19. 10. 2012.

Yunnan Emperor Gold Dian Hong, ShanghaiStory (eBay)

Odlučio sam da odmorim malo od "2 u 1" prakse recenziranja, tako da ovaj put donosim recenziju samo jednog. Već duže vrijeme nisam recenzirao čaj od ShanghaiStory, a za one koji ne znaju riječ je o trgovini na eBay-u koja ima solidan izbor raznih čajeva, kao i povremene aukcije. Od ovog prodavača (tačnije prodavačice - Rebeca Li) sam najviše naručivao kada je u pitanju eBay, i mogu reći da sam u većini slučajeva zadovoljan uslugom i kvalitetom.

Dian Hong je najpoznatiji crni čaj kineske provincije Yunnan. Ovu regiju koju nazivaju još i kolijevkom čaja karakterišu sojevi čaja sa nešto krupnijim listovima, te tlo koje ovim čajevima daje izvjesne zemljane i paprene note. Yunnan je najpoznatiji po proizvodnji Pu Erh-a, te je Dian Hong tik iza njega a za njim slijeduju nešto manje poznati, nazivom neautentični zeleni čajevi (Mao Feng i Bi Luo Chun), bijeli Silver needle, Gao Shan oolong, i drugi.

Različiti oblici i vrste crnog čaja iz Yunnan-a (preuzeto sa http://daoli.si/)





Što se tiče konkretno ovog čaja, riječ je o jednoj od viših kategorija Dian Hong crnog čaja sačinjenoj od vrhova koji su odvojeni sa mladom stabljikom po uzoru na Silver Needle. List je prekriven sa oko 80% zlatnih dlačica te je relativno sitan uz izuzetak od oko 5% nešto krupnijih vrhova od kojih su neki već počeli da odvajaju list od vrha. list je blago iskrivljen i lom je u prihvatljivom rezonu, dok su krupniji vrhovi čvrsti oni sitniji su ipak malo krhki i uslijed rukovanja i transporta mora doći do određene količine loma lista.



Što se tiče mirisnog opisa suhog lista, mogu reći da miriše suptilno ali bogato: zemljano-melsaste note sa cvijetnim dodirima i jednim utiskom i aromom kuhane kožice krompira.

Namakanjem list ne doživljava neku naročitu "agoniju" (termin za odmotavanje lista u vodi) te dolazi do ispravljanja i blagog povećanja volumena. Razlog ovome su vrhovi koji su neotvoreni i kompaktni te se ne mogu otvoriti u vodi. Procijeđeni listovi su jasno smeđeg tona uz malo varijacije te odaju bogatu aromu melase uz zemljasto-pjeskovite note kao i cvijetne obrise. 



Dobijena infuzija je bistrog smeđeg tona uz primjesu crvene, melasasta i cvijetno mirisna, a kušanjem srednje punoće i svilenast prelaz preko jezika te melasasto-slatkast završetak i cvijetan aftertaste. Nedugo zatim se javlja i  blaga paprenost na jeziku, što je jedna od zaštitnih karakteristika ovog čaja. 

Ovaj čaj nisam pripremio sa ključalom vodom iz razloga što voda na 90C malo sporije otpušta aktivne tvari iz lista i dozvoljava vam da ovaj čaj zalijete 2-4 puta uz poželjniju raspoređenost okusa i arome. Ključala bi pokazala nešto oštriji profil uz note kuhane kožice krompira i malo trpkosti i gorčine.



Trenutna cijena ovog čaja je prihvatljiva kada se uzme u obzir mogućnost višestrukog namakanja, a možete ga naručiti OVDJE.

Konačna ocjena - 92/100

Nema komentara:

Objavi komentar