Huang Shan Mao Feng je poznatiji zeleni čaj iz provincije Anhui koja je poznata i po proizvodnji Keemun crnog, te Lu An i Hou Kui zelenih čajeva. 'Huang Shan' u prijevodu znači 'planina Huang' (Žuta planina) a termin 'Mao Feng' stoji za standard branja čaja gdje se ubire vrh zajedno sa dva lista ispod.
Riječ je o jednom delikatnom čaju laganog okusa i mogućnosti višestrukog namakanja.
Listovima daju dojam suhoće uz dodir slatkoće u zraku a spuštanjem u zagrijan čajnik otkrivaju škrobaste note.
Ovaj čaj sam pripremio u staklenom čajniku od 250 ml sa vodom na 80 C i 3 gr suhog lista uz tri namakanja (mada sam mogao barem još jednom): 60s - 60s - 90s.
Prva infuzija je bistrog i svijetlog tona smaragda sa skoro nepostojećim talogom. Tokom namakanja listovi su ostali na površini. Čaj je lagan u ustima uz slatkoću i note kajsije i breskve koje se razvlače zadnjem dijelu nepca nakon gutanja. Svaki gutljaj je jednako intenzivan i bogat te djeluje okrijepljujuće i osvježavajuće.
Treća infuzija je identična prethodnoj, te je u ovom trenutku jasno da je riječ o čaju izuzetne kvalitete. Sa nekim drugim Mao Feng čajevima ovog tipa bi do sada bio primjetan pad ili neželjena promjena okusa, ali s ovim to nije slučaj.
Mokri list najbolje pokazuje očuvanost lista, možda i najbolji primjer koji sam do sada susreo. Listovi su prirodnog zelenog tona, blago mesnatog izgleda uz dobro očuvanu membranu te nešto malo loma. Na dnu stabljike su vidljivi smeđi prsteni koji ukazuju da je list ubran direktno sa grane koja je prolistala. Listovi zrače travnato-povrtnim notama.
Ovaj čaj možete nabaviti ovdje.
Konačna ocjena - 93/100
Ostale recenzije Teavivre čajeva:
Crni:
Keemun Grade 2, Keemun Grade 1, Keemun Hao Ya, Organic Bailin Gongfu,
Oolong:
Taiwan Jin Xuan Milk Oolong, Taiwan Jin Xuan Milk Oolong (aromatiziran),
Nema komentara:
Objavi komentar