30. 07. 2013.

2011 Sheng Pu Erh BDSD11 (ESGREEN)


Slika u vlasništvu ESGREEN

ESGREEN je dobavljač koji suptilno preferira Pu Erh čajeve u svojoj ponudi a do sada ste imali priliku i pročitati  recenzije o njihova dva takva čaja na ovom blogu. U razgovoru sa predstavnikom za javne odnose ove trgovine iskazio sam interes i želju da degustiram ovaj Pu Erh, tako da moram da se zahvalim ESGREEN-u na izlasku u susret.

Sheng (生) je termin za svježe ubrani materijal (listove) za Pu Erh koji prolazi jednu obradu tipičnu za izradu zelenog čaja (pečenje u woku i sušenje), nakon čega se list može ostaviti u rastresitom obliku da dozrijeva ravnomjerno ili kompresirati u razne oblike (cigla, disk, gnijezdo, gljiva, idt.) kako bi dozrijevanje bilo postepenije. Analogno ovome, Shu (熟) Pu Erh prolazi još jedan dodatni korak produžene fermentacije prije dozrijevanja i rezultat je drastično različit od prethodnog.

Sheng Pu Erh BDSD11 je ubran 2011. godine što ga još uvijek čini mladim 'zelenim' (Sheng) Pu Erh-om koji tek počinje da gubi svoju oštrinu. U zadnje vrijeme sam degustirao par čajeva ove vrste tako da sam imao nešto samopouzdanja tokom pripreme, gdje je najkritičniji element temperatura vode, što me je iznenadilo budući da ovu vrstu čaja nikada nisam pripremao sa ključalom vodom. Kao i uvijek, degustaciju sam radio prema uputi dobavljača:

Priprema:

List: 6,6 gr
Porculanski gaiwan ~90 ml
Temperatura: 100 C
Infuzijranje: ispiranje x 2, 3s, 5s, 6s, 7s, 8s, 9s, 10s, 20s, 30s, 40s


Suhli list - Duguljast sa vidnim tankim grančicama, tupih svijetlijih i tamnijih tonova maslinasto zelene, smeđe i crne. Određeni dio listova je prekriven dlačicama krem boje, te hrpica odaje Melasasto-cvijetnu aromu uz note šipka i sušenog voća. Na vrhu se može ostetiti i blaga dimljenost.


Infuzija I (3s)  - Zlatno narandžastog bistrog tona uz lagane aromatično-trpke elemente u ugodnoj mjeri. Završetak je kratkotrajno medeno-sladak uz blago papren 'film' na jeziku koji se zadržava. U narednim gutljajima se javljaju kratkotrajne note šipka i kore citrusa.

Infuzija II (5s) - Za nijansu blažeg tona koji više naginje ka zlatnoj. Element citrusa je bolje izražen uz dodir gorčine, nešto kao kod grejpa. Par minuta nakon ispijanja u ustima se javlja orašast utisak.


Infuzija III (6s) - Za nijansu puniji ton od prethodne infuzije. U ustima je također puniji i bolje definiran te dominira element kore citrusa kojeg prate cvijetne note kao i slatkoća na kraju.

Infuzija IV (7s) - Jednakog tona, citrusni element opada što daje drugim prostor da se izraze. Gorčina je u blagom porastu i na samoj je granici ugodnog. Minutama nakon ispijanja u ustima ostaje orašasta slatkoća a grlo je blago stegnuto.


Infuzija V (8s) - Gorčina u padu i dolazi do povratka nota kore citrusa. Završetak je dug.

Infuzija VI (9s) - Ton za nijansu blaži a infuzija lagano gubi oštrinu.


Infuzija VII (10s)  - Jednakog tona, rezultat identičan prethodnoj infuziji.

Infuzija VIII (20s) - Za nijansu punijeg tona a u ustima je identičan prethodnoj infuiziji uz malo naglašeniju trpkoću. Počinju se nazirati povrtne komponente.


Infuzija IX (30s) - Veoma ugodan sa više izraženim povrtnim elementima, bez gorčine.

Infuzija X (40s) - Za nijansu blažeg tona, sličan prethodne dvije infuzije uz malu dozu povrtne gorčine.


Mokri list - Veoma krupan, mesnat uz svijetlije maslinasto-zelene tonove uz smeđu stabljiku te izražene vene. Na slici diska ovog čaja primjetno je dosta vrhova, međutim uzorak koji sam dobio ih sadrži jako malo. Stabljika je više izražena nego u suhom listu uz povećan volumen i mesnatu teksturu. List je još uvijek aromatičan u suptilnoj mjeri, konkretno na cvijet i šipak. Također vrijedi dodati da se na par listova mogu primjetiti i 'flete' smeđih tonova što ukazuje da je list u aktivnoj fazi postfermentacije.


Zaključak - netipična metoda pripreme s kojom sam se do sada susretao kada je u pitanju Sheng Pu Erh je pored uživanja u intenzivnim citrusnim notama iznjedrila i neželjene elemente gorčine i trpkosti što je na kraju i utjecalo na ocjenu. Ukoliko vam prija gorčija i trpkija šalica onda ovaj čaj dobija jednu toplu preporuku. Bilo bi zanimljivo ponovo degustirati ovaj mladi Pu Erh kroz 1-3 godine.
Ovaj čaj možete nabaviti ovdje.

Konačna ocjena - 81/100


Ostale recenzije ESGREEN čajeva:

Zeleni:
Bi Tan Piao Xue - Snowflake over Jade Pond Jasmine Flower Tea - Nonpareil, Xiang Luo - Scented Bi Luo Chun - Pure Jade Snail,

Crni:

Pu Erh:
Liu An 2000 2002 Ripe-Loose-leaf Pu-erh Tea-Court-PL02, 1997 Raw-Loose-leaf Pu-erh Tea-Yunnan Broad-leaf Variety-PL97

Nema komentara:

Objavi komentar