31. 12. 2016.

Dnevne degustacije 12



Zadnjim postom u 2016. godini prisjećamo se još pet odabranih čajeva koju smo imali priliku piti supruga i ja. Nadamo se da će nova 2017. godina donijeti puno lijepih trenutaka i dobrih čajeva, kako nama tako i čitateljima ovog bloga.


#1 Dong Ding Ming Xian (Tea From Taiwan)

Dong Ding je jedan od oolong čajeva koje ne pijem tako često. Ovaj primjerak karakteriše pun okus uz bogate voćne note koji je uz gongfu pripremu infuziran sedam puta.
Na početku se osjeti umjerena nota cvijeta, zatim u ustima odaje dojam maslaca i dolazi do eksplozije elemenata koštunjavog voća te se završava u grlu sa notom cvijetnog meda.

Ne mogu reći da sam probao puno različitih Dong Ding oolonga ali ovaj mi je do sada najbolji.

Priprema: 7gr 150ml 90C 30s, 40s, 50s, 70s, 90s, 120s, 180s

 



#2 Sayama Sencha Morita (Yunomi)

Ovu Senchu karakteriše dubok zelen i mutan ton, u prvoj infuziji okus je pun i intenzivan uz bogate note svježe pokošene trave praćen umami-jem i kremastim dojmom na jeziku. Druga infuzija postaje trpka uz određen ugriz na jeziku te se završava uz note pečenog kestena i dodirom slatkoće u grlu. Zadnja šoljica je izraženo blaža u odnosu na prethodne dvije ali je i fino izbalansirana.

Priprema: 10gr 250ml 75C 30s, 15s, 45s





#3 Risheehat Special Summer Black (Teabox)

Ovaj crni čaj dolazi iz jednog od poznatijih čajnih vrtova u Darjeeling. Karakteriše ga fino balansirana infuzija, te ukoliko se pripremi prema uputama prodavača dobije se šoljica dubokog bordo tona punog okusa koji je praćen glatkoćom i ugodnom aromom sa asocijacijom na borovnice.

U ovom čaju više uživam u na neki polu-gongfu način, uz koji se može osjetiti određena doza svježine u kojoj su voćni elementi harmoničnije ukomponovani i dolaze do jasnijeg izražaja.


Priprema (klasična): 2,5gr 180ml 90C 5 min
Priprema (gong fu): 7gr 230ml 90C 60s, 90s, 120s, 150s

 



#4 Spring Sencha Kodawari Premium od (Yunomi)

Prva infuzija ove Senche je relativno lagana u ustima te kestenasto slatka sa cvijetnom pozadinom. Druga infuzija je mutnog intenzivno zelenog tona, u ustima punog okuse i razvija manju dozu trpkosti ali je i dalje jednako slatka kao prethodna. Treća i zadnja infuzija je slična drugoj s tim se javlja određena doza gorčine koja se može smatrati ugodnom ali postoji i naznaka da naredna infuzija ne bi bila naročito pitka. Slatkoća izvire iz grla u trenutcima nakon svakog gutljaja.

Priprema: 5gr 160ml 75C, 30s, 15s, 45s






#5 Panyong Golden Needle (Franz & Sophie)

Ovaj primjerak iz kineske provincije Fujian mi je jedan od najdražih crnih čajeva u čajdžinici Franz & Sophie. Kroz pet infuzija na gong fu način ovaj čaj je demonstrirao punom okus s izraženim notama preprženosti, karamela, slada i cvijetnih nota uz gust i kremast dojam. Pripremljen na ovaj način čaj je veoma intenzivan i ima određenu oštrinu što može asocirati i na kafu.

Priprema: 7gr 160ml 30s, 45s, 60s, 90s


Nema komentara:

Objavi komentar