30. 11. 2012.

Tea Time! 4 - Decembar, adventi i razmjene

Pred vama je četvrti dio serijala Tea Time! Odlučio sam ovaj serijal pisati na kraju svakog mjeseca u kome će biti sažeta sva iskustva i mišljenja iz tekućeg mjeseca.

                   






Novembar se završava i vrijeme je da se to isprati četvrtim dijelom serijala Tea Time. Ovaj mjesec je za mene bio ispunjen u svakom smislu, pogotovo kada je riječ o čaju. Posjeta čajdžinici u Sarajevu (Franz & Sophie), koja je na neki način postala tradicionalna svaki put kada idem kući, urodila je nekim novim saznanjima i novim čajevima, kao i kvalitetnom druženju s vlasnikom. Već neko vrijeme tamo gledam i odmjerujem posuđe pa sam onako usput uzeo i interesantnu šoljicu zapremine od oko 150 ml za povoljnih 5,50 KM. Povremeno je koristim za Pu Erh čajeve kada odstupim od uobičajene pripreme u gaiwan-u.

Šoljica is Franz & Sophie

Već neko vrijeme sam upoznat sa grupama za razmjenu čajeva koje pokrivaju samo teritorij SAD-a te sam tek nedavno došao na ideju da pokrenem istu inicijativu samo za nas Balkance (pomenuto područje i šire). Na moje pozitivno iznenađenje odziv je bio impresivan, tako da nakon svega nekoliko dana uspostavili smo listu od 10 učesnika i prva razmjena je počela. Lista je ubačena u 'bubanj' i nasumično je generisana nova na osnovu koje je prvi na spisku slao drugom, drugi trećem, a krug se zatvorio tako što je zadnji slao prvom. 

Moja pošiljka od 7-8 čajeva koje sam s uzbuđenjem zapakovao i označio je otišla u Visoko, dok je meni stigla iz Beograda.


Destinacija: Mostar




Destinacija: Visoko

Da čitaocu ne bih stvorio sliku da je grupa svedena na puku razmjenu čajeva, moram zadovoljno istaći da je to mjesto gdje se čajoljupci sa našeg govornog područja veoma aktivno druže i razmjenjuju iskustva. Moram priznati da nisam to očekivao, tako da mi to čini posebno zadovoljstvo. 

Interesantno je da interesi i zanimanja čajoljubaca široko variraju a ovom prilikom ću da predstavim blog Slurp-O-Rama & Cutensils Ivane iz Beograda na kojem možete naći svega: od hrane, grafičkih i drugih radova, čaja i ostalog što se Ivani sviđa. U drugu ruku Maja iz Kikinde je strastveni maratonac i ima vlastiti web sajt Čajna vila koji je kombinacija bloga, članaka i shopa na kojem možete povoljno uzeti ukrasne aromatične svijeće koje Maja lično izrađuje. Nadam se da ću uskoro vidjeti i nekih čajeva u ponudi.

Izvrsna prilika da se probaju 24 različina čaja


Ovog mjeseca mi je pristiglo najviše uzoraka do sada i došao sam do razmišljanja da čaj skoro pa besplatno možete piti ako vam nije mrsko pisati utiske o njima, a kada je riječ o mom slučaju, trenutna zaliha uzoraka bi mogla zadovoljiti lični čajni 'apetit' od pet šoljica dnevno na nekih mjesec-mjesec i pol.


Kako je sutra tačno godina dana od osnivanja Facebook stranice "Dobri čajevi" ovim putem bih da najavim jedno iznenađenje, a od sutra, također, kreće brojanje adventa pred Božić, pa možete očekivati svaki dan po jednu kratku recenziju iz kolekcije Advents Kalender Tee koja se sastoji od 24 različita čaja.   




Radujem se decembru, novim iskustvima, druženju i razmjenama, a vi?




3 komentara:

  1. Super! Ja sam sad u cajnoj euforiji i jako mi prija tvoj blog, a i buduca razmena cajeva(ja sam vojvodjanska frajla na fb-u). Hvala i tebi na pracenju... :)

    OdgovoriIzbriši