12. 08. 2013.

Lapsang Souchong (Teavivre)


Lapsang Souchong je jedan od čajeva koji je odigrao veoma bitnu ulogu u ekspanziji čaja van granica Kine. Premda je aroma dima i borovine očarala Ruse i ostatak Evrope u Kini se generalno smatra čajem za izvoz, ili bolje rečeno, ne pristaje ukusu kineza koji preferiraju suptilniije izražene elemente u čaju. Više o ovom čaju možete pročitati i na enciklopediji.


Kada sam probao uzorak ovog Lapsang Souchong-a (koji mi do tada i nije bio nešto posebno drag) u svojoj slijedećoj narudžbi sam naručio 200 gr i limenku (dođe s naljepnicom). Bilo je to u periodu kada je Teavivre tek uveo limenke kao opciju, te su relativno jeftine. Odlučio sam da će dio police (ako je tako mogu nazvati budući da čaj držim na više različitih mjesta) pripasti i meni najdražim čajevima od Teavivre koji će biti krunisani sopstvenom limenkom.

Teavivre je uvijek dosljedan kada su u pitanju informacije o njihovim čajevima. Naljepnice ističu lokaciju i datum berbe, kao i jednostanu uputu za pripremu.


Priprema:

List: 7 gr
Stakleni čajnik 250 ml
Temperatura: ~90C
Infuziranje: 1m - 2m - 3m

Suhi list - Dug i relativno volumenozan list svijetlijih crnih tonova prošaran zlatnim dlačicama (neravnomjerno, ukupno oko 30%) te uvrnut po dužini i blago spiralan. Dimljene arome, ali ne prenapadno kao što je slučaj kod nekih. Asocijacira na meso sa roštilja. Blago 'ugriza' za vrh nosa.


Mokri list - Relativno sitan list uz dosta poluotvorenih vrhova kao i zamijetnu količinu mekane stabljike. Smeđeg tona uz pokoji list mat crne i note slada i dima.


Infuzija I (1 min) - Bitstra tamnog bordo tona uz vrlo malo fragmenata na dnu. Aroma blago dimljena i slatkasta. Prvi gutljaj na početku usta daje asocijaciju na morsku sol, ali samo mirisom. Srednjeg tijela, izražene note slada uz blago dimljen završetak koji se osjeti više u nosu nego na nepcu.


Infuzija II (2 min) - Blago oštar uz malu dozu kiselosti kao kod kafe. Aromatične komponente iz prve infuzije se zadržavaju.

Infuzija III (3 min) - Za nijansu blaži ton i ugodnijeg tijela te dimljenost koja blijedi. Blago sočan iza čega se prikriva još blaža slatkoća.

Ovaj čaj koji prija kako ujutro tako i u ranim poslijepodnevnim satime možete uzeti ovdje.


Konačna ocjena 89/100


Ostale recenzije Teavivre čajeva:

Zeleni:
Huang Shan Mao Feng,

Crni:
Keemun Grade 2Keemun  Grade 1Keemun  Hao YaOrganic Bailin Gongfu

Oolong:
Taiwan Jin Xuan Milk OolongTaiwan Jin Xuan Milk Oolong (aromatiziran)

Nema komentara:

Objavi komentar