11. 02. 2012.

Pearl Jasmine Green Tea, eBay - Shanghai Story

U ovoj recenziji vam donosim nešto posebno. Budući da svoje čajeve nabavljam iz više izvora, domaćih i inostranih, ovaj put sam se odlučio da vam predstavim jedan čaj naručen iz Kine putem eBaya. Riječ je o jasmin kuglicama.

Čaj je poskup za naš standard, mogu reći, ali ga vrijedi probati. Inače ovo je moje prvo iskustvo sa ovakvom vrstom čaja i mogu reći da sam impresioniran.

Za 1 uncu ( 1 oz ~ 29 gr) ovog čaja moraćete izdvojiti i do 15 KM (!!), međutim ja sam svoju uspjeo nabaviti za nekih 6-7 KM.










Šta su "jasmin kuglice-biseri"? Jasmin kuglice (Jasmine Pearls) je metoda rolanja čaja kojom se čaj plete u kuglicu. Svaka kuglica se radi individualno i ručno, što ima direktan utjecaj na cijenu istih. Obično se uzima mladi vršak čaja sa grančicom koji se oblikuje u oblik niti, kako bi se od njega mogla napraviti kuglica. Kuglice kao takve se svaki dan prekrivaju cvijetom jasmina kako bi upile aromu, ali se isto tako kuglice svakodnevno moraju prozračiti i osušiti, kako bi se odstranila vlaga upijena iz latica jasmina, u protivnom, kvalitet krajnjeg proizvoda bi bio upitan. Taj proces se ponavlja više dana. Ono što je zanimljivo je da jedan vješt radnik može napraviti maksimalno oko 500 gr. ovog čaja, zbog samog procesa. Također je vrijedno dodati da se ovom metodom, tehnologijom, nazovite to kako hoćete, proizvode i crni i bijeli čajevi, ali doduše nešto rjeđe nego zeleni.




Pred vama je jedna slikovita recenzija, uživajte.









Za jednu šolju ovog čaja biće dovoljno 3 gr. odnosno u ovom slučaju 12 kuglica.









Stavljamo kuglice u čajnik...









... i sipamo vodu ohlađenu na 80C.









A sada počinje magija.









I dok su 2 minute provedene gledajući kako se kuglice odmotavaju prošle veoma brzo, alarm se oglasio. Vrijeme je da se čaj procijedi









Pogled odozgo, neposredno prije procjeđivanja. Budući da se kuglice nisu u potpunosti odmotale, to nam govori da se ovaj čaj može zaliti barem još jednom. To važi i za većinu čajeva: ukoliko se listovi nisu u potpunosti otvorili, čaj možete zaliti BAREM još jedanput.









Procjeđivanje, ništa naročito zanimljivo...









... za razliku od onoga što je ostalo u čajniku. Da se primjetiti nježni dodir jasmina.









Kada bih mogao opisati ovu boju jednom riječju, to bi onda definitivno bila riječ - nježna. Boga je nekako pritajena, iako sam očekivao neku intenzivniju nijansu žute, ili barem blagu nijanu zelene, ovaj put je to nešto što podsjeća na boju bijelog čaja.









Sipanje u šoljicu...









Dakle ovdje jasno vidimo da čaj skoro pa da nema boje, budući da je riječ o 30 ml čaja. Uživam ispijajući čaj iz ovakvih šoljica, jer ga mogu piti skoro pa odmah, budući da se brzo hladi u maloj količini.

Aroma jasmina koja se diže iz šoljice je nježna i pritajena, te se gubi i ponovo vraća, podsjećajući vas da je tu. Vrijeme je za prvi gutljaj, ili bolje rečeno "guljajčić". Naslanjam na usne rub šoljice i "srčem" vrlo malo čaja, dovoljno da mi prekrije dobar dio jezika. Odmah osjetim da je čaj kremast i svilenkast na dodir s jezikom, okus jasmina postojan tek na korijenu jezika, dok okus zelenog čaja je pritajen i subtilan, što govori da je riječ o veoma mladom lišću. Nakon gutanja ostaje svilenkasti osjećaj na jeziku a aroma se skoro neprimjetno zadržava u grlu, ali zato ostaje blagi osjećaj slatkoće u grlu i svježine u ustima.




Ovaj čaj sam pijuckao nekih 20 minuta. Vrijeme je za drugu turu.









Ponovo sipam vodu na 80C.









Ovaj put sam čaj ostavio 3 minute u vodi, i već se vidi da je boja intenzivnija, što mi daje do znanja da mogu očekivati i intenzivniji okus ovaj put, no da li ću podjednako uživati kao i u prethodnom, preostaje da se vidi.









Na ovoj slici se jasno vidi kako se čaj u potpunosti otvorio. Možda bi se mogla napraviti još jedna šolja, ali recimo da sam išao sa 1 - 1,5 - 2,5 min. Ostaje mi da eksperimentišem s time.









Boja je ovaj put nešto intenzivnija, iako baš to nije primjetno na slici, dok je aroma ostala ista. Pri degustaciji su primjetne kvalitete kao i u prošloj: svilenkasti osjećaj na jeziku, blaga aroma jasmina... uz intenzivniji okus zelenog čaja koji je se oslobodio ovaj put.















Sažetak




Riječ je o jednom čaju koji morate probati prije ili kasnije ukoliko ste veliki ljubitelj čaja. Iako nije jeftin, a i trenutno se ne može nabaviti kod nas, odnosno samo iz inostranstva, vrijedi imati malo ovog čaja za posebne prilike. Ispijajte ga polako i dozvolite da vam ispriča svoju priču.




Do slijedeće recenzije uživajte u čajevima. Sve vaše kritike, prijedlozi i pohvale su dobrodošli.

Nema komentara:

Objavi komentar