22. 02. 2013.

GABA Oolong (Tea From Taiwan)


Krajem oktobra prošle godine Tea From Taiwan je nudio ograničene besplatne uzorke svoja tri čaja iz ponude po izboru, a vjerujem da su neki koji prate stranicu Dobri čajevi iskoristili ovu priliku.

GABA je vrsta aminokiseline koja se stvara u tijelima sisara te je izmeđuostalog odgovorna za regulaciju kontrakcije mišića i bolje raspoloženje što dalje upućuje da svoje mjesto nalazi kroz suplemente kod raznih ciljnih grupa.

Kako se GABA našla u čaju i kakav je krajnji rezultat? Čitajte dalje i saznajte.



Japanski naučnici su 1987. godine uspjeli stvoriti GABA aminokiselinu u čaju tako što su svježe listove čaja izlagali azotu, uz krajnji rezultat od minimalno 150 mg na 100 gr gotovog proizvoda.
Neortodoksna metoda izrade nije spriječila popularizaciju ovakve vrste čaja, koja je u Japanu svake godine u porastu, a u zadnjoj deceniji je našla mjesto i na zapadnom tržištu, gdje je GABA popularnija kao konvencionalni suplement.

Kako čaj pijem i procjenjujem na osnovu ličnog ukusa GABA neće imati utjecaj na konačnu ocjenu i utisak.

Suhi list je klasične rolane forme za tajvanski oolong, uz vidljivo veću oksidaciju kroz bordo i zelene nijanse uz pokoju 'flekicu' bijelih dlačica što jako podsjeća na Oriental Beauty - još jedan ugledan oolong sa Tajvana. Prilično zanimljivo i u jednu ruku intrigantno.


Kako su uzorci čajeva koje sam dobio relativno mali (6-8 gr) odlučio sam raspoloviti vrećicu za dvije odvojene gaiwan sesije.

Priprema:

Suhi list: 3,5 gr
Gaiwan: 100 ml
Voda: 90 C
Infuziranje: 3-10 min.


Za prvu infuziju od 3 minute odlučio sam se iz razloga što sam na preporuku na ovaj način probao i Oriental Beauty nedavno, te mi se više svidjelo nego kada radim kraće infuzije. Kako sam uvidio određenu asocijaciju GABA oolonga sa prethodnim, nadao sam se jednakom rezultatu, i nisam se prevario.


Infuzija je identičnog tona kao i Oriental Beauty pa i okus jednim dijelom - prisutan je kiselkasto-voćni karakter uz dodatne zemljane note. Nakon par namakanja infuzija poprima svijetlo zlatan ton, nešto kao Bai Mu Dan, a donekle ga i uspješno imitira - pojavljuju se biljne note, a zadnje infuzije pokazuju i povrtni trag svježeg graška.   



Čak i nakon nekih 15 minuta ukupnog namakanja listovi i dalje daju jednaku punoću, što ovaj čaj čini veoma kvalitetnim i u ravni sa svojom cijenom (150 gr - 26$).  


Mokri list je među najočuvanijim s kojim sam se do sad susreo. Na jednoj stabljici pored vrha imaju i do 3 lista, te je stabljika sasvim malo drvenasta.

U konačnici riječ je o veoma kvalitetnom čaju čvrstog karatera i sa velikim potencijalom u broju namakanja (ukupno 8 namakanja u ovoj sesiji, moglo je i više).
Ovaj čaj možete naručiti ovdje.


Suhi list i mokri list - komparacija.

Konačna ocjena - 93/100





Nema komentara:

Objavi komentar