Čaj sam uzeo poodavno na eBay-u od prodavačice rebeca_li koja više, nažalost, ne šalje poštom u BiH. Nadam se da je to samo privremeno za sada, iako nisam dobio više informacija. Cijena ovog čaja kod ovog trgovca je $20/100 gr.
NAPOMENA: Prodavač trenutno šalje u BiH ali povremeno dolazi do izuzetka tokom perioda spore isporuke.
NAPOMENA: Prodavač trenutno šalje u BiH ali povremeno dolazi do izuzetka tokom perioda spore isporuke.
Listovi su neformalno savijeni po dužini, te tonom više podsjećaju na crni čaj nego oolong.
Dan Cong se može zaljevati više puta, te ću na 125 ml vode koristiti 4 gr čaja, odnosno 3 čajne kašike.
Prema uputama, u čajnik (ili Gaiwan) se prvo uspe pola vode na 95C, te se onda doda čaj i dolije voda na 90C.
Nakon pet sekundi čaj se procijedi, odnosno prospe, jer smo ovim zapravo na neki način oprali čaj od nečistoće. To je neizbježan korak kod oksidiranih čajeva u Gongfu načinu prirpreme (ceremoniji).
Listovi se ponovo zaljevaju vodom na 90 C i nakon 5-10 sekundi procjeđuju. Budući da sam koristio manje lista (4-8 gr / 125-150 ml) namakanje je bilo duže - 10 sekundi.
Prva infuzija je blijedog smeđeg tona uz subtilnu aromu koja podsjeća na duhan. Pri dodiru sa jezikom je u jednoj cjelini aromatičan i slatkast, uz dašak gorčine koja prija. Nakon gutanja dolazi do suhog osjećaja u grlu te se kroz usta širi cvijetna aroma (pretpostavljam da je riječ o nekoj orhideji iz opisa). Suhoća se širi prema jeziku a aroma orhideje evolvira u aromu duhana.
Druga infuzija u trajanju od 20 sekundi je izraženijeg okusa od prve ali i dalje blagog karaktera. Okus nije toliko slatkast koliko robustan, te se zadržava na jeziku. Odmah nakon gutanja suh osjećaj obuzima jezik a u grlu dolazi do 'zrncaste' suhoće. Aroma duhana se širi ustima dok se na jeziku javlja svilenkasti osjećaj popraćen blagim žmarcima. Moguće je da sam predugo namakao listove ovaj put.
Treća infuzija od 30 sekundi je ponovila drugu ali i dodala jednu ugodnu notu slatkoće u ustima koja se dugo zadržava.
Četvrta infuzija je identina trećoj, a nakon pete se već osjeća slabljenje okusa, da bi u sedmoj okus tople vode nadvladao okus čaja iako se dobar dio arome zadržao.
Treba naglasiti da su listovi kroz namakanja postepeno mijenjali boju da bi naposlijetku poprimili maslinasto zelen ton, iako se to na slikama baš i ne primjeti.
Infuzije:
1. 10 sekundi
2. 20 sekundi
3. 30 sekundi
4. 40 sekundi
5. 1 minuta
6. 2 minute
7. 4 minute
Kroz ovu "ceremoniju" koja je trajala oko sat i pol sam popio skoro litar čaja. Slike nisu nešto naročito jer sam morao slikati na brzinu uslijed kratkog trajanaj namakanja.
Sažetak: Odličan oolong koji traži određenu dozu pažnje i prakse kako bi pokazao sve svoje cijenjene karakteristike. Nadam se da ću imati priliku probati i ostale grmove, jer sudeći prema iskustvima drugih svaki grm nudi jedinstveno iskustvo.
Konačna ocjena - 90/100
Konačna ocjena - 90/100
Excellent photo. I also like Dancong. Tea has a unique taste.
OdgovoriIzbrišiThanks! Dan Cong is one of those tea that give me strong 'tea high' or 'tea drunk' feeling, I like to sip some now and then.
Izbriši