16. 05. 2013.

Green Style Dong Ding (Fong Mong Tea)



Fong Mong Tea (u daljem tekstu FMT) je jedan od eBay trgovaca kojeg sam preporučio u prethodnom postu. Prošle godine sam od ovog trgovca dobio oko 5-6 uzoraka raznih čajeva sa Tajvana koji su do sada već ispijeni i degustirani. Za prvu recenziju čaja od FMT odabrao sam Dong Ding, jedan naizgled tipičan lakše oksidiran rolani oolong koji je prepoznatljiv i visoko cijenjen među poznavaocima čaja.

Iako bi se FMT-u moglo zamjeriti što ne nudi pakovanja manja od 150 gr, ovih dana na svojoj Facebook stranici nude besplatne uzorke svježih, ovogodišnjih čajeva. Prema onome što sam do sada mogao probati od njih moglo bi se reći da imaju izuzetno kvalitetne čajeve, shodno cijeni, naravno... Sun Moon Lake koji sam pio prošle godine je jedinstveno iskustvo u kategoriji crnih čajeva.

Iako je Sun Moon Lake vrijedan pomena i recenzije, ovaj put sam se ipak odlučio za Dong Ding iz razloga što je riječ o jednom popularnom čaju koji nije još recenziran na ovom blogu, a uz to je ostavio i više nego pozitivan dojam.


Dong Ding potječe sa istoimene planina iz tajvanskog okruga Nantou, a sadnice korištene za njegovu izradu vode porijeklo sa planinskog vijenca Wuyi iz kineske provincije Fujian. Uzgaja se na visini od 700 do 1200 metara, te podliježe fermentaciji 25-35%. Postoji nekoliko varijanti završne, termičke obrade kod ovog čaja: lagana, jaka i nad ugljem; što naposlijetku ima velik utjecaj na krajnji rezultat (lagano pečeni su aromatičniji, jako pečeni su puniji i mogu podnijeti malo veću temperaturu, itd.).

FMT tvrdi da je njihov Green Style Dong Ding uzgojen na visini od 740m uz 20-30% uprženosti te 15-25% fermentacije. Preporuka je koristiti 3gr suhog lista na svakih 150ml vode (85-90 C).

Priprema:

Vatrostalni čajnik 250 ml
List: 6,2 gr
Voda: 90 C
Namakanja: 1m - 2m - 3m

Suhi list je rolan i krupan uz svijetlije i tamnije nijanse zelene, što dodatno potvrđuje (zajedno i sa prefiksom 'green') da je lagano upržen, reklo bi se i neravnomjerno.

Prva infuzija (1m) je bistrog zelenog tona koji brzo poprima nijanse žute. Veoma cvijetno aromatičan sa bogatim povrtnim okusom te voćno-slatkim završetkom i intenzivnim i dugotrajnim zadržavanjem na nepcu uz note maslaca.




Druga infuzija (2m) pokazuje više slatkoće uz voćne note koje se osjete na vrhu jezika, dok su cvijetni elementi bolje izbalansirani sa povrtnim i ostalima. Veoma ugodno zadržavanje nota maslaca na nepcu isprepletenih sa slatkoćom i voćnim notama.

Treća infuzija (3m) je i dalje veoma ukusna i bogata ali uz cvijetne elemente koji su u primjetnom padu. Slatkoća dolazi do izražaja a zadržavanje maslacastog dojma na nepcu uz slatkoću na korijenu jezika je u suptilnom tonu.

Mokri list je veoma krupan i cjelovit, svježe mirisan uz povrtne note, ponajviše na mladi grašak uz slatkast i blago škrobast dojam. List se zbog laganog rolanja brzo otvara, nakon prve minute oko 70%


Konačna ocjena - 91/100 

Ovaj čaj možete naručiti ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar