srebrnih vrhova. Sama hrpa je mekana na dodir, vulumenozna i prozračna. Odiše aromama božura, orhideje i koštunjavog voća uz dozu svježine.Infuzija (5 min)Bistrog narandžasto-žutog tona uz vrlo malo taloga od lista na dnu. Na površini zrači nježnim cvijetnim aromama uz note koštunjavog voće, te dodirom majčine dušice. Boja infuzije u kombinaciji sa aromom subjektivno asocira na kajsiju.

Uz prvi gutljaj infuzija je srednjeg tijela, odiše svježinom ali i blagom suhoćom uz fine note koštunjavog voća koja se razvije na nepcu nakon gutanja. Nakon par gutljaja dolazi do blagog stezanja na korijenu jezika prema grlu a sa strana jezika se razvija veoma suptilna kiselost koja naglašava voćne komponente u ovom čaju. Pored toga, aroma se proširuje i na nos, tako da se prilikom izdisaja mogu osjetiti cvijetno-voćne komponente.

Naredni gutljaji intenziviraju voćni karakter ovog čaja da bi, kako se infuzija hladi, razvio i jedan osjećaj ugodne topline između gutljaja dok suhoća pada u zadnji plan. U ovim trenucima note cvijeta počinju poprimati blago parfemast karakter, te se na nepcu zadržava nota majčine dušice.
Zadnji gutljaji nose i malu dozu slatkoće koja zaokružuje ovu šoljicu.Mokri listBogatih nota kajsije i orhideje, vidno sitan, generalno zelenih tonova uz ponešto smeđih uslijed oksidacije.


Zaključak - Moram priznati da sam malo previše očekivao od ovog čaja zbog renomiranosti njegovog porijekla. Ovaj Darjeeling ne obiluje paletom raznih nota već uz par jakih aduta (nota) koji se intenziviraju iz gutljaja u gutljaj ostvaruje impresivan dojam na čula. Topla preporuka za sve ljubitelje dobrog čaja.

Ovaj čaj možete uskoro naručiti ovdje, budući da ovogodišnja berba nije još stigla u trgovinu.

Konačna ocjena - 91/100


Nema komentara:

Objavi komentar