16. 03. 2014.

Summer Bancha Aoyanagi (Certified Organic) by Takeo Family (Yunomi.us)


Koncem prošlog mjeseca recenzirao sam jesenju berbu Banche koja se izrađuje po stoljetnoj tradiciji porodice Takeo. Robusna i slatkasta jesenja Bancha je bila OK, blagog okusa i veoma ekonomična. Kako je ljetna ubrana par mjeseci prije ljetne za očekivati je određenu razliku između njih.


Prije nego pređem na samu recenziju želio bih istaći par informacija o ovom čaju. Bancha jedan od zastupljenijih i cijenom pristupačnijih japanskih čajeva koji se može spremati na više načina, odnosno odličan je kao podloga za razne dodatke kao što su đumbir, korice citrusa, kandirano voće i sl. Također trpi i više temperature za razliku od većine ostalih čajeva pa se može i kuhati sa pomenutim sastojcima kako bi se dobio ukusniji i nutritivno potentniji napitak. Bancha se često koristi kao osnova za Genmaicha-u a suhim pečenjem se dobije jedan ukusan (ali i sa manje nutritivnih sastojaka) čaj - Houjicha.


Suhi list - Vidno fragmentiran, od jako sitnih čestica do krupnijih komada, ali i uz nešto malo cijelog lista. Ton rangira od svijetlijih do tamnijih nijansi zelene, gdje su stabljike (kojih je u manjem omjeru) istaknute kroz najsvjetliji ton. Od mirisnih komponenti prisutna je blaga svježina uz asocijaciju na morski zrak a dodatnim puhanjem toplog zraka otkrivaju se i blage note pečenog kestena.


Kao i u prethodnoj recenziji, držao sam se istih parametara kada je u pitanju priprema ovog čaja. Dakle:

Priprema

List: 5 gr
Porculanski čajnik 180 ml
Temperatura: 75 C
Infuziranje: 30s - 15s - 25s - 40s

Infuzija I (30s) - Blago mutnog i svijetlog zlatno-zelenog tona, nešto što je bilo i za očekivati uslijed izražene fragmentacije lista. Okus je blago travnat i suh, a nakon par gutljaja razvija se i suptilno cvijetni završetak, koji je izraženiji pri kraju šoljice te popraćen blagim stezanjem u grlu. U poređenu sa jesenjom berbom ne primjećujem note goji bobica niti slatkoću.


Infuzija II (15s) - Više mutna od prethodne i manje-više jednakog tona. Izražena je kroz složeniji travnati okus uz dodir povrtne gorčine a pred kraj šoljice uz cvijetni element se veže i blaga nota goji bobica. Gorčina se duže zadržava od ostalih nota što narušava harmoniju.

Infuzija III (25s) - Treća infuzija pokazuje određenu stabilizaciju okusa i nota, gorčina je primjetna u tragovima, a pored cvijetne i goji note javljaju se i element svježine i kiselosti.



Infuzija IV (40s) - Manje mutna od prethodne dvije, blaga uz dodatne orašaste note. Kako se hladi nota goji bobica je dodatno naglašena ali čaj gubi svoj balans i dobija grublji karakter. Dugo nakon ispijanja na jeziku se zadržava blagi osjećaj trnjenja uz citrusnu asocijaciju.

Mokri list - Svijetlije maslinasto-zelene nijanse uz izraženu fragmentaciju te nešto malo cijelog lista. Pod prstima list je tanak i mekan a stabljika koja je mahom prisutna i pored svoje relativne krupnoće ne ispoljava drvenastu teksturu kao jesenja berba. Aromatski kontekst je blag uz travnate note te obrise gorkog bilja pa i nešto citrusa.


Zaključak - Iako je bilo za očekivati određeni stepen različitosti od jesenje berbe, ipak je upitna preporuka ovog čaja zbog manjkavosti balansa tokom sesije. Prva i druga infuzija su pokazale jedan grublji karakter da bi tek u trećoj i četvrtoj došlo do određene harmonije koja je na neki način spasila ukupan dojam i svrstala ovaj čaj u rang prihvatljivog.

Ovaj čaj možete naručiti ovdje uz par opcija ili u paketu 3 u 1 zajedno sa proljetnom i jesenjom berbom ovdje.

Konačna ocjena: 74/100







Nema komentara:

Objavi komentar