11. 12. 2012.

Sungma SFTGFOP1 China Flowery - DJ 1 - First Flush 2012 Darjeeling (Thunderbolt Tea)


Sungma SFTGFOP1 China Flowery - DJ 1 - First Flush 2012 Darjeeling (Thunderbolt Tea)


Darjeeling je grad u Saveznoj Indijskoj državi Zapadni Bengal, smješten u podnožju Himalaja. Ovo područje je najpoznatije po istoimenom čaju kojem se obično pridodaje epitet šampanjca čajeva. Kao i šampanjac, darjeeling može doseći veoma visoku cijenu zbog svog upečatljivog okusa i arome koje se teško opisuju u jednoj rečenici. Imao sam tu sreću da ovog ljeta okusim jedan takav prestižan 'šampanjac' čajeva.


U vrijeme najvećih vrućina ove godine primio sam poziv od djelatnika kurirske službe TNT, rekao je da ima nešto za mene što me je na trenutak zbunilo, jer je za mene ekspresna isporuka svojevrstan luksuz. Nakon što sam s druge strane čuo "ima neki paket iz Indije", sve mi je bilo jasno. Naime, samo nekih 7-10 dana prije sam osvojio u nagradnoj igri dva prestižna darjeeling čaja kod Thunderbolt Tea. Riječ je o trgovini koja se bavi prodajom samo najekskluzivnijih darjeelinga, više puta sam 'hranio' oči makro fotografijama listova i infuzija ali to nije urodilo posezanjem za narudžbom pošto je za moja primanja (kao i moj apetit za čajem) cijena čajeva i troškovi isporuke nešto luksuzno. Danas je slučaj sa poštarinom nešto povoljniji, ima više opcija koje možete pogledati ovdje. Uostalom, dosta čajeva možete naći na sniženju, pogotovo prošlogodišnjih i iz nekih prethodnih berbi (Flush).

Ime pojedinih čajeva iz Darjeeling regiona (kao i mnogi ostali indijski i cejlonski) se obično tvori po nazivu imanja (bašte) na kojem je ubran, a zatim i po gradiranju lista koji je zastupljen za Indiju. U konkretno ovom slučaju ovaj čaj dolazi iz Sungma bašte te je riječ o najvišoj kategoriji lista - SFTGFOP1 (Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe). Dodaci 'China Flowery' i 'DJ-1' su tu kako bi ukazali da je riječ o kineskom soju biljke i da je u pitanju prva 'tura' ovog čaja (DJ-1) za ovaj First Flush (ubran sredinom marta, pandan kineskom proljetnoj berbi).

Suhi list vs. mokri list

Darjeeling se inače kategoriše kao crni čaj, ali ako bolje pogledamo to ne bi bio uvijek slučaj. Naime, da bi se tehnički neki čaj mogao smatrati crnim čajem, nivo oksidacije u listu mora da bude barem 90%, što nije uvijek slučaj sa čajevima iz ovog regiona. Time rečeno, darjeeling se ponekad može (tehnički, naravno) smatrati oolongom, što opet ostaje kao jedna opaska među poznavalocima čaja. 


List Sungma darjeelinga prve berbe je neobičan za izgled prosječnog u svojoj kategoriji: neravnomjerno je oksidiran uz šarenilo smeđih i zelenih tonova uz nešto bijelih vrhova koji se daju primjetiti. Aroma je intenzivna i teško opisiva u prostoj rečenici. Pored prodornih cvijetnih nota ukupnu sliku obogaćuju pune mliječne note, tipične za tajvanske oloonge, uz daške karanfilića te nedefinisanog voćnog elementa.


Suhi list

Prema uputama, ovaj First Flush se zaljeva vodom od 95 C i infuzira manje od 3 minute. Rezultat je bistra infuzija zlatnog tona uz dodire narandžaste sa čije površine se uzdižu jednako intenzivne note orhideje i ukuhanog mlijeka kao kod suhog lista, te određene trpkoće koja se da naslutiti u zraku. Prvi gutljaj je veoma čist i osvježavajući a svoje čari pokazuje na samom završetku gdje se razvijaju sočne voćne note. Aftertaste kroz cvijetne note je jednako intenzivan i dugo se zadržava na nepcu koji postepeno evolvira u voćni dojam te ugodnu trpkost koja se spušta sa strana jezika. Naredni gutljaji su još intenzivniji i puniji uz dominantan voćni karakter sa cvijetnim završetkom. Kroz ispijanje se naknadno na nepcu pojavljuju i mliječne note koje uglađuju kompletnu sliku i ublažavaju sveukupan oštriji ton ovog čaja. Zadnji gutljaji sa sobom nose primjetnu dozu slatkoće uz blago utrnuće jezika te sveprisutan voćni utisak koji ne jenjava. Par minuta nakon ispijanja u ustima se javlja suhoća te se naslućuje mala doza muskatela koji se zadržava tu neko vrijeme. 


Infuzija

Mokri list otkriva jednu živu zelenastu strukturu uz manje primejese bordo i smeđih tonova te dijelom izlomljen list. Ono što je upečatljivo je da ovaj čaj ima primjetnu količinu mladih i taknih stabljika. Dok su listovi još vreli nakon procjeđivanja može se uživati u intenzivnim notama orhideje koje popuštaju kako se list  hladi i dopušta pojavu mliječnih i voćnih nota. 

Mokri list

Iako moje iskustvo sa darjeeling čajevima nije bogato kao sa nekim drugim, mogu reći da je ovo jedan od sveukupno najboljih čajeva koje sam do sada probao, jednostavno je nevjerovatno koliko bogat okus i aroma mogu proisteći iz vrhunski obrađenog lista jednog grma. Ovaj čaj je trenutno na sniženju i možete ga naručiti ovdje.

Konačna ocjena - 98/100


2 komentara:

  1. A very interesting tea! I'm waiting for a package of tea from India too!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Indeed, and I'm only left with some 20 gr of it. Soon I'll have to open a bag of Turzum Second Flush.

      Izbriši