31. 01. 2016.

Yunnan Gongfu Fragrant (Teavivre)



Povremeno naiđem na čaj, koji za svoj izgled, opis i cijenu ne izgleda vjerodostojno pa se ipak zaletim i kupim 100gr. Obično se na kraju ispostavi da je čaj sasvim prosječan i da pravilo "koliko para - toliko muzike" itekako vrijedi i kada su čajevi u pitanju.

Međutim, ponekad se desi da je to čaj kojeg ću kupovati i piti intenzivno u narednom periodu, sve dok ga se ne zasitim ili dok mu cijena ne poraste preko iznosa kojeg sam spreman platiti. Ovaj put donosim recenziju jednog takvog čaja.

Yunnan Gongfu Fragrant je crni čaj iz okruga Fengqing dobijen od Huacha NO. 13 kultivara dugih listova i ubran u kasno proljeće. Odmah pri otvaranju vrećice do nosa dopiru intenzivne cvijetne note uz pozadinsku notu melase i suhoće. Netipično je za jedan crni čaj da ima tako izraženu cvijetnu aromu, do sada sam slično iskustvo imao sa samo par čajeva iz Yunnan provincije i jednim iz Vijetnama.


Kako je akcenat na Gongfu pripremu i u samom nazivu ovog čaja odlučio sam recenziju i uraditi u tom maniru:

Priprema

Količina lista: 5gr
Porculanski gaiwan ~90ml
Temperatura: 90 C
Infuziranje: 5s,7s,9s,12s,18s,28s, 28s


Suhi list - Izraženo duguljast, valjkast i cjelovit uz oko 10% zlatnih vrhova. Približavanjem lica listićima odaje se intenzivna nota orhideje uz dojam pečenih sjemenki od bundeve koji je popraćen suhoćom i dodirom melase. Puhanjem malo toplog zraka u listiće čini da na površinu izađe bogata slatko-pečena kombinacija uz asocijaciju na cvijetni med.


Buđenjem listova (uz kratkotrajno namakanje i procjeđivanje) note orhideje i melase dolaze do dodatnog izražaja i aroma ispunjuje prostoriju.


5s - Vrlo kratko infuziranje iznjedrava bistru i tupu infuziju boje ćilibara uz blagu aromu cvijetnog meda na površini. U ustima infuzija je blago suha i izraženo cvijetno aromatična sa završetkom u znaku melase. Naredni gutljaji otkrivaju mekane mliječne note, a završetak postaje puniji i element melase dobija dodatno na izražaju.

7s - Dublji ton ćilibara praćen aromom prethodne infuzije uz dodatak svježine s dimenzijom dojma kuhanog mlijeka. U ustima infuzija je dosta mekana a asocijacijom na kuhano mlijeko je dodatno izražena. Intenzivna cvijetna nota iz prethodne infuzije je ovaj put slabije izražena, a na završetku se javlja suhoća i blago stezanje na korijenu jezika.



9s - Ton infuzije identičan prethodnoj, pored očekivanih mliječnih nota u ustima infuzija dobija na punoći, i stvara se jedna jasnija slika o ovom čaju. Ovaj put završetak nije suh i stezanje na korijenu jezika je skoro neprimjetno dok u pauzama između gutljaja iz grla se mogu osjetiti mliječne note kako blago pulsiraju.
Nakon ove infuzije listovi u gaiwanu dobijaju na volumenu, otvaraju se i vidjljiv je stepen urolanosti i cjelovitosti listova. Pored intenzivne note orhideje može se primjetiti i nota mokrog drveta.

12s - Nepromijenjen ton infuzije, u ustima za nijansu puniji okus u odnosu na prethodnu infuziju, a završetak blago trpak na korijenu jezika. Mliječna nota je i dalje postojana i izvire iz grla isprepletena s notama orhideje u pauzama između gutljaja. Također se tokom pauzi može primjetiti i malo suhoće u grlu, što nije bio slučaj u prethodnoj infuziji.


18s - Ton više sličan prvoj, okus mekan i ne tako pun kao kod prethodne dvije infuzije. Sada je element kuhanog mlijeka nadvladao notu orhideje, međutim primjetno je da počinju gubiti na intenzitetu u odnosu na prethodne infuzije.

28s - Svijetliji ton infuzije u odnosu na prethodnu (moglo bi se reći i malo svijetliji u odnosu na prvu), okus mekan i osvježavajući uz blažu ali dominantnu notu kuhanog mlijeka. već se može osjeti kako su listovi izgubili veći dio svoje potentnosti.

28s - Još svijetliji ton infuzije, okusom veoma tanka te su note mlijeka veoma blage. Još uvije se može osjetiti nešto nota melase.


Interesantno je kod ovog čaja što se u dužim pauzama između infuzija mogu osjetiti promjene nota koje se zadržavaju u ustima i nosu, kao što su elementi svježe pečenog hljeba, melase, te gustog i skoro brašnastog osjećaja na jeziku, sve popraćeno nježnim cvijetnim notama koje se osjete pri izdisaju u nosnicama. Ako se infuzija ostavi da se ohladi okus postaje dosta mekši, a mliječne note postaju izraženije u odnosu na cvijetne.

Također vrijedi napomenuti da je ukupno infuziranje tokom Gongfu sesije iznosilo skoro dvije minute (1 min 47s) što je dovoljno za crne čajeve koji se pripremaju na ovaj način da pokažu sve što imaju.



Mokri list - Prilično cjelovit, uz dosta vrhova i sa mekanim peteljkama, konzistentnog smeđeg tona, bez crvenkastih ili zelenih tragova (potpuna oksidacija). Tekstura lista je mekana dok kod par većih, dužih listova ima blagu kožnu teksturu. Aroma kuhanom mlijeka i orhideje koja je pratila infuzije je i ovdje prisutna te je blagog i prigušenog karaktera.


Kako bi ova recenzija bila potpuna, moram reći da ovaj čaj kada se pripremi klasičnom zapadnjačkom metodom (~3 gr, 250ml, 90C) dobije se dobro izbalansirana infuzija uz pun okus uz dobro izbalansirane note mlijeka i orhideje. Za razliku od Gongfu pripreme da se primjetiti da čaj pripremljen na ovakav način ostavlja blago ljepljiv dojam u ustima popraćen jednom voćnom notom koja se zadržava u grlu. Na ovaj način se čaj može preliti barem tri puta s tim da prvo infuziranje ne traje duže od 2 minute.

U konačnici riječ je o čaju koji za svoju cijenu od 9,90$ / 100gr može pružiti dosta ugodnih Gongfu  sesija a sumnjam da će ikoga ostaviti ravnodušnim i ako ga probaju na klasični način. Ovaj čaj možete naručiti ovdje.

Konačna ocjena - 88/100

2 komentara:

  1. Bio mi je potreban Gong Fu crni caj, pa sam sada na Teavivre akciji narucio ovaj po tvojoj preporuci. Stigao je u petak, probao sam ga juce i stvarno je odnos cene i kvaliteta odlican. Hvala na preporuci.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veoma mi je drago čuti da uživaš u ovom čaju, on je meni na "best buy" listi :) Mislim da ovakvih čajeva ima svugdje, kako u čajdžinicama tako i onkine trgovinama, samo ih treba pronaći.

      Izbriši