29. 06. 2014.

Organic Superfine Dragon Well Long Jing (Teavivre)


Long Jing je jedan od onih čaj koji uživa iznimnu reputaciju na svjetskom nivou. Naime, riječ je vrsti zelenog čaja koji cijenom može biti skuplji i od zlata. Ako se pitate koji je smisao toga, tko pije čaj od 200-300$ po šoljici, onda vrijedi dodati da se čajevi tog razreda koriste kao pokloni za posebne prilike, npr. u slučaju vjenčanja unutar veoma imućnih familija mladoženja može pokloniti takav čaj roditeljima mlade.

Iako za ovu recenziju nemam jedan takav Long Jing, ipak imam nešto za što bi se moglo reći da naginje prema višim razredima kada je u pitanju kvalitet.


Long Jing izvorno potječe sa planina oko Xihu jezera (Hangzhou, provincija Zhejiang), a svoj visoki status je stekao u doba kralja Kanxi-a (dinastija Qing) kada je 18 čajnih grmova u padinama Shi Feng planine dobilo poseban carski status. I dan danas, upravo od pomenutih 18 grmova dobija se čaj koji je skuplji od zlata, te je ova lokacija (Shi Feng - Lavlja litica) najfavoriziranija među onima koji žele vrhunski Long Jing.

Sama popularnost ovog čaja je, na žalost, izrodila jednu praksu gdje neki proizvođači u potrazi za većom zaradom uvoze svježe ubrane listove i van provincije u kojoj se ovaj čaj uzgaja (čak i avionom) te ga lokalno obrađuju i na tržište plasiraju kao autentični Long Jing. Zbog ovoga je preporučljivo pronaći trgovca koji vam neće prodati takav krivotvoren čaj, a uz dosadašnja iskustva imam puno povjerenje u Teavivre.


Priprema

List: 5 gr
Stakleni gaiwan 100 ml
Temperatura: 80 C
Infuziranje: ispiranje - 20s - 40s - 70s - 120s - 150s

Suhi list - Veoma cjelovit i dugačak list, prošaran svijetlijim nijansama zelene uz primjese žute. Aroma je nevjerovatno svježa uz izražene note pečenog kestena i jednu povrtnu pozadinu uz kremasti obris. Veoma impresivan izgledom i aromom.


Nedavno sam nabavio stakleni gaiwan za koji sam prvobitno mislio da će biti korišten podjednako često kao i porculanski, međutim već kod prve upotrebe shvatio sam da to neće biti slučaj budući da rub gaiwana nije savijen dovoljno prema vani kao porculanski kojeg često koristim. Rezultat toga je malo teže rukovanje i češće opekotine na jagodicama prstiju (na što sam djelimično navikao do sada).





Infuzija I (20s) - Nakon ispiranja lista i kratkog namakanja (bez poklopca kroz cijelu sesiju) dobio sam bistru infuziju svijetlog smaragdnog tona, upečatljive arome pečenog kestena i tikve na površini. Prvi gutljaj pokazuje srednje tijelo sa inicijalno bogatim i veoma blago gorkim povrtnim elementom tikve koji se završava uz dugotrajnu notu pečenog kestena.

Infuzija II (40s) - Druga infuzija se pokazala punijom u ustima uz još bogatiji i kompleksniji okus gdje su dominirali povrtni elementi. Nakon par gutljaja može se osjetiti nešto što je asocijativno sa umami-jem.


Infuzija III (70s) - Kod treće infuzije sam očekivao da će doći do blagog pada okusa, međutim to se nije desilo. Štaviše, okus je i dalje veoma intenzivan uz pojavu izraženu slatkoću koja komplimentira orašastim notama.

Infuzija IV (120s) - Nakon nešto više od dvije minute infuziranja bilo je očito da će doći do određenog pada okusa u narednom, s toga je četvrta infuzija pokazala slabljenje generalno svih elemenata među kojima je nota pečenog kestena postala najizraženija. Čak i u ovom trenutku ovaj čaj je ukusniji od nekog prosječnog Long Jinga iz prve ili druge infuzije.


Infuzija V (150s) - Nakon minut i pol infuziranja epilog ove degustacije je predstavljen kroz blage orašaste note uz izraženu notu mente, te sveukupna slika je veoma impresivna budući da se nisu pojavili neželjeni elementi kao što su trpkoća, gorčina ili izraženi element ukuhanog povrća.

Mokri list - Cjelovitost ovog lista je najbolje predstavljena u mokrom obliku, uz jasno izražen standard branja (vrh i dva lista), te ravnomjerni ton zelene uz primjesu žute. Na dodir list pokazuje mesnatu teksturu, kao i sama stabljika koja je prisutna i drži listove na okupu. Aroma koja izvriruje na površini se najbolje može opisati kao svježom i slatkastom, uz note kuhanog graška i obrise maslaca.



Zaključak - Najbolji Long Jing kojeg sam do sada probao, ali ruku na srce, do sada sam degustirao i nabavljao Long Jing u nešto nižem rangu kada je omjer cijene i kvalitete u pitanju, te je ovaj za mene podigao prag ispod kojeg neću ići. Topla preporuka.

Ovaj čaj možete kupiti ovdje.

Konačna ocjena - 94/100

Nema komentara:

Objavi komentar