12. 02. 2013.

Silver Needle


Silver Needle (白毫银针 -  Bai Hao Yin Zhen) potječe iz kineske provincije Fujian. Riječ je o delikatnom bijelom čaju koji je korijene vuče i okruga Fuding i Zhenghe a danas se izrađuje i u ostatku Kine kao i u nekim drugim zemljama koje uzgajaju čaj, obično u veoma malim količinama što ovu vrstu čaja čini luksuzom.
Ovaj čaj karakteriše umjerena kremasta punoća uz prirodnu slatkoću te voćne i cvijetne note. Suptilan i ugodan u svakom smislu.


Prvi tragovi 'Srebrene Igle' se javljaju krajem 18. stoljeća u okrugu Fuding kineske provincije Fujian u vidu zatvorenih vrhova lista koji su u to doba bili nešto kraći i sa manje srebrenih dlačica nego što je to slučaj danas. Tek nakon 60 godina eksperimentisanja sa različitim kultivarima po prvi put je dobijen Silver Needle kakvog danas pijemo, dugog vrha prekrivenog sa dosta dlačica koji se dobija od Da Bai (Veliki Bijeli) kultivara.

Materijal za izradu ovog čaja se bere u rano proljeće u vrlo kratkom vremenskom periodu (sredina marta - početak aprila) u suhim vremenskim uvjetima kada nema padavina ili rose, što je ključno za kvalitet krajnjeg proizvoda. Ovaj bijeli čaj je najskuplji u svojoj kategoriji zbog toga što iziskuje veliki trud u ubiranju sitnih izdanaka koji bi vremenom izrasli i razvili se u po nekoliko listova koji su par puta teži u odnosu na vršak (potrebno je otprilike 30 000 pupoljaka za 1 kg Silver Needle-a). Materijal se zatim raspoređuje po plehovima od pletenog bambusa i polako suši na suncu ili u zatvorenoj prostoriji uz zagrijavanje na temperaturama do 200 C. Sporo sušenje uveliko utječe na količinu i raspored srebrenih dlačica na vrhu po čemu je Silver Needle i dobio ime.

Idealan Silver needle je veličine oko 3 cm blago savijen pri dnu uz dosta srebrenih dlačica koje su ravnomjeno raspoređene i bez loma. Kako je čaj ovih karakteristika izuzetno skup na tržištu, dostupne su i kategorije nižeg kvaliteta (pogledati sliku ispod) koje se u dobrom dijelu slučaja aromatiziraju jasminom.
Neautentinčni Silver Needle koji dolazi iz drugih kineskih provincija je obično jeftiniji i nosi dodatne okusno-mirisne elemente karakteristične za kultivare i tla na kojima se uzgajaju.




Suhi list odaje zelene tonove ispod srebrnog 'krzna' kao i određenu suhoću i note šipurka. U Kini se najčešće priprema u visokoj staklenoj čaši gdje pored uživanja služi i kao svojevrstan dekor i određeni statusni simbol. Često se uzima kao poklon i popularan je među ljepšim spolom.

Malo je poznato da zemlje kao što su Indija, Sri Lanka i Indonezija proizvode veoma male količine ovog čaja i nude ga pod luksuznu robu i po par puta skuplju od najskuplje kineske varijante. Prema tvrdnjama strastvenih ljubitelja čaja ove varijante vrijedi barem probati jer se donekle kroz degustacijsku paletu razlikuju od izvornih uz elemente narandže, cimeta, jasmina, i sl.


Pored metode u visokoj čaši, gdje se čaj polako pije i voda doljeva, postoji i gaiwan metoda kao i klasična zapadnjačka. Prema prije utvrđenom, gaiwan metoda iziskuje više lista u odnosu na vodu, višu temperaturu i seriju kratkih namakanja kako bi se u potpunosti otkrile sve nijanse koje čaj nudi.
U drugu ruku, zapadnjačka metoda nalaže manji odnos lista naspram vode, nižu temeraturu i duže namakanje uz moguće doljevanje prema vlastitom izboru.

Par prijedloga pripreme:

Teavivre

Gaiwan 85ml5g6 namakanja:ispiranje,45s,1m,1m30s,1m45s,2m20s,3m80ºC 
Čajnik 250ml2-3 č.k.(10g)3 namakanja:1m,2m,3m80ºC 

Franz & Sophie

5-6 č.k. / litar, 70-80ºC, 3-4 min., moguće više namakanja


Harney & Sons

Čajnik 250 ml, 2,25 gr, 2-3 min 79ºC


Čaša

Staklena čaša 200-250 ml, 2-3 gr, 75-90ºC, više doljevanja nakon ispijene pola čaše



Pripremljen čaj je bistre bež boje sa vodljivim dlačicama kada se u prozirnoj posudi usmjeri prema svjetlosti. Ispijanje je preporučljivo u mirnom ambijentu i nezasićenom nepcu kako bi se izvukao maksimalan užitak koji se najbolje može sročiti umjerena punoća uz lagan i kremast prelaz preko jezika uz dio cvijetno-biljnih nota koje se mogu susresti kod jednog drugog bijelog čaja iz iste provincije - Pai Mu Tan. Završetak je slatkast i asocira na šipurak.
Ovisno o kvaliteti lista, vode i načina pripreme moguće je uočiti note breskve uz sočan završetak, kao i neke dodatne (kao što su npr. naglašeni cvijetni elementi) ukoliko je čaj porijeklom iz drugih provincija i od drugih kultivara.

Zatvorena struktura lista pruža mogućnost ponovnog infuziranja listova više puta, te ovisno o kvalitetu i ličnom ukusu moguće je u konačnici dobiti litar čaja od 3 gr lista. Pored toga zatvorena struktura lista ima nešto vazduha u sebi, što se pokazuje u uspravnom položaju lista u vodi, što daje jedan estetski element ovom čaju.


Mokri list u odnosu na neki klasični čaj ne pokazuje srazmjeran porast u volumenu, tek blago bubrenje, a kao i kod ostalih kroz namakanja postepeno gubi dlačice, te u konačnici ostavlja čist list zelenih nijansi. Aroma koja izvire iz još toplog lista u sebi nosi cvijetno-biljne elemente kao i note šipurka.

Kao što je na početku spomenuto, Silver Needle se nerijetko aromazira, najčešće jasminom i nižim kvalitetom (Na slici gore: lijevo - Silver Needle, desno - S.N. aromatiziran jasminom; uočite tamniji list uz nešto loma na desnoj strani).

Aromatiziranje čaja se vrši tako što se nakon sušenja lista pred večer posipaju zatvoreni cvijetovi jasmina koji se preko noći otvaraju i puštaju aromu koju list upija, zajedno sa dozom vlage što iziskuje da se sutradan čaj ponovo malo prosuši. Postupak aromatiziranja na ovaj način se obično ponavlja 3-6 puta dok se ne dobije željeni intenzitet jasmina. Kako se cvijetovi jasmina moraju odstraniti nakon svakog aromatiziranja, kvalitetan aromatiziran Silver Needle je prepoznatljiv i po malom udjelu cvjetova svijetlijeg tona, dok oni manje kvalitete pokazuju više svjetova tamnije nijanse i jake arome koja zna doseći i intenzitet parfema.


Za kraj, Silver Needle u svom određenom obliku (negdje se kategoriše kao zeleni čaj) se koristi i za izradu ručno vezenih loptica (poznat kao 'blooming tea'), popularno nazvanih 'umjetnički čaj', koje se postepeno otvaraju i uz dodatak raznog cvijeća predstavljaju originalan i ukusan ukras na stolu.


Gdje uzeti:

Teavivre
Organic Silver Needle White Tea (Bai Hao Yin Zhen)

Franz & Sophie

MingCha



2 komentara:

  1. Super ti je blog, dopada mi se kada neko ima toliku strast za necim sto radi.
    Post odlican; uzivam citajuci i pijuckajuci caj od verbene i limunske trave. :)
    Puno pozdrava, i nastavi kao i do sada.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na podršci i lijepim riječima. Uživaj u čaju i čitanju :)

      Izbriši