Ukoliko ste učlanjeni u Plantagov Klub ljubitelja čaja onda
je sigurno i na vaša vrata stigao uzorak mente spearmint ovih dana. Čini se
kako Plantago pokušava da unese osvježenje na police marketa u BiH, te će mi
biti i više nego drago da degustiram uzorke tim povodom.
Mogli ste primjetiti da od ove godine na policama možete
naći i Plantagov Zeleni čaj s mentom, također jedno osvježenje u moru manje-više
istih čajeva pod etiketama različitih brendova. Koncept ovog čaja je da se
dočara svježina mente i punoća okusa zelenog čaja, kombinacija koja je u Maroku
prisutna već 300 godina.
Menta - Spearmint
Odlučio sam da uzorke nove mente izravno usporedim sa
Plantagovom klasičnom mentom.
Ono što se vizuelno može primjetiti je da je
spearmint po listu za nijansu-dvije svijetliji i nešto krupniji, te manjka
toplote i slatkoće koju vrećica klasične nane ima. Mirisom podsjeća na (old
school)
Wrigley’s Spearmint žvake uz jednu
travnatu notu koja podsjeća na senchu.
Ako nastavimo porediti spearmint mentu sa klasičnom, onda se
može reći da spearmint ima laganiji i svježiji okus sa izraženom aromom i
sočnošću te je infuzija nešto svjetlija. Aroma spearminta se duže zadržava na jeziku uz jedan film travnate
svježine a na nepcu eteričnost rashlađujućeg karaktera. Poslije nekoliko
gutljaja biljna svježina lagano klizi i širi se niz grlo.

Budući da Plantago uz svoje uzorke šalje i tabelicu po kojoj
trebate ocijeniti ukus, boju, izgled i sl., ja ovom prilikom dajem 5-ice na sve
stavke
Konačna ocjena - 90/100
Zeleni čaj s mentom
Kao što sam u uvodu spomenuo, u Maroku postoji tradicija
ispijanja čaja duga skoro 300 godina. Nizozemski kralj je kao poklon poslao
zeleni gunpowder čaj marokanskom kralju, koji uzgred nije bio škrta osoba, te
je ovaj novitet učinio dostupnim i običnom pučanstvu.

Budući da je u Sjevernoj Africi menta od starih vremena uzgajana za upotrebu u kulinarstvu kao i za spravljanje tisana, vremenom su žitelji Maroka počeli miješati istu sa novopridošlim čajem. O samoj tradiciji spravljanja čaja na marokanski način bi se mogla napisati i cijela jedna priča, ali to ću ostaviti za neki drugi put.
Moram biti iskren
da sam očekivao loš ishod kada sam vidio uputstva za pripremu: vrećica na
šalicu ključale vode, pustiti da se infuzira 5 minuta. Za bilo koji zeleni čaj
5 minuta je previše, o temperaturi da ne pričam. Strahovao sam da će prvi
gutljaj ostaviti kiseo izgled lica, ali uprkos tome odlučio sam se na pripremu
ledenog čaja (dvije vrećice na jednu šalicu) poštujući priložene upute.

Prema Plantagovoj
skali ocjenjivanja ovom čaju dajem 4 za okus, a za ostale stavke – petice.
Konačna ocjena - 82/100
Nema komentara:
Objavi komentar