11. 01. 2013.

Cui Min (Franz & Sophie)




Cui Min je jedan od, reklo bi se, rijetkih čajeva. Porijeklom je iz Hunan provincije i vrlo malo ima informacija o ovom čaju na internetu. S njim sam se susreo prije par mjeseci i veoma mi se dopao, zapravo, ovo je moj najdraži bijeli čaj trenutno.


Cui Min sam prvi (i jedini) put susreo prije par mjeseci u sarajevskoj čajdžinici Franz & Sophie, te uzeo 50 gr po cijeni od nekih 10 KM.

Listovi su blago uvrnuti, sa tendenijom ka obliku luka, tupog zelenog tona i uz dosta bijelih vrhova. Puhanjem toplog zraka otkrivaju se blage i mekane cvijetne note.



Infuzija je boje šampanjca, veoma slična onoj kod Silver Needle i bijelih čajeva sa dosta bijelih vrhova. Ton vremenom naginje prema zlatno-žutoj nijansi. Okus je blag, srednje punoće i suptilnih medeno-cvijetnih nota, a završetak sladak uz dug zagdržavajući dojam meda. Naredne infuzije održavaju intenzitet okusa i arome kao i mekoće, a trpkost i suhoća su nepostojane. Dodatno se može primjetiti i sasvim blag citrusni element na završetku.

Cui Min poprima grublju teksturu u grlu i suhoću kada se prelije temperaturom iznad 80 C.

Ovaj čaj se može zaliti 2-3 puta, preporučujem da ovaj čaj tretirate kao zeleni, dakle ne zaljevati sa vodom toplijom od 80 C i infuzirati 1-3 minute. U trećoj infuziji se može pojaviti izvjesna doza biljne gorčine ako su prethodne infuzije bile duže od 2 min. Za potpuno uživanje u ovom čaju najbolje je da vam nepce bude nezasićeno, tj najbolje ga je piti između obroka.


Mokri listovi aromom neodoljivo podsjećaju na kuhani domaći slatki grašak. 

Nema komentara:

Objavi komentar