23. 02. 2014.

Autumn Bancha (Certified Organic) by Takeo Family (Yunomi.us)


Kada su degustacije čajeva u pitanju obično sam samouvjeren ako je riječ o vrsti s kojom imam nešto više iskustva. Kako to s Banchom nije slučaj, degustaciju moram ponoviti barem još jednom prije nego sjednem i napišem utiske. 

Bancha je jedan od zastupljenijih i cijenom pristupačnijih japanskih čajeva koji se može spremati na više načina te je popularan i u makrobiotici.

Ovaj čaj je iz prošlogodišnje jesenje berbe, uzgojen u Tsu-shi-u, gradu japanske prefekture Mie te je ubran i obrađen stoljetnim iskustvom i tradicijom porodice Takeo. Pored jesenje berbe nabavio sam još i ljetnu te proljetnu, a više detalja o prvoj narudžbi od Yunomi.us i naručenim čajevima možete vidjeti ovdje.



Listovi namijenjenji za izradu Bancha čaja se beru nešto kasnije iza berbe za Senchu, tj. karakteriziraju je nešto krupniji listovi koji su blažeg karaktera i skromnijeg okusa. Zbog blažeg okusa ovaj čaj se nerijetko koristi kao baza za Genmaichu, tj. listovima Banche se dodaje suho prepržena riža koja pridodaje jednom punijem i ugodnijem okusu.

Pored Genmaiche, od Banche se dobija i još jedna vrsta čaja sa naglašenim preprženim notama - Houjicha. Proces kroz koji se dobija ovaj čaj obuhvata suho prženje listova Banche u porculanskim posudama te uz žrtvovanje dijela blagotvornim sastojaka nastaje čaj punijeg i složenijeg okusa o kojem će biti nešto više riječi u narednim postovima.


Suhi list - Krupan, prošaran svijetlijim i tamnijim tonovima zelene, većim dijelom fragmentiran (fragmenti 3-10 mm) ali je prisutan i određeni dio cjelovitih listova uvijenih po dužini. Na listu su izražene vene i grublja tekstura površine te je nešto deblji i ostavlja dojam težine.


Aroma je suptilna i svježa uz asocijaciju na morski zrak te još suptilnije primjese pečenosti. Puhanjem toplog zraka u list pečenost se intenzivira i mogu se još osjetiti note pečenog lješnjaka. U hrpi je primjetno i nešto krupnije stabljike drvenaste teksture.


Iako postoji više načina da se pripremi Bancha odlučio sam se za onu metodu koju preporučuje dobavljač. Dakle:

Priprema

List: 5 gr
Porculanski čajnik 180 ml
Temperatura: 75 C
Infuziranje: 30s - 15s - 25s - 40s

Infuzija I (30s) - Blijedog žuto-zelenog tona uz prašnjavi talog fragmenata na dnu. Aroma mokrih listova je identična onoj od kiselice (Rumex acetosella) što me je na trenutak vratilo u djetinjstvo kada sam sa drugovima iz razonode brao i žvakao listove ove biljke. 
Na površini infuzije aroma je pritajene travnate svježine i primjese kiselosti. Prvim gutljajem otkriva se svjež i kratkotrajno kiselkast utisak a nedugo nakon gutanja prelazi u ugodnu suhoću.

Nakon kratke pauze kiselost se vraća i nakratko zadržava na jeziku. U narednim gutljajima može se primjetiti i veoma suptilna nota prženosti koja se brzo izgubi u svježini. Nedugo zatim u grlu se počinje javljati blaga slatkoća kao i određeni osjećaj gustoće i ljepljivosti. Na pola šoljice kiselost počinje da se 'slijeva' na stranama jezika uz nježno golicanje. Pri kraju infuzije zadnji gutljaji blago asociraju na svježe mlijeko.


Infuzija II (15s) - Za razliku od prethodne druga infuzija je nešto manje svježa i za nijansu više suha. Nakon par gutljaja dolazi i do razvoja vrlo suptilnog cvijetnog elementa, a završetak ostavlja osjećaj glatkoće i suptilne slatkoće u ustima. Prisutna je i kiselost na stranama jezika ali u manjem obimu u odnosu na prethodnu infuziju.

Infuzija III (25s) - U trećoj infuziji javlja se nešto travnatih elemenata praćenih suhoćom. Elemenet kiselosti je nešto slabije izražen u odnosu na prethodne dvije infuzije ali se i prostire širom usne šupljine te zadržaje na par trenutaka i ostavlja veoma blag okus metala. Iako slatkoća u grlu više nije prisutna čini se kako je osjećaj gustoće iz grla prešao na zadnji dio jezika.


Infuzija IV (40s) - Zadnja infuzija pokazuje neke grublje elemente što daje do znanja da je najbolje što je ovaj list mogao dati već prošlo. Može se naslutiti slatkasta nota goji bobica ali sveukupan dojam ne daje impresivnu sliku. Kiselost je također u tragovima a slatkoća je veoma suptilna i sjedi u grlu dok se na trenutak na nepcu javlja nota eteričnosti.

Mokri list - Maslinasto-zelen list predstavljen većim dijelom kroz krupne fragmente. Iz hrpe se može izdvojiti i nešto cjelovitih listova koji lako pucaju pod savijanjem. Vene lista su izražene, a stabljika je prisutna u umjerenoj količini uz drvenastu teksturu. Dubokim udisajem može se prepoznati jasna aroma goji bobica uz dodir svježine.


Zaključak - Iako sama jesenja berba bilo kojeg čaja ne zvuči impresivno, uz pažljivu obradu lista moguće je pronaći užitak i mjesto ovakvim čajevima. Ova Bancha ne posjeduje kompleksnost i bogatu paletu nota proljetnih čajeva ali je ipak vrijedna preporuke onima koji vole blaži čaj kao i onima koji za zelenim čajem posežu zbog njegove blagotvornosti.

Ovaj čaj možete naručiti ovdje po cijeni 9,50$ za 250 gr, odnosno ukoliko želite probati i druge dvije berbe (proljetnu i ljetnu) možete naručiti i 'sampler' od 3x50 gr za 9,99$.


Konačna ocjena: 80/100










Ocjena 80/100

Nema komentara:

Objavi komentar