21. 09. 2013.

Shan Tuyet "Snow Green" (Upton Tea Imports)


U zadnje dvije godine imao sam priliku piti čajeve iz raznih zemalja te pored Kine, Indije i Japana put do moje šoljice našli su i oni sa Tajvana, Tajlanda, Afrike, Turske a danas po prvi put jedan i iz Vijetnama.

Čaj u Vijetnamu se uzgajao od davnina za lične potrebe a svoju ekspanziju doživljava tek krajem 19. Francuskom okupacijom budući da je u tom periodu za zapadne zemlje čaj bio izuzetno važna roba.

Shan Tuyet plantaža je nastala pilot projektom 2000. godine koji se pokazao izuzetno rentabilnim i riješio pitanje siromaštva etničkih grupa u planinskom regionu provincije Tuyen Quang gdje se mogu naći i čajna stabla stara preko 1000 godina.

Ono što je interesantno za žitelje Vijetnama je da preferiraju zeleni čaj, poput japanaca, te u njemu najviše uživa stariji sloj stanovništva. Za potrebe izvoza ova zemlja proizvodi i crni čaj, tzv. orthodox, odnosno čaj blago rolanog lista bilo da je riječ o ručom rolanju (utječe na veću cijenu) ili mašinskom. Nadam se da ću uskoro imati priliku degustirati i recenzirati i jedan ortodoksni čaj iz istog podnevlja.

Priprema:

List: 3 gr
Stakleni čajnik 250 ml
Temperatura: 80C
Infuziranje: 3m

Suhi list - Tupih zelenih nijansi, uz pokoji bijeli vrh, neravnomjerno oblikovan rolanjem te nekonzistentne dužine (izrazito varira) što ga u konačnici čini više volumenoznim. Vrlo malo stabljike, uglavnom sitne i neprimjetne na prvi pogled. Aroma lista je suptilna ali puna, pored nota zelenila ističu se cvijetni elementi uz dodatke prepržene suhoće, orašastog dodira i naslućujuće trpkosti.

Prema tvrdnjama dobavljača ovaj čaj potječe od čajnih stabala te iako se u njegovom uzgoju ne koriste pesticidi i đubriva ipak nema certifikat organskog uzgoja. Kako ne bi bilo zabune Snow u nazivu ne označava da je čaj proizveden zimi, već taj epitet dobija zbog bijelih dlačica na listu.


Mokri list - Slatkaste arome povrća uz cvijetne tragove maline, list relativno cjelovit uz veoma krupne fragmente. Par listova nije u potpunosti odmotano. Vrlo malo stabljike koja je kratka i tanka. Vene na listu su izražene a vrhovi otvoreni.


Infuzija - Bistra i svijetlog bež tona. Na vrhu izviru blage povrtne arome uz trag pečenog kestena, a u ustima je tanke do srednje punoće uz suhoću na vrhu usta. Nakon par gutljaja u ustima se razvijaju blage cvijetno-slatkaste komponente uz voćni obris na završetku. Slatkoća postaje izraženija u narednim gutljajima ali je još uvijek blaga gdje se javlja i suptilna eteričnost. Naposlijetku se javlja i blaga asocijacija na šipak.


Zaključak - Kada se sve sagleda ovom čaju se ne može naći neki nedostatak ili neugodna nota, ali čini se kako mu fali još dodatne kompleksnosti da bi sa dobrog postao odličan čaj. Sve u svemu, vrijedi preporuke za degustaciju, samim tim veoma je povoljne cijene i uzorak možete naručiti već od 1$ ovdje.

Konačna ocjena - 83/100

Nema komentara:

Objavi komentar