29. 02. 2016.

Shou Mei, sazrijevan 3 godine (ESGREEN)Kada je riječ o odležanim ili dozrijevanim čajevima na pamet će nam obično pasti Pu Erh. Poznato je kako ostale vrste čajeva ne sazrijevaju dobro i zpravo - izlapljuju. Zeleni čaj gubi svježinu nakon pola godine, da bi nakon godinu dana izgubio veći dio svojih karakteristika, crni čaj će biti pitak do tri godine nakon proizvodnje, a slično se može reći i za Oolong.

Bijeli čaj u drugu ruku mi zapadnjaci, kada je riječ o njegovoj svježini, tretiramo slično kao i zeleni. Međutim, u Kini se kaže da je bijeli čaj od 1 godinu samo čaj, sa 3 godine postaje lijek, a sa 7 godina se smatra blagom. Pred vama je recenzija jednog takvog čaja koji je u dobu lijeka.

Na ljeto 2014. ESGreen je imao super ponudu za nekoliko svojih čajeva, od kojih me je znatiželja povukla prema Shoui Mei bijelom čaju koji je sazrijevao 3 godine, prema tvrdnjama trgovca. Shou Mei se obično smatra najjeftinijem bijelom čaju, često ćete ga naći i u lokalnim trgovinama čaja kao izraženo lomljen list smeđih tonova. Ruku na srce, i nisam baš probao puno ovih Shou Mei-a, jednostavno me nisu interesovali pored svih ostalih čajeva za koje nekada nisam ni imao vremena koliko bih želio.

Ono što me je primamilo ovom dozrelom primjerku je izrazito očuvan list i porijeklo materijala - divlji grm. Nerijetko se trgovci razbacuju terminom wild tea bush i wild tea tree, kako bi istakli da je riječ o čaju dobijenom od starijih grmova ili čak čajnog drveća koje raste slobodno u divljini. Ovim terminima se opravdavaju više cijene takvih čajeva, a ukoliko se trgovac može smatrati kredibilnim onda za ćete za vaš novac dobiti nešto nesvakidašnje.

Prema navedenim podacima ovaj Shoui Mei je ubran sa divljih grmova u planinama Fu Ding-a u Fujian provinciji. Lokalno stanovništvo koristi pušta ovaj čaj da dozrijeva kako bi ga koristili kao tradicionalni lijek za grlobolju, ospice, krvne ugruške, itd. Također, djevojke iz pomenutih krajeva u miraz dobijaju dvije velike kutije ovog čaja kako bi im pomogao u održavanju ljepote i zdravlja kože.

Za degustaciju ovog čaja sam prvobitno namjeravao koristiti gaiwan od 90 ml, međutim zbog volumena listova u njega nije moglo stati više od 3 gr, tako da je ovo idealna prilika da premijerno nastupi gaiwan od 150 ml kojeg sam dobio na poklon od Mali Iv.
Priprema

Količina lista: 5gr
Porculanski gaiwan 150ml
Temperatura: 85-90 C
Infuziranje: 2 min, 2,5 min, 3 min, 4 min, 6 min


Suhi list - Izgledom asocira na jesenje opalo i osušeno lišće (što bijeli čaj u biti i jeste - osušen list) uz svoje tamnije smeđe nijanse, blago uvrnut oblik, uz tek par kompletno otvorenih listova od kojih neki imaju rupice po sebi. Trgovac tvrdi da su rupice uzrokovane insektima koji jedu list te su ujedno i reprezentacija čiste sredine u kojoj grmovi rastu - bez pesticida i umjetnih gnojiva.


Primicanjem nosa listu osjeti se dah svježine praćen suhoćom koja asocira na suhu jesenju travu i suha drva za ogrev. Mirisanjem u nosnicama se otkriva blaga nota cvijetnog meda praćena melasom, a puhanjem toplog vazduha otkriva se i vrlo jasna nota limunove kore koja blago grize nosnice.


Uz kratko namakanje od par sekundi list se budi i oslobađa nježnu cirtusnu aromu kore limuna, a određeni listovi počinju da otkrivaju tragove zelenih tonova na sebi. Ova prva infuzija se ne pije, već se koristi kako bi se list pripremio za naredna infuziranja i prosipa se.

Infuzija (2 min) - Blago tupa zlatno-žuta infuzija, poput kajsije, sa nježnom cvijetno-citrusnom aromom na površini. Prvi gutljaj je mekan uz glatkoću na jeziku, inicijalno bezličan ali odmah nakon gutanja u ustima se razvija baršunast osjećaj uz suptilnu slatkoću. Naredni gutljaji donose blage biljne dojmove majčine dušice i kadulje, a hlađenjem infuzija blago dobija i na kiselastom svježinom.


Infuzija (2,5 min) - Infuzija poprima dublji ton, i podsjeća na boju zrele kajsije, a okus poprima svoj puni oblim uz dozu svježine koštunjičavog voća praćene jasnim medenim završetkom s asocijacijom na svijet lipe. Između gutljaja se nakratko zadržava izvjesna eterična svježina, poput mente. Mokrina se zadržava na usnama i djeluje konstantno osvježavajuće.


Infuzija (3 min) - Voćni elementi i svježina slabe dok dominantnu figuru preuzimaju biljne i eterične note. Na površini infuzije se može osjetiti slična citrusna aroma kao s početka infuziranja. Interesantno je da nakon 7,5 minuta infuziranja nema traga gorčini, dok se trpkost tek počinje javljati u dubini grla i na desnima.


Infuzija (4 min) - Dosta slična prethodnoj, ali ovaj put je i intenzitet biljnih elemenata u padu. Kako se hladi postaje slađe u grlu, a ponovo se mogu osjetiti i fine note meda.


Infuzija (6 min) - Okusom veoma blag i kiselkasto osvježavajući, ali još uvijek pitak. Mislim da je list otpustio i pokazao sve što ima, i da bi svako naredno infuziranje rezultiralo vodenastijem okusu.

 

Mokri list - Tamnih smeđih mat nijansi uz pokoji zeleni trag, suh i krut, pod prstima kožnate teksture, te dosta velik (poput nekih tajvanskih oolong-a). Stabljike su blago drvenaste, duge i većinom imaju pričvrćene listove i vrhove. Listom je pažljivo rukovano budući da udio lomljenog lista nije puno izražen. Još uvijek se u listu mogu osjetiti mekane i tople citrusne uz dojmove koštunjičavo voća.
Zaključak - Ako se uzme u obzir da je list infuziran ukupno 17,5 min i da se tokom 5 infuzija okus održao pitkim, može se reći da su navodi porijekla divljeg grma opravdani. Ipak, ovaj čaj nije okusom intenzivan kao svježi čajevi i iskustvo tokom njegovog ispijanja mogu dovesti u asocijaciju sa mirisom svježe pečenog voćnog kolača kojeg namirišete u prolazu.
Ukoliko volite kompleksne, ali ne i preintenzivne čajeve, ovaj čaj bi mogao ispuniti vaša očekivanja. Ovaj Shou Mei bijeli čaj koji je odležao (barem) 3 godine možete naručiti ovdje.

Konačna ocjena - 91/100

2 komentara:

  1. Danas naisla na ovaj blog i ne mogu prestat citati. Drago mi je da sam pronasla novo stivo ☺

    OdgovoriIzbriši