19. 01. 2013.

Lapsang Souchong

Lapsang Souchong ( 拉普山小種 - lāpǔshān xiǎozhǒng) potječe iz planinskog lanca Wu Yi u kineskoj provinciji Fujian i smatra se kao jedan od najranijih oblika crnog čaja nastalog na samom početku 17. stoljeća. Među prvim sanducima čaja koje su trgovci iz Holandije brodovima dovezli u Evropu sadržavali su ovaj upečatljivo dimljen crni čaj.


Izgled prosječnog Lapsang Souchong
 crnog čaja na zapadnom tržištu
Izvorni oblik Lapsang Souchonga, blago uvijen
list po dužini sa nešto zlatnih vrhova





















Prema predanjima i prenesenoj riječi ovaj čaj je nastao slučajno kada je grupa radnika iz mjesta Xingcun bila primorana nekoliko dana ranije da završi proizvodnju čaja zbog vojne prijetnje po njihovo selo. Da bi ubrzali procese šušenja i termičke obrade lista radnici su postavili listove iznad crnogoričnog drveća kojeg su potom zapalili i na taj način brzo završili proces proizvodnje.

Međutim, to nije jedina priča o ovom čaju, drugi izvori tvrde da su trgovci u karavanama za tadašnje rusko kraljevstvo izmeđuostalog prevozili i čaj, te da su svako veče uz logorsku vatru poredali džake s čajem kako bi ih zaštitili od vlage i da je tim trenucima čaj postepeno poprimio elemente dimljenosti. Trgovci su strahovali da takav čaj neće moći prodati, ali se rusima jako dopao i od tada počinje vijek Lapsang Souchonga.

Drugi izvori pak tvrde da ovaj čaj ima nešto kraću historiju, ne dužu od 150 godina. Početkom 19. stoljeća u trgovačkim inventarima Britanskog kraljevstva mogli su se susresti crni čajevi, ali ne i Lapsang Souchong. Naime, riječ je o congou crnim čajevima, koji se danas nazivaju 'gongfu', što daje poseban osvrt da je riječ o pažljivo obrađenom listu istaknute kvalitete. Tek u 50-im godinama 19. stoljeća u trgovine stiže i Lapsang Souchong.

Koliko god vjerovali ili ne u tačnost ovih predanja, jedno je sigurno, Lapsang Souchong nalazi put do svojih potrošača, međutim skoro isključivo ne onih u Kini. Naime, ovaj čaj je većinom namijenjen za izvoz, sastavni je dio mnogih blendova (Ruski Karavan npr.), a svoje mjesto je našao i u gastronomiji gdje se koristi kao dodatak začinima za roštiljsko meso, u sosovima i sl.

Suhi list                                               Infuzija                                                     Mokri list

Za proizvodnju ovog čaja danas se uzimaju prva 3-4 lista sa vrha (do Pekoe, Pekoe Souchong), a u vremenima nastanka još i do dva lista ispod (do Bohea). 

Suhi list: Trakastog oblika, blago ili potpuno uvijen, sa ili bez zlatnih vrhova. Aroma suhih listova ima upečatljivu dimljenu aromu, a oni koji su jako dimljeno se dodatno etiketiraju sa 'Tarry' (pridjev od eng. Tar - katran ). Boja lista varira od mat crnog do svijetlijih nijansi crne i smeđe, gdje se prethodni češće susreću i sitnijoj, blago lomljenoj varijanti.


Infuzija: Srednje dubokog bakreno-crvenog tona sa primjesom smeđe uz prenesenu notu dima iz lista u manjem omjeru i uz asocijaciju na slano. Okusom srednje pun, blago slatkast, u određenim slučajevima sa povrtnim komponenatama, te izvjesne viskoznosti (u slučajevima sa izraženom slatkoćom). Završetak je relativno dug uz elemente dima, slatkoće, kuhanog povrća pa i meda. Trpkost i gorčina nisu tipični za ovaj čaj ali je česta pojava dimljene paprenosti na sredini jezika kao kod suhomesnatih proizvoda.
Mlijeko u ovom čaju može dodatno komplimentirati slatkoći i viskoznosti. Mokri list zadržava dosta dimljenih ali u većini slučajeva i povrtnih nota. 

Priprema:
Gaiwan (85-100 ml) - 5 gr lista (1,5 čajna kašika), 90 C, 6 namakanja: 15s, 25s, 40s, 1m, 1m 30s, 2m, 3m
Čajnik, metoda I -  7 gr lista (2 čajne kašike), 250 ml vode na 90 C, 3 namakanja: 1 min, 2 min, 3 min
Čajnik, metoda II - 2,25 gr lista (manje od 1 čajne kašike), 250 ml vode na 100 C, namakanje 4-6 min
Čajnik, metoda III -  3 gr lista (1 čajna kašika), 300 ml vode na 100 C, namakanja: 3-4 min



Za nabavku ovog čaja preporučuje se nahođenje po vlastitom ukusu, ali svakako treba imati na umu da postoje i varijante ovog čaja koje su umjetno aromatizirane kako bi ispoljavale dimljene komponente.

Danas se ovaj čaj češće etiketira kao Zhèng Shān Xiǎo Zhǒng, odnosno prepoznatljiv je po specifičnim kineskim karakterima -
正山小种 
Gdje nabaviti:

Franz & Sophie - Lapsang Souchong Tarry
eBay

(Slike preuzete od: Teavivre.com, TeaGuardian.com, Wikipedia.org)


2 komentara:

  1. I tried this tea Teavivre. I usually do not drink this tea. I felt a very strong taste of smoke.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Actually I like Teavivre's Lapsang Souchong, its smokiness is just right for my taste. I had one Tarry LS before, didn't really like it. Sometimes I use it as a meat rub for grilling and such.

      Izbriši