11. 02. 2012.

China Sencha SongXi 8912 - Japan Art, Franz & Sophie

China Sencha SongXi 8912 - Japan Art
Pogledajte Album

Ovaj put vam donosim recenziju o najpopularnijoj vrsti zelenog čaja u Japanu (a moguće i u svijetu) - senchi. Sencha je zeleni čaj porijeklom iz Japana, ali danas će biti riječi o zelenom čaju iz Kine proizvedenog po metodi senche. Ali prije toga, par informacija o ovom čaju.


Od ukupnog čaja koji se proizvedi u Japanu, od kojih su svi zeleni, čak oko 80% otpada na senchu. Sama proizvodnja ovog čaja se razlikuje od nekog kineskog čaja, gunpowder ili long jing npr., koji se obično peku u woku. Kod senche listovi se prije procesa prženja nakratko izlože vodenoj pari. Ukoliko vas više interesuje sam proces pogledajte ovdje.


slika

Cijena senche varira, tako da može biti vrlo jeftina (2-3 KM/100gr) ali i veoma skupa. Naravno, sve ovisi o kvalitetu, odnosno vrsti proizvodnje (fabrička, ručna, 'umjetnička') kao i certifikatima koje posjeduje (organic, fair trade, i sl.). I na kraju ovog uvoda da napomenem da većina mješavina (blendova) zelenog čaja koristi senchu kao bazu. 



Ovaj čaj sam uzeo u čajdžinici Franz & Sophie po cijeni 3,78 KM/50 gr (4,20 KM bez studentskog popusta). Riječ je o organski uzgojenom čaju proizvedenom u Kini po tehnologiji senche. Čaj je ekonomičan, te se svojom pojavom i karakteristikama nekako uklapa u taj zdravi/sportski/moderni način života.


Ovaj čaj odiše svježinom i aromom svježe pokošene trave. Aroma me podsjeća na biljku 'kiselicu' koju sam od malih nogu žvakao :) 


Slijedeći pravilo 3 gr/250 ml cijelo vrijeme dok pišem recenzije, sjetio sam se da većina vas koji ovo gledate i čitate najvjerovatnije nemate vagu, te da sam sebi počinjem izgledati 'geeky', pa sam se odlučio da ubuduće obavezno napišem i prikažem količine koje svima odgovaraju - kašikama. 
Inače primjetićete da od sada postavljam manje slika, te da više slika možete pogledati u albumima koje ću postavljati kao link ispod naslova.

Dakle, za šolju od 200-250 ml biće vam potrebna jedna ravna supena kašika čaja.


slika



Prema upustvu, čaj se zaljeva sa vodom na 80C i ostavi da ostoji 1-2 minute. Ubuduće ću posebnu pažnju posvetiti kako vizuelno ustanoviti na kojoj je temperaturi voda.


slika

Procijeđen čaj ima prozirnu nijansu zelene koja postepeno, kako se čaj hladi, poprima nijanse žute. Aroma koja se širi iz šolje, baš poput suhe senche, odiše travnatom svježinom.
Sam okus prati aromu, uz sasvim blagu trpkost koja traje samo dok je čaj na jeziku. Par minuta nakon ispijanja primjetna je i određena slatkoća i orašasti okus na jeziku.

slika

Usput da napomenem, jeste li znali da postoji i 'gledanje' u procijeđene listove čaja? Pod terminom taseografije se podrazumjeva gledanje u listove čaja, 'toza' od kafe i vinske taloge.

Konačna ocjena - 87/100

slika

Nema komentara:

Objavi komentar