30. 08. 2013.

China Golden Yunnan (Franz & Sophie)




Dian Hong je crni čaj iz kineske provincije Yunnan karakterističan po svom zemljano-paprenom profilu uz izraženu punoću u ustima. Koristi se i kao sastojak u blendovima, a najcjenjeniji Dian Hong se sastoji od samih vrhova koji su kompletno prekriveni zlatnim dlačicama.

Ovaj čaj u sarajevskoj čajdžinici "Franz & Sophie" je etiketiran kao "China Golden Yunnan" što direktno ukazuje na njegovo porijeklo kao i određenu količinu zlatnih vrhova prisutnih u listu.

Priprema:

List: 3 gr
Stakleni čajnik 250 ml
Temperatura: 100C
Infuziranje: 3m

Suhi list - Pretežno crne boje sa primjesama i nijansama smeđe i crvene, djelimično urolan uz primjetnu količinu zlatnih vrhova (u Indiji bi bio kategorisan kao FOP). Mekanog i blago zemljastog mirisa, prosječne dužine oko 1 - 1,5 cm te blago polomljen ali sa sasvim malo sitnih fragmenata.


Mokri list - Tipičan za crne čajeve iz Yunnan provincije, zemljano-melasastih nota uz citrusne dodire. Listovi su svjetlijih smeđih nijansi uz sporadične primjese tamnih tonova zelene. Riječ je o krupno lomljenom listu uz više stabljike nego što je primjetno u suhom listu, međutim stabljika djeluje mesnato i mlado, kao i sam list.



Infuzija (3m) - Dubokog i čistog tamno crvenog-bordo tona. Na površini melasasto-zemljan uz suptilne note cvijeta. U ustima pun uz suptilnu i ugodnu gorčinu (bez trpkoće) preko jezika koja se ne zadržava dugo. Između gutljaja mogu se primjetiti note tipične za crni (Shu) Pu Erh - izražena zemljanost uz elemente suhe šljive. Čaj je jednako intenzivan i konzistentnih nota kroz svaki gutljaj.


Zaključak - Nije trpak kao Assam ali ima punoću i blagu gorčinu koje se uklapaju u jutarnji amibjent ('breakfast' tea). Svako malo uzimam po vrećicu ovog čaja, ponajviše zbog ukusa (ne pijem često Assam ujutro) pa i dobrog odnosa kvalitete i cijene (oko 4,5 KM / 50 gr),


Konačna ocjena - 89/100

Ostale recenzije Franz & Sophie čajeva:

Bijeli:
Silver NeedleCui MinPai Mu Tan 6900 First Grade

Zeleni:
 Chao QingEarl Gray SenchaKukichaĐumbir - LimunChina Sencha SongXi 8912,     China Special GunpowderCvijet Rajske JabukePi Lo Chun Bai YeWu Lu

Oolong:
Oolong Kina

Crni:
Thiashola FOP NilgiriZarzamoraVanilijaNarandžaEnglish Breakfast BrokenDarjeeling SFTGFOP 'Selim Hill' First FlushSikkim Temi TGFOP1

Pu Erh:
Pu Erh

Biljni:
Afrička LjepoticaŽivotna StrastPlamena NarandžaBiber - Jagoda

Nema komentara:

Objavi komentar