06. 03. 2012.

Chao Qing & Earl Grey Sencha, Franz & Sophie

U zadnje vrijeme pijem zelene čajeve više nego inače...

Chao Qing No.3


Ove sedmice sam odlučio da recenziram dva zelena čaja od Franz & Sophie. U zadnje vrijeme više pijem zelene čajeve nego inače, a Chao Qing je čaj vrijedan pomena (i recenzije).

Kineska provincija Anhui je bila poznata po zelenim čajevima, sve dok dobar dio slave nije preuzeo jedan crni čaj, Keemun,  sredinom 19. stoljeća. No, i pored  toga, obronci planine Huang Shan su poznati po jednom laganom zelenom čaju, Mao Feng-u, kao i Hou Kui-ju koji je metodom obrade sličan Long Jing-u. Ono što je zanimljivo za ovaj Chao Qing je njegov naziv koji u prijevodu znači "uprženi čaj" (u smislu metode obrade), te da je riječ o ljetnoj berbi. 



Za Chao Qing sam prvi put čuo i vidio prije dva mjeseca u čajdžinici  Franz & Sophie. Moj prvi dojmovi (o suhom listu) su travnata svježina uz dodir preprženosti i suhoće. Upržen i djelomičan urolan list, kao gunpowder na pola puta, odiše nijansama masline. Bez pretjerane varijacije u izgledu suhi ostavlja manje-više monoton vizuelan dojam, ali to je tek dio priče.

Čaj zaliven sa vodom na 80 C i procijeđen nakon 3 minute daje bistru infuziju svjetlije zlatne nijanse. Mokri listovi odaju travnatu aromu isprepletenu sa preprženošću a sama infuzija je osvježavajuća, laganog okusa i bez trpkosti i gorčine. Nakon par gutljaja okus postaje izraženiji a na jeziku se osjeti blagi osjećaj golicanja kao i izvjesna suhoća u grlu. 

Ovaj čaj sam po sebi nije vrijedan nekog hvalospjeva , ali je zbog svog blagog karaktera idealan za one koji se prvi put susreću sa zelenim čajem ili im je isti odbojan zbog trpkosti i gorčine (do sada sam preporučivao gunpowder). Također imam dobar osjećaj da će dobro doći kao osvježenje za vrijeme ljetnih vrućina.


Konačna ocjena - 85/100





































































































Earl Grey Sencha


Earl Grey Sencha je jedan od čajeva koje sam uzeo iz puke radoznalosti. Naime riječ je o senchi uz dodatak bergamotovog ulja, što na kraju čini Earl Grey u varijanti zelenog čaja te se tako nešto ne viđa baš svaki dan.
Krupni listovi senche (uz pokoju grančicu), koji se više koriste kao baza u aromatiziranim mješavinama, odišu eteričnom aromom bergamota. Infuzija (80 C i 3 minute) je bistrog i jarkog zelenog tona uz primjesu žute, koja hlađenjem nadvladava zelenu. Primjetan je i izvjestan talog na dnu.
Infuzija je robusnog karaktera uz blagu trpkost, pa skoro i kiselost, koja je nešto izraženija nakon par gutljaja. Između gutljaja primjetna je i naknadna slatkoća u grlu, kao i opuštajuća nota bergamota. 

Stječem dojam da bi ovaj čaj bio odbojan znatnom dijelu onih koji ga probaju, prvenstveno zbog neuobičajene kombinacije zelenog čaja i ulja bergamota, pa onda i zbog trpkosti koja se baš ne uklapa u profil jednog čaja sa etiketom opuštajućeg. Međutim, meni prija šolja ovog čaja s vremena na vrijeme te na neki način razbija monotoniju u moru najpopularnijeg aromatiziranog čaja. 
Ukoliko vam smeta talog preporučujem da ga pripremate u vrećicama. 

Konačna ocjena - 77/100

Uživajte u slikama i čaju. Do slijedeće recenzije.
























Nema komentara:

Objavi komentar