11. 02. 2012.

Silver Needle Jasmine (Bai Hao Yin Zhen), eBay - Shanghai Story

Ovaj put donosim recenziju jednog bijelog čaja, prvog takve vrste u mojim dosadašnjim recenzijama. Naime, riječ je o jednoj vrsti bijelog (Bai Hao Yin Zhen - eng. Silver Needle) čaja, izvorno iz Fujian provincije, prirodno aromatiziranog jasminom. Ova vrsta čaja se bere u rano proljeće prije prvih kiša dok su vrhovi još neotvoreni i imaju bijele 'dlačice' na sebi. 

Ovaj čaj naručujem putem eBay-a od prodavača rebeca_li, čije čajeve najčešće naručujem u odnosu na ostale prodavače tamo. Trenutna cijena za 100gr ovog čaja je $11,69, odnosno $17,99 za premium kvalitet ... link

Ovaj put recenziram jeftiniju varijantu.



slika

Ovdje sam posebno kategorijski izdvojio listove - većinu čine zatvoreni listovi, što čitavi što napuknuti, kao i nešto malo lomljenog lista uz pokoji jasminov cvijet.



slika

Na ovoj slici se bolje mogu vidjeti dlačice koje na dodir sa površinom se ponašaju kao polen.


slika

Za pripremu 200-250 ml ovog čaja potrebna vam je jedna puna supena kašika, odnosno 3 grama.



slika

Ono što je zanimljivo za ovaj čaj je da se može pripremiti na bilo kojoj temperaturi. Npr. ako želite ledeni čaj, stavite jednu punu supenu kašiku na litar vode i ostavite u frižideru da odstoji 8h. Uz iste omjere možete i pripremiti 'solarni' čaj, odnosno, za pripremu toplog napitka možete koristiti vodu na 70-100C. Jako je teško loše pripremiti ovaj čaj. Iste listove možete zaliti barem tri puta. Prodavac preporučuje da se ovaj čaj zaljeva ključalom vodom i procijedi nakon 5 minuta, te da se može zaliti još četiri puta. Ukoliko ga pripremite na ovaj način dobićete čaj intenzivnog ali ne i prejakog okusa. Ja lično zaljevam ovom metodom (u min.): 3-4-5-6.



slika

Ovaj čajnik sam također uzeo od istog prodavača (više ovdje). Po meni, ovo je odlična investicija.


Budući da čaj pripremam prema upustvu (tako uvijek radim kada su recenzije u pitanju), procijediću ga nakon 5 minuta. Ovo je slika neposredno prije procjeđivanja. 



slika

Vjerujem da ste upoznati sa mojom famoznom šoljicom iz recenzije u recenziju, koju sam isto uzeo od istog prodavača zajedno sa čajnikom. Ova šoljica ide u kompletu sa jednom užom i visočijom, koja se koristi za degustaciju arome. (Napomena: kliknite na sliku) 


slika

Čaj je bistar i zlatne boje uz intenzivnu početnu aromu jasmina, blagog i slatkastog okusa uz svilenkast dodir te orašast završetak. Trpkost i gorčina su nepostojane. Uz ponovna zaljevanja dolazi do promjene uz intenzivniji okus bijelog čaja te slabiju aromu jasmina.



slika

Ovdje je posebno istaknuta struktura jednog lista, tj. vrha. Tri lista odvojena od ostatka su zapravo jedan vrh, te u tome leži potencijal ponovnog zaljevanja istih listova.

Za kraj pogledajte cijeli album


slika

Sažetak:

Odličan bijeli čaj, ekonomičan, može se pripremiti na više načina, odnosno, jako ga je teško upropastiti. Izuzetno prija u opuštenim situacijama kada možete da bez ometanja iskusite sve karakteristike ovog čaja. Jasmin je intenzivan nakon prvog zaljevanja, te ukoliko ga ne volite u toj mjeri zaoibiđite prvo zaljevanje.

Konačna ocjena - 87/100

Nema komentara:

Objavi komentar