Ovih dana sam
imao priliku da se prvi put susretnem sa aromatiziranim milk oolongom, dok sam
nearomatiziranu, izvornu varijantu probao prije par mjeseci. Oba čaja su
porijeklom iz Tajvana sa područja Alishan planinskog vijenca, uzgojeni na
visini 1000-1600 metara. Historijat Jin Xuan oolonga je relativno kratak,
početkom 50-ih godina prošlog stoljeća ukrštavanjem različitih sojeva čaja
kulminiralo je stvaranjem novog soja koje je i formalno 1981. godine kao Jin
Xuan soj.
Jin Xuan je karakterističan po notama sličnim maslacu i
mlijeku uz komplementarnu glatkoću i izvjesnu slatkoću te suptilnu cvijetnu
aromu koja se dugo zadržava. Kod aromatizirane varijante mliječne note su dalje
pojačane tako što se listovi u toku obrade postavljaju iznad uzavrelog mlijeka.
Para koja se izdiže se prima za listove i tako obogaćuje i pojačava intenzitet
prepoznatljivih karakteristika ovog oolonga.
Ovaj čaj sam naručio prije neka 2-3 mjeseca. Prilikom
narudžbe, kako bih popunio prazninu do praga za free shipping ($30), odlučivao
sam između Da Hong Pao oolonga i ovog. Nisam imao priliku da se susretnem ni sa
jednim od ova dva čaja, pa je nekako odluka prevagnula na stranu milk oolonga.
Tada je u ponudi se moglo uzeti i 50 gr, dok sada je pored novo uvedenih
uzoraka (10-14 gr) najmanja opcija ona od 100 gr.
Suhi list je čvrsto urolan, srednjih i tamnijih
nijansi zelene dosta sličnih onima kod Dong Ding oolong-a, još jednog poznatog
rolanong čaja sa Tajvana. Stabljike strše na urolanih listova, različite
debljine, a na nekima je već primjetna vretenasta drvena tekstura. Cvijetnom
aromom podsjeća na Tie Guan Yin, a ako se pomiriše malo pažljivije da se primjetiti
i suptilna mliječna nota koja je kao zatvorena unutar grumena.
Mokri list je veoma krupan i odiše cvijetnom
svježinom. Na peteljkama koje su stršile na suhom listu sada je moguće naći i
do tri lista. Neki od listova nisu u potpunosti odmotani, tj. izgledaju
zgužvano, a na nekima je primjetna i izvjesna oksidacija na ivicama.
Infuzija je svijetlo zlatnog tona i bistra uz
izraženu aromu ukuhanog mlijeka iza koje se može osjetiti jedan blag cvijetni
dodir. Okusom je lagan i osvježavajući uz inicijalni dodir trpkosti na koju se
čula brzo priviknu i 'zaborave'. Nakon gutanja aroma mlijeka se vraća kroz nos
a tu je i nezaobilazan povrtno-travnati aspekt. Hlađenjem čaja mliječne note
dobijaju na obliku a na površinu isplivava i blaga cvijetna aroma, dosta slična
Tie Guan Yin-u, koja je ostala prikrivena uslijed ostalih intenzivnijih nota.
Zaključak
Ovdje je riječ o jednom prijatnom oolong čaju uz
upečatljiv mliječni profil sa naglaskom na maslac po kojem je i poznat. Ukoliko
ste ljubitelj mlijeka svakako vam preporučujem da ga barem probate. Prema
iskustvima drugih, milk oolong se dobro kombinuje sa voćem kao što su breskve,
šljive, kruške, banane, te žitaricama sa mlijekom.
Cijena ovog čaja je povoljna ($11.60/100 gr) a ako ćemo mu baš tražiti manu onda je
to možda i količina lista potrebna za pripremu. Prema uputama prodavača za
jednu šoljicu od ~230 ml je potrebno 2-3 čajne kašike suhog lista, što je
otprilike nekih 7 gr. Međutim i ovdje se može pronaći rješenje tako što ćete
koristiti 3 gr suhog lista i namakati ga duže (3 min za prvi put, 5 min za
drugi), odnosno moći ćete uživati u dvije ukusne šoljice.
(Priprema za ovu recenziju: 7 gr suhog lista (2 čajne kašike) na 250 ml ključaje vode. Infuzije: 1 min - 2 min - 3 min)
(Priprema za ovu recenziju: 7 gr suhog lista (2 čajne kašike) na 250 ml ključaje vode. Infuzije: 1 min - 2 min - 3 min)
Konačna ocjena – 88/100
Tri mjeseca nakon moje
naruždbe u kojoj sam uzeo nearomatiziran milk oolong Teavivre je uveo
aromatiziranu varijantu. Uz kratak dopis, Angel Chen iz Teavivre tima mi je
obezbjedila pošiljku uzoraka novih čajeva u kojima je bio i ovaj. Ukoliko imate
afinitet za degustiranje čajeva i pisanje utisaka o istim savjetujem da
kontaktirate Teavivre.
Suhi list kod ovog čaja je, ako ga uporedimo sa
prethodnim, nešto tamnijeg, zasićenijeg zelenog tona i sličnih karakteristika
kao što su grumenast oblik i isticanje peteljki. Ono što je tipično za ovaj
oolong je veoma intenzivna aroma ukuhanog mlijeka, koja neodoljivo podsjeća na
tek skuhan puding. Ostale mirisne note nisu primjetne. Budući da je aroma ovog
čaja intenzivna preporučio bih da ga držite u hermetički zatvorenim posudama
ili podalje od ostalih čajeva.
Mokri list nakon tri infuziranja zadržava blagu mliječnu
aromu koja je isprepletena sa cvijetnim karakteristikama ovog lista. Pored toga
moguće je primjetiti i izvjesnu travnatu svježinu.
Infuzija je zlatnog tona, relativno bistra uz malo
bijelog taloga. Mliječno-kremaste note se šire prostorom uz jednu prigušenu
cvijetni obris koji se da naslutiti. Okusom je sladak, kremast i lagan. Na
završetku je primjetna cvijetna nota fino ukomponovana sa dominantnim mliječnom
utiskom. Zadržavanje slatkoće uz kremast osjećaj koji se prožima cijelim ustima
ostavlja dojam jednog ukusnog dezerta. Hlađenjem čaja mliječni profil lagano
gubi utisak i na površinu isplivava određena travnata struktura dok cvijetna
nota dobija na izražaju. Druga infuzija donosi izjednačen intenzitet mliječnih
i travnatih nota uz dašak gorčine u pozadini, da bi u trećoj mliječni ugođaj
izgubio na intenzitetu i pao u drugi plan a cvijetno-travnat profil preuzeo
vodstvo. Međutim, završetak je i dalje sladak, fin i kremast. Na četvrtoj
infuziji je nezaobilazan ukupan pad okusa, ali je još uvijek pitak.
Zaključak
Nakon iskustva sa nearomatiziranom varijantom milk
oolonga, mogu reći da sam više naklonjen ovoj super zasićenoj verziji, za koju
mislim da će oboriti sa nogu svakog sladokusca. Nearomatizirana varijanta je
slična nizu oolong čajeva sa Tajvana koje sam do sada probao, tako da je
aromatizirana varijanta imala znatno veći element iznenađenja na mene.
(Priprema za ovu recenziju: 5,7 gr (paketić) suhog lista na 250 ml ključale vode. Infuzije: 1 min - 2 min - 3 min - 5 min)
Konačna ocjena – 92/100
Ostale recenzije Teavivre čajeva:
Zeleni:
Huang Shan Mao Feng,
Crni:
Keemun Grade 2, Keemun Grade 1, Keemun Hao Ya, Organic Bailin Gongfu,
Black Tea BenefitsA true classic and world-renowned. Black tea is unique because of the way the leaves are processed after the drinks are harvested. Unlike green teas that aren't oxidized at all, black teas go through a process of oxidation or fermentation. Because of this oxidation, Black tea gets better with age and is suitable even after years. Easily the most famous type of tea amongst tea lovers, our black teas have a base for well-known classics such as English Breakfast, Earl Grey, Indian Chai, and many more.
OdgovoriIzbriši