Dian Hong je najpoznatiji crni čaj kineske provincije Yunnan. Ovu regiju koju nazivaju još i kolijevkom čaja karakterišu sojevi čaja sa nešto krupnijim listovima, te tlo koje ovim čajevima daje izvjesne zemljane i paprene note. Yunnan je najpoznatiji po proizvodnji Pu Erh-a, te je Dian Hong tik iza njega a za njim slijeduju nešto manje poznati, nazivom neautentični zeleni čajevi (Mao Feng i Bi Luo Chun), bijeli Silver needle, Gao Shan oolong, i drugi.
Različiti oblici i vrste crnog čaja iz Yunnan-a (preuzeto sa http://daoli.si/) |
Što se tiče konkretno ovog čaja, riječ je o jednoj od viših kategorija Dian Hong crnog čaja sačinjenoj od vrhova koji su odvojeni sa mladom stabljikom po uzoru na Silver Needle. List je prekriven sa oko 80% zlatnih dlačica te je relativno sitan uz izuzetak od oko 5% nešto krupnijih vrhova od kojih su neki već počeli da odvajaju list od vrha. list je blago iskrivljen i lom je u prihvatljivom rezonu, dok su krupniji vrhovi čvrsti oni sitniji su ipak malo krhki i uslijed rukovanja i transporta mora doći do određene količine loma lista.
Namakanjem list ne doživljava neku naročitu "agoniju" (termin za odmotavanje lista u vodi) te dolazi do ispravljanja i blagog povećanja volumena. Razlog ovome su vrhovi koji su neotvoreni i kompaktni te se ne mogu otvoriti u vodi. Procijeđeni listovi su jasno smeđeg tona uz malo varijacije te odaju bogatu aromu melase uz zemljasto-pjeskovite note kao i cvijetne obrise.
Ovaj čaj nisam pripremio sa ključalom vodom iz razloga što voda na 90C malo sporije otpušta aktivne tvari iz lista i dozvoljava vam da ovaj čaj zalijete 2-4 puta uz poželjniju raspoređenost okusa i arome. Ključala bi pokazala nešto oštriji profil uz note kuhane kožice krompira i malo trpkosti i gorčine.
Trenutna cijena ovog čaja je prihvatljiva kada se uzme u obzir mogućnost višestrukog namakanja, a možete ga naručiti OVDJE.
Konačna ocjena - 92/100
Nema komentara:
Objavi komentar