Za skoro dvije godine aktivnog recenziranja čajeva ostvario sam daleko više od onoga što sam i mogao pomisliti kada sam tek uzeo Earl Gray da slikam i dam svoje mišljenje o njemu. Iako čaj i nije baš popularna tema na našim prostorima ipak sam našao dovoljan broj ljubitelja i entuzijasta, a 2012. godina mi je pružila priliku da još dublje zaronim u ovaj mali svijet i obogatim život novim poznanstvima, prijateljima i ugodnim trenutcima.
Planovi
U nešto manje od godinu dana blogovanja primjetio sam da sam svoje čitatelje u određenim mjesecima uskratio za mnoga iskustva, što nastojim promijeniti. Do sredine januara ću napraviti i objaviti polugodišnji plan recenzija s tim da ću ostaviti prostora i za čajeve koje možete i vi predložiti.
Ove godine ste imali priliku učestvovati i u nekoliko nagradnih igara, koje sam pokrenuo s ciljem da vam približim čaj u izvornom obliku, tako da će ova praksa da se nastavi i u narednoj godini.
Jedan od planova, čija je realizacija već započela, je i dio bloga (Enciklopedija) koji za cilj ima da informiše čajne entuzijaste i pomogne im u izgradnji bogatije slike o čaju kroz historijske, kulturne, društvene i potrošačke aspekte. Enciklopedija je dugoročni plan na koji ću obratiti posebnu pažnju i težiti ka njenom usavršavanju.
Pored toga, obećao sam i nizu blogera-gurmana više postova o upotrebi čaja u kulinarstvu, te je to svojstven 'sneak peek' za narednu godinu.
Vjerujem da je dobar dio čitateljstva upoznat sa Facebook grupom za razmjenu čajeva u koja se pored toga pokazala i kao odličnom platformom za druženje i razmjenu iskustava u mikrokosmosu zvanom 'čaj'. Sredinom januara ide treći krug razmjena, s toga se prijavite ukoliko ste zagrijani.
Gostovanja
Ove godine sam gostovao kod Gordane na blogu Kuhinjske priče (10 zanimljivosti o caju), riječ je o mjestu na koje možete skoro svakodnevno navratiti u potrazi za novom idejom i inspiracijom u kuhinji ili se pak opustiti uz slike i iskustva spisateljice koja živi u Danskoj.
Ponukan novim poznanstvima javila se želja da do kraja godine ugostim nekog čajoljupca-blogera i kod sebe, a već u narednoj godini imam zacrtan plan od jednog gostovanja mjesečno, s toga, ukoliko imate blog i pri tome volite čaj, prijavite se :)
Moj prvi gost, tj. gošća je Iva iz Valjeva koja na svom blogu pored ručno rađenog nakita, crteža, heklanja i dekorativne ambalaže povremeno posveti post nekom od čajeva koje rado pije. Pitao sam je kakvu ulogu igra čaj u njenom životu a ona mi je odgovorila: Iva did it. - Ovako to Iva radi.
Tokom godine sam i pisao članke i recenzije za namirnice.ba, riječ je o portalu za posvećenom potrošačkoj korpi BiH građana, te na tom mjestu možete naći interesantnih stvari koje će vam olakšati i začiniti svakodnevnicu.
Vjerujem da je dobar dio čitateljstva upoznat sa Facebook grupom za razmjenu čajeva u koja se pored toga pokazala i kao odličnom platformom za druženje i razmjenu iskustava u mikrokosmosu zvanom 'čaj'. Sredinom januara ide treći krug razmjena, s toga se prijavite ukoliko ste zagrijani.
Gostovanja
Ove godine sam gostovao kod Gordane na blogu Kuhinjske priče (10 zanimljivosti o caju), riječ je o mjestu na koje možete skoro svakodnevno navratiti u potrazi za novom idejom i inspiracijom u kuhinji ili se pak opustiti uz slike i iskustva spisateljice koja živi u Danskoj.
Ponukan novim poznanstvima javila se želja da do kraja godine ugostim nekog čajoljupca-blogera i kod sebe, a već u narednoj godini imam zacrtan plan od jednog gostovanja mjesečno, s toga, ukoliko imate blog i pri tome volite čaj, prijavite se :)
Moj prvi gost, tj. gošća je Iva iz Valjeva koja na svom blogu pored ručno rađenog nakita, crteža, heklanja i dekorativne ambalaže povremeno posveti post nekom od čajeva koje rado pije. Pitao sam je kakvu ulogu igra čaj u njenom životu a ona mi je odgovorila: Iva did it. - Ovako to Iva radi.
Tokom godine sam i pisao članke i recenzije za namirnice.ba, riječ je o portalu za posvećenom potrošačkoj korpi BiH građana, te na tom mjestu možete naći interesantnih stvari koje će vam olakšati i začiniti svakodnevnicu.
Izvorni članci i recenzije:
Čaj – drugačije iskustvo od onog kojeg poznajete
U zemljama gdje je ispijanje čaja tradicija posebna pažnja se obraća na samu aparaturu
Plantago domaći biljni čaj: Kadulja je blago kojeg trebamo njegovati i u kojem trebamo uživati
Izzetin Ambitus – čaj za cirkulaciju [Recenzija]
SETI čaj od brusnice [Recenzija]
Čaj – drugačije iskustvo od onog kojeg poznajete
U zemljama gdje je ispijanje čaja tradicija posebna pažnja se obraća na samu aparaturu
Plantago domaći biljni čaj: Kadulja je blago kojeg trebamo njegovati i u kojem trebamo uživati
Izzetin Ambitus – čaj za cirkulaciju [Recenzija]
SETI čaj od brusnice [Recenzija]
Preuzete recenzije:
O četiri vrste čaja koja dobijete u Plantago porodičnom pakovanju [Recenzija]
Menta – Spearmint & Zeleni čaj s mentom od Plantaga na testu [Recenzije]
Blogovi koje pratim
Menta – Spearmint & Zeleni čaj s mentom od Plantaga na testu [Recenzije]
Blogovi koje pratim
Domaći:
Iva did it. - 'Iva je uradila', a šta je uradila, svašta je uradila... uz to je i čajoljubac :)
Slurp-O-Rama & Cutensils - "Avanturista u malom, industrijski i web dizajner po profesiji, gurman u kuhinji i predani zaljubljenik u muziku"
Kuhinjske priče - Mjesto za dnevnu inspiraciju u kuhinji i opuštanje
Iva did it. - 'Iva je uradila', a šta je uradila, svašta je uradila... uz to je i čajoljubac :)
Slurp-O-Rama & Cutensils - "Avanturista u malom, industrijski i web dizajner po profesiji, gurman u kuhinji i predani zaljubljenik u muziku"
Kuhinjske priče - Mjesto za dnevnu inspiraciju u kuhinji i opuštanje
Connoisseur - Ljubitelj gadgeta, automobila i žestoke muzike izmeđuostalog
Slatka recenzija - Blog sličan mom, razlika je što Matija voli da recenzira slatkiše umjesto čaja
Strani:
Tea Endeavours - Žiga je bloger iz Slovenije s posebnim afinitetom za japanskim čajevima i kulturom
Slatka recenzija - Blog sličan mom, razlika je što Matija voli da recenzira slatkiše umjesto čaja
Strani:
Tea Endeavours - Žiga je bloger iz Slovenije s posebnim afinitetom za japanskim čajevima i kulturom
Чайный Очаг 茶灶 - Rus sa apetitom za nešto rijeđe čajeve
Toad's Tea Blog - Drag prijatelj is SAD-a koji uživa u čaju u svakoj prilici
Lance's tea/coffee/booze diary - Bloger koji pored čaja degustira još i kafu i pivo
Пробы чая - Još jedan bloger iz Rusije koji voli punije čajeve, Pu Erh posebno
Pots and Tea - Strastveni čajoljubac iz Češke koji se bavi izradom čajne grnčarije
Tea Guy Speaks - Najpoznatiji blog posvećen čaju s tradicijom dugom 8 godina
Toad's Tea Blog - Drag prijatelj is SAD-a koji uživa u čaju u svakoj prilici
Lance's tea/coffee/booze diary - Bloger koji pored čaja degustira još i kafu i pivo
Пробы чая - Još jedan bloger iz Rusije koji voli punije čajeve, Pu Erh posebno
Pots and Tea - Strastveni čajoljubac iz Češke koji se bavi izradom čajne grnčarije
Tea Guy Speaks - Najpoznatiji blog posvećen čaju s tradicijom dugom 8 godina
Walker Tea Review - Ovdje vas čeka oko 500 video recenzija čajeva
I za kraj...
...savjet. Kako smo svi dobro upoznati da je doček Nove godine nešto što može opteretiti naš organizam toplo preporučujem konzumaciju čaja, idealno Pu Erha, koji će ublažiti simptome mamurluka i olakšati probavu, ali isto tako mogu pomoći i anis, kamilica, majkina dušica, nana, kopriva, hajdučka trava i zeleni čaj.
Čitamo se slijedeće godine :)
New Year, new Tea, new Joy! Congratulations!
OdgovoriIzbrišiThanks. Happy New Year, my best wishes!
IzbrišiHappy New Year! :)
OdgovoriIzbrišiHappy New Year, my best wishes!
IzbrišiHappy New Year!
OdgovoriIzbrišiI wish delicious tea!
Thanks Dmitrij, I wish you happy and prosperous New year.
IzbrišiSrećna Nova, od oboje! :) Mi jeeedva čekamo da vam stigne paketić i evo čitav dan mislim da li je bi poštar! :*
OdgovoriIzbrišiHvala, sretna Nova i vama, sve najljepše želje. Paket se isčekuje :D
IzbrišiHvala za sve, Alene! Objasnio si kako se to radi! :)
OdgovoriIzbriši;) Mnogo sreće i uspjeha u Novoj godini.
Izbriši