12. 08. 2014.

Houjicha 'Light Roast' by Kyoto Obubu Tea Plantations (Yunomi)


Nakon pauze nešto duže od mjesec dana koju je prouzrokovao niz (pozitivnih) događaja vrijeme je da se ponovo posvetim blogu i dobrim čajevima. Kako sam završio sa nizom recenzija Bancha čajeva (I, II, III) koje sam nabavio kod Yunomi.us priliku za degustaciju i recenziji su dobili Houjicha čajevi od istog dobavljača.
Kako su tri Banche rasčlanjene na period berbe, Houjiche koje namjeravam recenzirati su rasčlanjene na nivo prženja.

Za početak, pred vama je recenzija blago pržene Houjiche.

Houjicha se klasificira kao zeleni čaj. Iako je list i infuzija bliže visoko oksidiranom Oolongu ili crnom čaju, u procesu dobijanja list ne oksidira već se gotov zeleni čaj polako prži u porculanskim ili metalnim posudama. Pomenuti proces sam i sam isprobao, a o rezultatima istog će biti riječi u jednom od narednih postova.


Priprema

List: 5 gr
Porculanski čajnik 200 ml
Temperatura: 100 C
Infuziranje: 30s - 60s

Suhi list - Blijedo zelen uz jak ton žute. Sačinjen iz presavijenih krupnih do sitnih fragmenata koji su najvjerovatnije nastali uslijed pečenja i miješanja lista. U hrpici se primjeti i dosta smeđe stabljike drvenaste teksture koja varira kako po dužini tako i po debljini.
Također mogu još da primjetim i određena vlakna, najvjerovatnije od stabljike koja su nastala uslijed mašinske obrade. Odiše veoma blagom prženom aromom, uz cvijetnu notu približnog intenziteta u pozadini.


Mokri list - Nakon pripreme dosta zeleniji ali ipak tamnije nijanse, aroma bez prženosti, te više se osjeti neka gorčina u zraku, kao kod svježe pržene kafe.


Infuzija (30s) - Blijedog tona sandalovine uz blago prženu aromu na površini koja blago asocira na kesten. Okus laganijeg tijela ali i specifične gustoće te okusa: u ustima se na kratko javljaju cvijetne note koje ubrzo bivaju nadvladane pečenim karakterom koji se prožima do korijena jezika i tu 'sjedi' dugo.

Interesantno je da se cvijetni element se povremeno pojavi, zadrži nakratko i ponovo izgubi. Pržena aroma blago asocira na karamel uz jedno razvijanje eterične komponente slične menti, relativno blagog karaktera.
Kako se infuzija hladi tako i suptilno dobija na slatkoći, možda čak i neprimjetn ukoliko se ne posveti pažnja čulima.
Cvijetni elementi su skoro isčezli a svježina mente se još zadržava u još blažem obliku. Minutama nakon pijenju u grlu se stvara sladak i gust dojam. 


Infuzija (60s) - Blijeđi ton od prethodnog uz izraženo slabiji okus ali i dalje se donekle drži prženost i asocijacija na karamel. Između gutljaja do izražaja dolazi slatkoća koja se zadržava u grlu i stvara dojam gustoće. List nije za dalje namakanje.


Zaključak - Kako je za očekivati da se kvalitetna Bancha može zaliti više od dva puta, prženjem lista iste u procesu dobijanja Houjiche ta potentnost je umanjena, tako da u se konačnici Houjicha infuzirata manji broj puta. Kada je u pitanju konkretno ovaj čaj koji je blago pržen, zadržani su neki elementi prisutni iz njegovog izvornog (Bancha) oblika što u jednu ruku obogaćuje cjelokupno osjetilno iskustvo, ali se ne može reći da je baš harmonizirano.

Ovaj čaj je trenutno na rasprodaji - 5,00$ / 100gr (originalna cijena 11,70$).

Konačna ocjena - 78/100

Nema komentara:

Objavi komentar