20. 01. 2012.

Pi Lo Chun Bai Ye, Franz & Sophie

Jučer nisam stigao da napišem kao što sam obećao, što zbog obaveza, što radi začepljenog nosa (ovo skontajte zašto :D).

Nakon što sam nedavno posjetio Franz & Sophie, odlučio sam da napišem recenziju i za jedan njihov čaj. A sada da se malo pohvalim :







Budući da sam do sad najviše pažnje posvetio crnim čajevima, red je i na jedan zeleni. Riječ je o Pi Lo Chun čaju, sa Bai Ye sufiksom u ovom slučaju.
Ovo je jedan tipični kineski zeleni čaj koji je u samom vrhu po popularnosti u Kini. Imao sam priliku i da prije pijem ovaj čaj, budući da sam ga naručivao preko interneta.
Cijena ovog čaja je 5,95 KM/50 gr. NAPOMENA: OVAJ ČAJ NIJE VIŠE U PRODAJI.

Natpis na etiketi:

"Ručno brani listovi čaja. Blaga i zaokružena aroma sa mirisom koji podsjeća na cvijet kajsije.
PRIPREMA:
11 gr(5-6 čajnih kašika) na 1 litar proključale i na 80C ohlađene vode (6-8 minuta sačekati). Nakon 1-2 minute procijediti. Moguće je 2 puta zaliti isti čaj"



Čaj je srednje krupnoće, valjkast, duguljast i tanak po fizionomiji, prošaran nijansama zelene boje, te arome koja odaje da je čaj pržen u woku.



Budući da namjeravam napraviti 250 ml čaja, ugrubo izvagam koliko mi treba čaja prema uputstvu. Inače, možete uzeti standardnu mjeru za skoro sve čajeve: 3 gr čaja za pripremu 200-250 ml čaja.



Ono što je malo problematično sa zelenim čajem je da zahtjeva određeni opseg temperature kako bi bio prijatan i ukusan. Negdje je taj opseg relativno širok a negdje nije. Pi Lo Chun čaj otpušta gorčinu iznad 85-90C, te je čak bolje ga zaliti i sa vodom na 70-75C nego na 85C. Pratite uputstvo i dobar rezultat neće izostati (napomena: važi za 1l prokuhale vode).

Međutim, u životu se često služimo određenim trikovima kako bi sebi olakšali posao. Ovdje imamo jedan termometar za kuhinjsku upotrebu. Naručio sam ga sa e-Bay-a za 3-4$ (oko 5-6 KM) i dobro mi služi. :D



Tajmer postavljam na srednju vrijednost prema uputstvu. Ovaj čaj ne voli da dugo bude potopljen jer je sklon otpuštanju gorčine više nego neki prosječni zeleni čajevi.
Ovaj tajmer je faktički i nepotreban, ali ja se lako zanesem i zaboravim. Mislim da ću prestati dodavati ovu sliku sa tajmerom ubuduće :D



U prethodno zagrijanu posudu u kojoj ćemo pripremati čaj dodamo čaj i zalijemo ga vodom odgovarajuće temperature te poklopimo. Nakon par sekundi vidjećete da voda poprima nijansu zelene boje te da postepeno prelazi u nijansu zlatne kako vrijeme odmiče.



Lišće čaja poslije cijeđenja.



Čaj je bistar, nježno zelene boje u početku te vremenom naginje ka zlatnoj. Aroma blaga, cvijetna (kajsija). Okus opor dok je vreo, ali ne i kad ostoji oko 2 min, tada je izuzetno blag, cvijetan i asocira na svježe zelenilo.
Poslije gutanja izraženija cvijetna aroma, te se jezik i usta ne suše i ne sakupljaju. Ne isušuje vrh grla. Malo svijetlog taloga na dnu.



Sažetak:
Izuzetno prijatan čaj kada ga ispravno pripremite, i što je najbolje, možete ga zaliti 2 puta, što ga čini ekonomičnim. Budući da je čaj blag po okusu ne preporučujem da išta jedete ili grickate dok ga pijete. Ovaj čaj obično pijem sredinom dana, ne rano jer nema u sebi kofeina koliko crni čaj, i ne kasno, jer ipak ima nešto kofeina u sebi :D
Sve u svemu ovo je jedan čaj daleko iznad prosjeka, te je uz to veoma ekonomičan.


2 komentara:

  1. A je li neki u prodaji???
    Otvaram vec trecu recenziju i citam: Ovaj caj nije vise u prodaji...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo, dobar dio čajeva koji su degustirani i recenzirani u prvim mjesecima otvaranja čajdžinice Franz & Sophie nisu više dostupni. Dostupnost proizvoda uvjetuje kako potražnja kupca tako i ponuda dobavljača istog, što je u svijetu čaja itekako čest slučaj jer promjenjivost berbe čaja iz godine u godinu i ukus njihovih krajnjih potrošača imaju velik utjecaj.

      Izbriši