22. 10. 2012.

Tea Time! 3 - Iznenađenja, iznenađenja...


 Od zadnje epizode Tea Time! desilo se dosta toga, iznenađenja ponajviše, dosta pozitivnih i malo negativnih. Ono što mogu sa sigurnošću reći je to da su mi ova zadna dva mjeseca najuzbudljivija što se tiče čaja.

Kamjove Gongfu infuzer
Sve uzorke koje dobijam čuvam u jednoj kutiji, međutim u zadnje vrijeme uzorci su počeli stizati sa svih strana i za kratko vrijeme skoro imam punu i drugu kutiju uzoraka. Koliko god me uzorci (čitaj: pokloni) veselili bojim se da ih više blagovremeno ne mogu degustirati i prezentirati pored ostalih obaveza (fakultet, ljenčarenje, zurenje u plafon, itd.), a ima ih više nego par vrijednih pomena. No bilo kako bilo, lagano 'eliminiram' degustacijske note u vidu recenzija ovih dana, ponovo sam vratio stari sistem - jedan post jedan čaj. Jednostavno teško nalazim (ili sam samo neodlučan) odgovarajuće parove čajeva koji bi lijepo izgledali u jednom postu. 
Uzorci iz Japana (http://hamasaen.shop-pro.jp/)
    Pored uzoraka, najprijatnije i najveće iznenađenje ovih dana je i misteriozni poklon gongfu infuzera Kamjove,  za kog ni dan danas ne znam od koga mi je. Uglavnom, nisam ga naručio, nisam ga platio, znači - poklon.

Mogu reći da se moja najnovija igračka pokazala izvrsnom te da njom rukujem s najvećom pažnjom. Unutarnji 'bubanj' za infuziranje je od 'food grade' plastike a vanjski dio, bokal, je od tankog borosilikatnog stakla uz metalni prsten pri vrhu na koji je vijkom pričvršćena plastična ručka. Veoma praktično. Na eBay-u mu se cijena kreće od 15 dolara pa na više.

Turski čaj u Blagaju, mirisan i oštar,
pun užitak uz rahatluk i kocku šećera
Ovih dana razmišljam u kojem smjeru da razvijam ovaj blog. Vidim da kod nas vlada određeni vakuum što se tiče informacija o čaju (onom pravom), pa sam planirao napisati par članaka, kao i bazu/enciklopediju čajeva, i sve to uz domenu koju namjeravam da zakupim. Imam još nekih ideja ali za ove sam nekako najviše zagrijan. Imate li vi nekih ideja kako poboljšati Dobre čajeve? Možda ideju za logotip i zaglavlje? Ostavite komentar ili se javite putem kontakt forme.

Što se tiče Facebook stranice, uskoro imamo i 1000 čajoljubaca na jednom mjestu sa prostora ex-Yu, za nepunu godinu postanka. Opet napominjem, mjesta za poziciju admina su otvorena, te ukoliko volite čajeve, imate volju i malo slobodnog vremena za objavljivanje relevantnog sadržaja, javite se. 
Vjerujem da ste primjetili i nagradne igre na stranici, a jedna je u toku. Zaista bih želio čuti vaša mišljenja o njima, te ideje za nagradni fond za neke buduće nagradne igre.


Najveći list čaja koji sam do sada susreo (11 cm x 3,5 cm)
Za blog sa preko 10 000 pregleda i skoro 50 postova vrijeme je da pozovem ostale blogere iz svih sfera da prate ovaj, praćenje ću uzvratiti i redovito pregledati nove postove te na odgovarajući način promovisati ako se sadržaj imalo dodiruje sa čajevima. Iva did it. i Kuhinjske priče su primjer takvih blogova.


Prije 2-3 godine bio sam aktivan u kuhanju, imao sam inspiraciju i neke skromne ideje za pripremu jela (za one koji me imaju na Facebook-u kao prijatelja mogu vidjeti i galeriju sa jelima), ali taj plamen je utihnuo i svoju pažnju sam usmjerio više na čajeve. Naravno, i dalje kuham svakodnevno, kvalitetno ali i manje maštovito, a sam proces rijetko zabilježim fotografijama i bilješkama. No, ovaj put ću da svoje "vještine" degustacije isprobam na jednom jelu, tačnije iranskoj supi sa brusnicama koju sam spomenuo u prošloj epizodi.


Uzorci iz Tajlanda (http://siam-tee.de/)
Ova supa koju sam uzeo u trgovini iranske robe koštala me je 1,50 KM što je cijenom u rangu nekih poznatijih i kvalitetnijih brendova koje možemo naći na policama marketa. Sadržaj vrećice je količinski iznad prosjeka u poređenju sa nekim krem supama i sl. te sadrži osušene plodove onog što je prodavačica u trgovini imenovala kao 'iranska brusnica'. Priprema je ista kao i za većinu ostalih supa iz kesice, 10 minuta laganog kuhanja na 7-8 dl vode. Sam ukus ove supe je svjež i lagan uz kiselkastu asocijaciju na paradajz uz blagu gustoću u ustima. 

Iranska supa sa brusnicom
Pravo iznenađenje nastaje kada zagrizete jednu od brusnica kratkotrajne ali
intenzivnije kiselosti koju naslijeđuje jedna slatkoća, kao kod prezrelog paradajza. Sve u svemu, interesantno iskustvo, ništa slično do sada nisam imao priliku jesti u vidu supe, a brusnice koje su nama dostupne sadrže više slatkoće a manje kiselosti tako da teško da se može isti ugođaj replicirati u kućnoj radinosti.

I za kraj, ranim jutrom idem kući u Tuzlu, ali prvo ću svratiti u Sarajevo (najvjerovatnije hodam gradom ako ovo čitate prije podne) i obići par trgovina, uzeti čajeva i ostalog, tako da će biti materijala i za slijedeću epizodu ovog serijala. 

2 komentara:

  1. Odgovori
    1. Hvala na lijepim riječima, polaskan sam :) Bacio sam pogled na tvoj blog i sviđa mi se izgled i raznolikost sadržaja (čajevi pogotovo) :)

      Izbriši