22. 06. 2014.

Sencha Uchiyama (Franz & Sophie)


Kako sam ovu godinu želio posvetiti više japanskim čajevima nego što je to bio do sada slučaj, iskoristio sam priliku da degustiram jedan od novih zelenih čajeva u ponudi kod Franz & Sophie.
U pitanju je Sencha Uchiyama koja je u zadnjih par godina stekla određenu popularnost u oblasti preventivne medicine.

Kako je pored spomenutog ovaj čaj zadovoljio kriterije degustacije, moglo bi se reći je ovaj put spojeno ugodno s korisnim.

Sencha Uchiyama dolazi iz japanske prefekture Kagoshima. Ovaj čaj svoju popularnost može zahvaliti studiji koja je pokazala visoku koncentraciju EGCG-a od 5,7%, daleko iznad jednog prosječnog zelenog čaja (u brojkama od više desetina puta). Ovaj antioksidans koji se ekskluzivno nalazi u zelenom čaju se smatra odličnom prevencijom protiv raka.

Na službenoj stranici Uchiyama plantaže možete pronaći više informacija (posebno mi se svidio memoar trenutne vlasnice Ritsuko Uchiyama-e), kao i nešto drugačije metode pripreme u odnosu na onu koju ću danas primjeniti, budući da degustaciju vršim sa uputama dobavljača. U ovom slučaju primjenjena metoda pripreme pogoduje optimalnom oslobađanju količina EGCG-a.

Priprema

List: 3,5 gr
Porculanski čajnik 200 ml
Temperatura: (I)75 C, (II)85 C
Infuziranje: (I)4 min, (II)5 min



Suhi list - Konzistentnog igličastog oblika i duboke zelene boje. Za prosječnu Senchu bi se moglo reći da je list sitan, međutim kada je ova vrsta čaja u pitanju onda je nerijetko slučaj da je sitniji list kvalitetniji od krupnijeg. Ovaj list iz ljetne berbe ima slatko-uprženu aromu, sa asocijacijom na kesten (iako se japanski zeleni čajevi ne prže već izlagaju vodenoj pari). Pored pomenutih nota moguće je primjetiti i blagu cvijetnu notu u kombinaciji sa još blažom voćnom asocijacijom na ribizlu.



Mokri list - Duboke i konzistentne zelene boje špinata, krupno fragmentiran. U mokroj hrpi je izražena zeljasto-slatkasta aroma uz obrise pečenog kestena.



Infuzija (I) - Prva infuzija je bistrog svijetlo-zelenog tona koja vremenom poprima dodir žute. Na dnu je moguće primjetiti nešto taloga od sitnih fragmenata lista (što je skoro neizbježno kod Senche), a na površini je izražena blaga nota kestena uz još blažu notu morskog zraka, nešto što sam do sada primjetio da je uobičajeno za japanske čajeve uzgojene u priobalnim područjima.

Prvi gutljaj je predstavljen kroz pun, gust i bogat okus, praćen prijatnom dozom gorčine i trpkosti, bez neželjene kiselosti koja bi narušila harmoniju i pokvarila užitak. Već u drugom gutljaju formira se jedna izražen zeljasti element koja dominira tokom ispijanja, dok je nota kestena izražena u završetku i u pauzama između gutljaja. Između gutljaja, na jeziku se dugo zadržaje pomenuta zeljasta nota, a na pola ispijene infuzije se može osjetiti blago golicanje nepca, također u pauzama. 

Kako se infuzija hladi moguće je primjetiti i notu goji bobica koja je komplementarna sa slatkoćom. Cijelo iskustvo je dosta okrijepljujuće i osvježavajuće uz jaku impresiju.



Infuzija (II) - Druga infuzija je praćena istim tonom kao i prethodna, s tim da žuti ton sazrijeva brže i izraženije. Okus je manje bogat (ipak je 4 minute otpustilo znatan dio u prethodnoj infuziji), ali je i dalje veoma zanimljiv, svježina je izraženija uz jednu blagu dozu kiselosti, dok je nota goji bobica su i dalje postojana. 

Dok je prva infuzija za nečiji ukus možda i prenapadna, druga ne pokazuje potencijalno neželjene elemente kao što su trpkost i gorčina. Moguće je primjetiti i nešto više taloga od sitnih fragmenata lista na dnu u odnosu na prethodnu infuziju.
Kada je u pitanju slatkoća ona tek postaje uzraženija u zadnjih par gutljaja. 


Zaključak - Ponajbolja Sencha koju sam do sada imao priliku probati. Ono što me fascinira konkretno kod ovog čaja je bogat zeljast okus u kombinaciji sa slatkoćom i elementom ugodne gorčine, što do sada nisam imao priliku iskusiti kada je Sencha u pitanju. Iako po cijeni od oko 15KM/50gr možda ne pogoduje svačijem džepu, ipak ga vrijedi barem probati. 


Konačna ocjena - 92/100


Ostale recenzije Franz & Sophie čajeva:

Bijeli:
Silver NeedleCui MinPai Mu Tan 6900 First Grade

Zeleni:
 Chao QingEarl Gray SenchaKukichaĐumbir - LimunChina Sencha SongXi 8912,     China Special GunpowderCvijet Rajske JabukePi Lo Chun Bai YeWu Lu

Oolong:
Oolong Kina

Crni:
Thiashola FOP NilgiriZarzamoraVanilijaNarandžaEnglish Breakfast BrokenDarjeeling SFTGFOP 'Selim Hill' First FlushSikkim Temi TGFOP1China Golden YunnanKeemun Mao Feng

Pu Erh:
Pu Erh

Biljni:
Afrička LjepoticaŽivotna StrastPlamena NarandžaBiber - Jagoda

2 komentara:

  1. Opis ove Senche me podseća na Japansku Senchu koju mi imamo u radnji. Stvarno je neprevaziđena. Sledeći put ti nju šaljem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, Sencha iz Kine se ne može porediti sa onom iz Japana :) Ipak, interesantno je da Japan uvozi Senchu iz Kine budući da sam ne proizvodi dovoljne količine za vlastitu populaciju.

      Izbriši