11. 02. 2012.

Premium Keemun, eBay - Shanghai Story


Prije par dana poželio sam popiti jedan keemun crni čaj, i palo mi je na pamet da imam jednu uncu (1 Oz ~ 30gr) istog sakrivenu u mojoj čajnoj sehari. Odlučio sam da uradim recenziju jer mi je ostalo čaja za 3-4 šolje, šteta bi bila kad ne bih...





Čaj sam naručio na eBay-u, a trenutna cijena mu je oko 11-12 dolara za 100 gr. 












Keemun čaj je porijeklom iz Anhui provincije u Kini, Qimen okruga, po kojem je i dobio ime. Prvi keemun je proizveden 1875. godine od strane Hu Yuanlong-a koji je dobivši otkaz u državnoj službi posvetio se proizvodnji crnog čaja. Ono što je zanimljivoje to da se do tada u Anhui provinciji proizvodio samo zeleni čaj.
Već 1915. godine keemun postaje svjetski priznat i cijenjen, te zasluženo zauzima mjesto među deset najpoznatijih kineskih čajeva, kao jedini predstavnik svoje vrste.




Ovaj keemun kojeg danas recenziram ima sufix 'Hao Ya' što ukazuje na to da se radi o najboljoj kategoriji ovog čaja. Prema slici vidljivo je riječ o duguljastim, tanko urolanim listovima veoma tamnog 'mat' tona, uz nešto smeđih vrhova. Suhi listovi odišu dimljenim i slatkastim tonovima. Već imam ideju kako bi se mogao upotrijebiti u kulinarstvu, no o tome neki drugi put.

slika


Za pripremu preporučujem nešto malo više od ravne supene kašike (3gr) i 200-250 ml vode na 95-100C.

slika


Listovi će na kratko 'zaplesati' u vodi a zatim potonuti. Nakon 2,5 - 3 minute procijedite. 

slika


Procijeđen čaj ima tamno bakarni ton te primjetnu aromu dima i prepržene kafe jednake intenzivnosti kroz svaki gutljaj, koje nisu napadne u svakom slučaju. Ono što daje kontrast ovim aromama je pojava povrtne svježine, koja ovaj čaj malo skreće sa kolosjeka tipičnog crnog čaja, te uz to nema trpkosti ni gorčine. Završetak je slatkast s asocijaciom na cvijetni med.

slika

Budući da su listovi veoma čvrsto urolani keemun postaje kandidat sa dodatno zaljevanje.
Ono što je karakteristično za drugo zaljevanje je tanji ali i slatkastiji okus uz nešto smanjene arome preprženosti i dima, ali to je ipak naposlijetku dovoljno da uživate u još jednoj šolji.

slika

...i bližimo se lagano kraju i ove recenzije (a bogami i godine). Pratite nas i na Facebooku - Dobri čajevi na kojoj možete pored ovih recenzija pronaći još stvari vezanih za čajeve.

Konačna ocjena - 95/100

Za kraj bih da čestitam predstojeći Božić svima koji slave, i nadam se da ćete moći pročitati još jednu recenziju do kraja ove godine.
slika

Nema komentara:

Objavi komentar