Cui Min je jedan od, reklo bi se, rijetkih čajeva. Porijeklom je iz Hunan provincije i vrlo malo ima informacija o ovom čaju na internetu. S njim sam se susreo prije par mjeseci i veoma mi se dopao, zapravo, ovo je moj najdraži bijeli čaj trenutno.
Cui Min sam prvi (i jedini) put susreo prije par mjeseci u sarajevskoj čajdžinici Franz & Sophie, te uzeo 50 gr po cijeni od nekih 10 KM.
Listovi su blago uvrnuti, sa tendenijom ka obliku luka, tupog zelenog tona i uz dosta bijelih vrhova. Puhanjem toplog zraka otkrivaju se blage i mekane cvijetne note.
Infuzija je boje šampanjca, veoma slična onoj kod Silver Needle i bijelih čajeva sa dosta bijelih vrhova. Ton vremenom naginje prema zlatno-žutoj nijansi. Okus je blag, srednje punoće i suptilnih medeno-cvijetnih nota, a završetak sladak uz dug zagdržavajući dojam meda. Naredne infuzije održavaju intenzitet okusa i arome kao i mekoće, a trpkost i suhoća su nepostojane. Dodatno se može primjetiti i sasvim blag citrusni element na završetku.
Cui Min poprima grublju teksturu u grlu i suhoću kada se prelije temperaturom iznad 80 C.
Ovaj čaj se može zaliti 2-3 puta, preporučujem da ovaj čaj tretirate kao zeleni, dakle ne zaljevati sa vodom toplijom od 80 C i infuzirati 1-3 minute. U trećoj infuziji se može pojaviti izvjesna doza biljne gorčine ako su prethodne infuzije bile duže od 2 min. Za potpuno uživanje u ovom čaju najbolje je da vam nepce bude nezasićeno, tj najbolje ga je piti između obroka.
Mokri listovi aromom neodoljivo podsjećaju na kuhani domaći slatki grašak.
Konačna ocjena - 92/100
Ostale recenzije Franz & Sophie čajeva:
Bijeli:
Zeleni:
Chao Qing, Earl Gray Sencha, Kukicha, Đumbir - Limun, China Sencha SongXi 8912, China Special Gunpowder, Cvijet Rajske Jabuke, Pi Lo Chun Bai Ye
Oolong:
Crni:
Thiashola FOP Nilgiri, Zarzamora, Vanilija, Narandža, English Breakfast Broken, Darjeeling SFTGFOP 'Selim Hill' First Flush
Pu Erh:
Biljni:
Nema komentara:
Objavi komentar