20. 01. 2012.

Oolong Kina, Franz & Sophie

vaj put vam donosim recenziju jedne do sad ne spomenute vrste čaja - oolong (wulong).
Oolong je čaj dobiven od biljke Camellia Sinensis, te možemo jednostavno reći da je to čaj "na putu" između zelenog i crnog. Nivo fermentacije između zelenog i crnog čaja ostavlja jednu veliku lepezu oolong čajeva. Ovaj put ću da recenziram jedan više fermentiran oolong.

Dobar oolong čaj je visoko cijenjen, može da dostigne astronomsku cijenu, te kao takav zna biti dostupan u vrlo malim količinama. Tradicija oolonga je nešto više zastupljena na Tajvanu nego u Kini, te se svake godine u proljeće održavaju takmičenja u kvaliteti oolonga sa jakom konkurencijom.
Na zapadu je ovaj čaj tek nedavno populariziran i uzima maha kao proizvod za mršavljenje.

Ovaj čaj sam uzeo u Franz & Sophie trgovini čajeva. Cijena je 10,70 KM/ 50 gr. NAPOMENA: OVAJ ČAJ NIJE VIŠE U PRODAJI.

"OOLONG u prevodu znači 'crni zmaj'. Djelimično fermentirani čaj. Posjeduje mekoću i blago slatkastu i nježnu aromu koja podsjeća na cvijet kajsije."




Primjetite da se radi o izuzetno krupnom čaju, cijelih listova, sa različitim rasponom fermentacije koji naposlijetku teži ka višem.



"PRIPREMA: 11-12 gr (5-6 čajnih kašika) na 1 litar proključale i na 90C ohlađene vode (3-5 minuta sačekati). Nakon 2-4 minute procijediti."

Iako postoje različiti načini pripreme ovog čaja, ja ću pratiti upustvo na etiketi.
Moja standardna "šolja čaja" je 250ml, tako da ću staviti 3 gr čaja u posudu.



Zatim dodajemo vodu ~90C. Ukoliko ne želite praviti 1l čaja nego jednu šolju, prema mom iskustvu dovoljno je sačekati 1 - 1,5 minutu na ovu količinu vode.



Sada slijedi dio koji nekima od vas vjerujem i nije naročito zanimljiv. Međutim, ja volim ponekad da gledam kako se listovi čaja odmotavaju i šire u vodi.



Čaj je spreman za procjeđivanje. Boja čaja na ovoj slici je malo tamnija zbog podloge na kojoj je fotografisan.



Budući da ću u ovom čaju uživati iz kineske šoljice za čaj, procijediću ga u odvojenu posudu.



Preporučujem da ovaj čaj odstoji neke 2 minute prije konzumiranja, kako bi osjetili maksimalni učinak arome i ukusa.



Kada smo čaj procijedili, mogli bi malo da pogledamo i lišće :)



Ovdje možemo da vidimo da se radi o cijelim listovima, što znači da sam čaj nije prošao neki komplikovaniji mehanički proces sjeckanja i sl. Ovo nam također govori da trebamo imati prostran čajnik kako bi se listovi u potpunosti razvili o otpustili aromu okus, kao i tijelu blagotvorne tvari u vodu.



Nakon dvije minute sipamo prvu šoljicu.



Došli smo do ključnog dijela, analize.
Za izgled čaja mogu reći da je bistar te da ima svijetliju nijansu karamela. Miris je cvijetan, blago asocira na kajsiju uz tanku primjesu arome crnog čaja. Pri kontaktu sa jezikom ne naglašava se neki poseban okus, ali ubrzo nakon gutanja u ustima ostaje cvijetna aroma koja se zadržava neko vrijeme.

Ovaj čaj volim da "ćejfim". Tj, pijem male gutljaje, te ne pijem slijedeći dokle god osjetim aromu u ustima.



Sažetak:
Ovo je jedan od najboljih čajeva koje sam do sada pio. Pijem ga kada baš želim uživati u šolji čaja i pri tome ne obazirući se ni na šta drugo. Možda će zvučati malo sebično od mene, ali ja ovaj čaj ne bih sipao svakome, pogotovo ne nekome ko ne zna da uživa u njemu. Zaista je šteta spravljati ovaj čaj sa lošom vodom i piti ga kao puki topli napitak. Dodaci u obliku meda, limuna, mlijeka i sl. su apsolutno suvišni.

Jedan mali savjet koji mogu da vam dam je da ovaj čaj konstantno držite prekrivenog tacnom kako bi se sporije hladio, jer kako se sve više hladi, time opada i koncentracija arome i ukusa, a šolju ovakvog čaja vrijedi uživati 15ak minuta

Nema komentara:

Objavi komentar