05. 07. 2013.

Taiwan Style Green Tea (Taiwan Tea Crafts)

Opšte je poznato da Tajvan u svijetu čaja predstavlja sinonim za oolong, te pored svojih laganije oksidiranih i rolanih (npr. Dong Ding) i više oksidiranih (npr. Oriental Beauty) varijanti postojana je i proizvodnja crnih i zelenih čajeva. Ovi čajevi se proizvode u malim količinama te su obično inspirisani već postojećim tehnologijama drugih zemalja, ali isto tako se razvijaju nove tehnike izrade, te priča koja stoji iza ovog čaja je krajnje nevjerovatna.

Huang Shan je planinski vijenac u kineskoj provinciji Anhui, te je najpoznatiji po Huang Shan Mao Feng zelenom čaju. Međutim, pored tradicionalnih čajeva koji se ovdje uzgajaju postoji i jedno imanje, tj. čajna plantaža od 68 hektara koje prkosi lokalnoj tradiciji tako što uz upotrebu tajvanskih kultivara, proizvodi čajeve po tajvanskoj recepturi, odnosno stvaraju se nove kreacije inspirisane tajvanskim tehnologijama i tehnikama. U članku možete pročitati detalje sa putovanja tajvanskog dobavljača, koji je proljetos pored izvrsnog Long Jing-a iz Kine donio i u ponudu uvrstio i ovu kinesko-tajvansku kreaciju iz ovogodišnje proljetne berbe sa visine od 300 metara.

Priprema:

List: 6 gr
Porculanski čajnik 180 ml
Voda: 95C
Infuziranje: 2m - 2m - 2,5m - 3m - 4m

Suhi list - Tamno zelenih tonova prošaran sa par svijetlijih, dugačak, uz izraženu tanku stabljiku. Listovi su blago uvijeni po dužini i neregularno oblikovani. Aroma veoma svježa i prijatna, bogate note zelenja, širokog povrtnog spektra, uz dodire arašida i cvijeta.

Mokri list - Krupan i cjelovit, mlad te svijetlijih zelenih nijansi uz odsjaj. Stabljika veoma duga ali i tanka te mekana. Odiše suptilnom povrtnom aromom uz trag svježine.

Infuzija I (2m) - Jarke zelene boje uz dodir žute. Malo taloga fragmenata na dnu. Veoma povrtno aromatičan uz dominaciju nota mladog graška te suptilnih elemenata pečenog kestena. Srednje punoće uz povrtnu kompleksnost u ustima te blago prepržen završetak uz jedan oblik slatkoće usko vezane uz kesten. Nakon par gutljaja dolazi od povrtnog karaktera se može izolovati i nota pečene mrkve. Čaj je bez trpkoće, što je veoma impresivno i interesantno ako se uzme u obzir temperatura vode. Ispod svega se može naslutiti i malo suhoće, a pred kraj šoljice se povrtnim elementima se mogu pridružiti i travnati.

Infuzija II (2m) - Jednak ton, približno intenzivan kao prethodna infuzija ali je veći akcenat na slatkoći. Veoma impresivan razvoj okusa.



Infuzija III (2,5m) - Povrtni karakter u blagom padu, izražena slatkoća a može se primjetiti i vrlo blag, skoro pa citrusan,  ugriz na vrhu nosa.

Infuzija IV (3m) - Suptilniji povrtni elementi dozvoljavaju da do boljeg izražaja dođu orašaste note.

Infuzija V (4 m) - Blag ali i dalje pitak. Suptilan i ujednačenih (harmoniziranih) elemenata.



Čini se kako je korištenje tajvanske tehnologije na tlu renomiranog područja u Kini iznjedrilo do sada (za mene) najimpresivniji zeleni čaj koji sam imao priliku popiti, a prema tvrdnji dobavljača ovu svježinu će zadržati do kraja ove godine. 

Ovaj čaj možete naručiti ovdje.

Konačna ocjena 96/100


Ostale slike sa degustacije:










Nema komentara:

Objavi komentar