11. 02. 2012.

Pu'erh - 1. dio

Tu je. Dugo najavljivan "članak" o Pu'erh čaju. Uživajte.

Već neko vrijeme razmišljam kako da predstavim ovaj čaj, jer je Pu'erh izuzetak među čajevima, zbog specijalnog načina proizvodnje, pripreme istog te varijaciji ukusa i aroma. Došao sam na ideju da kroz dva-tri dijela postepeno objasnim šta je to Pu'erh, kako se proizvodi, kupuje, priprema i naposlijetku i uživa.


Prošlo je oko dvije godine odkako sam prvi put probao ovaj čaj, i iskustva mogu reći da se vremenom utisci o ovom čaju mijenjaju u zavisnosti kako ga pijete i koliko često.


Porijeklo Pu'erh čaja je kineska provincija Yunnan, grad Pu'erh. Tragovi ovog čaja vode od vremena dinastije T'ang (618-907), da bi procvata doživio u vrijeme dinastije Qing (1644-1911). Grad Pu'erh je od davnina bio jedan od trgovačkih središta tzv. "Puta čaja" (op. a. analogno "Putu svile"), te je i po njemu dobio i ime. 


Međutim, Pu'erh nije bilo koji čaj iz okolice istoimenog grada. Pu'erh čajem se smatra čajem dobivenin od grmova (čitaj: drveća) čaja starijih od 100 godina, uzimajući u obzir da se mogu vidjeti primjerci koji rastu u divljni već 1000, 2000, te čak 3200 godina! Ovakvi primjerci imaju velike listove, bogatijeg mineralnog sastava u odnosu na one sa mladih grmova čaja, te samim tim rezultiraju raznolikošću ukusa čaja od istih.



Izvorni Pu'erh čaj se može kategorisati kao zeleni čaj, a od 1972 pojavljuje se i fermentirana varijanta, koja nastoji da imitira karakteristike dozrelog Pu'erh-a u kontekstu višegodišnjeg skladištenja. 

Obični 'zeleni' Pu'erh se dobija tako što se listovi nakratko suho proprže u woku (kako bi se sačuvali enzimi unutar lista), zatim osuše na suncu, te naposlijetku kompresuju u željeni oblik (cigla, gnijezdo, disk i sl.). Fermentirana varijanta se dobija tako što se čaj nakon sušenja pokrije platnom, te fermentira pod utjecajem temperature, vlage i mikroflore. Prije presovanja, listovi se sterilišu vodenom parom. 

Skladištenjem Pu'erh-a, nakon svake dvije godine dolazi do postepene promjene, kako boje listova, tako i boje, okusa i arome pripremljenog čaja. Kod fermentiranih varijanti kompletna transformacija se odvije u periodu od 10-15 godina, dok izvorne varijante mogu mijenjati svoje karakteristike kroz generacije, pa čak i stoljeća. I danas dan postoji par primjeraka starih oko 300 godina (!!). Samim time, zabilježeni su periodi u skoroj prošlosti kada je jedan takav star čaj bio skuplji u odnosu na zlato.

Međutim, dugoročno skladištenje ovog čaja je poput kockanja, jer je nemoguće predvidjeti da li će se karakteristike čaja kroz niz godina mijenjati na bolje ili ne, što ovisi o mnogim faktorima, počevši od kvaliteta listova, uvjeta u kojima se skladišti, i sl.

Kupovina jednog presovanog komada ovog čaja je također kocka ukoliko prethodno ne degustirati isti, odnosno ne kupite prvo komadić od 10-20 grama, koje prodavci u nekim slučajevima daju i besplatno ukoliko u vama vide ozbiljnu mušteriju.


U dvije godine iskustva sa ovim čajem još uvijek imam dojam da grebem po površini, jer svaki Pu'erh je priča za sebe. U mom slučaju, probao sam više loših nego dobrih. Pa evo i par slika iz moje kolekcije:


Fermentirani Pu'erh u kori mandarine, aromatičan i blag, berba iz 2009. Prosječnog kvaliteta.




Nefermentirana ploča iz 2007 - vidljiva promjena boje (nije zelena). Ugodno trpkog uz kombinaciju blagog gorko-slatkog okusa. Prosječanog kvaliteta.




Fermentiran, nekompresovan Pu'erh iz 1999. Odličnog kvaliteta. Primjetite (kako ja to volim da kažem) 'zahrđalu' teksturu.




Cigla fermentiranog Pu'erh-a iz 2009, ispodprosječnog kvaliteta, jedna od mojih najlošijih investicija u domenu čaja.



Mini varijanta Pu'erha iz 2010, s lijeve strane nefermentirani, s desne fermentirani. Ispodprosječnog do prosječnog kvaliteta, uz eventualne dodatke u vidu jasmina, behara, i sl. Usporedite boju nefermentiranih 'kolačića' sa bojom ploče iz 2007.

Donji kolačić u foliji je natprosječnog kvaliteta.



I najnoviji dodatak mojoj kolekciji - zemljani čajnik. Koristi se u tradicionalnoj pripremi Pu'erh čaja. O ovome nešto više u narednim recenzijama/člancima.




Pu'erh se obično služi u kineskim restoranima za vrijeme zakuski pod nazivom Dim Sum, te čaj u toj prigodi ima ulogu da olakša probavu. Također je popularan i kao sredstvo protiv mamurluka u Kini. Lično, ovaj čaj pijem čim osjetim da mi je probava imalo otežana, odnosno, obavezno ga pijem kada se prejedem. Iz iskustva prijatelja kojem sam poklonio ovaj čaj mogu potvrditi da je efikasan i protiv mahmurluka.


Što se tiče nabavke, ovaj čaj u fermentiranoj varijanti možete nabaviti u čajdžinici "Franz & Sophie", te u specijaliziranoj radnji "Condimento" u prizemlju BBI-a. Za nabavku nefermentirane varijante moraćete posegnuti za narudžbom iz inostranstva.


Ovim završajem prvi dio o Pu'erh čaju. Drugi put će biti nešto više o posebnom načinu pripreme ovog čaja.

Nema komentara:

Objavi komentar