12. 03. 2012.

Keemun (Grade 2, Grade 1, Hao Ya), Teavivre



Keemun o kojem danas imate priliku čitati sam naručio koncem decembra prošle godine, pa sam se odlučio na recenziju budući da sam većinu istih skoro i popio.  Ovo je ujedno i prva recenzija od Teavivre i moje prvo iskustvo sa njihovim čajevima.



Keemun crni čaj se pojavljuje 1875. godine u provinciji Anhui, okrugu Keemun (Qi-men Xian) kada čovjek pod imenom Hu Yuanlong nakon gubitka posla u javnoj službi ulaže svoj imetak u pokretanje proizvodnje crnog čaja.  Do tada je provincija Anhui bila poznata po zelenim čajevima, čiju slavu keemun dobrim dijelom baca u sjenu dobijajući priznanja na sajmovima, te 1915. godine stječe svjetsku slavu. Danas, keemun spada među deset najpopularnijih čajeva u Kini, te je kao takav jedini crni čaj na toj listi.
Krajem prošle godine saznao sam za Teavivre, relativno mladu online trgovinu čajeva koja je orijentisana konkretne čajeve (bez blendova, osim na voćnoj bazi) te nerijetko u ponudi ima različite klase istih čajeva. Iz tog razloga sam naručio sve tri klase koje su imali u ponudi kao i organski Bai MuDan o kojem će biti nešto više riječi u predstojećim recenzijama.
Ono što je kod mene ostavilo jak dojam je prije svega pakovanje – Teavivre sve svoje čajeve duplo pakuje; čaj je zapakovan u foliji proizvođača pa onda u veće zip-lock pakovanje, sa etiketom na kojoj imate zavidan broj informacija kao što su naziv proizvođača i distributer i njegova adresa, kao i oni bitniji koji se tiču datuma proizvodnje, roka trajanja, načina skladištenja i upute za korištenje.
Pored impresivnog pakovanja Teavivre-ova web stranica nudi i mnoštvo sadržaja kao što su historija čajeva, ilustrirane upute za pripremu njihovih čajeva, te kratak vodič za odabir kvalitetnog čaja i njegovu kategorizaciju. Šlag na tortu – uz svaku narudžbu dobijate i besplatne uzorke.
Pored toga, narudžbom Teavivre-ovih čajeva možete ostvariti 'bodove povjerenja' kojima možete umanjiti cijenu vaše narudžbe. Za narudžbe ispod 30$ plaćate 3,90$ poštarine dok je preko navedenog iznosa shipping besplatan. Međutim, budite oprezni; budući da je pakovanje kabasto ne savjetujem da naručujete veće količine kako nebi imali eventualnog posla sa carinom. Moja prva narudžba je sadržavala 350 gr čaja (tri keemuna po 100 gr i 50 gr bijelog čaja) kao i 3 x 20 gr besplatnih uzoraka. Težina pakovanja je 20 grama, te kada se sve sabere i uzme u obzir težina kutije moj paket je težio 790 gr(!).
Na svu sreću carinici su bili susretljivi, jer prije svega nisam ispunjavao minimalnu kvotu od 50 KM za carinjenje, ali sam upozoren da naručujem manje količine jer su čajevi ipak podložni fitosanitarnoj inspekciji. Da sam kojim slučajem 'osuđen' na istu, izašla bi me skuplje pita od tepsije, kako to naš narod ima običaj reći.

Keemun Grade 2


Nakon dužeg uvoda vrijeme je da vam prenesem i svoja iskustva i utiske.
U svojoj prvoj narudžbi sam naručio sve tri kategorije keemuna,  a Grade 2 je koštao povoljnih 6.90$ za 100 gr. Do 18. Marta možete ostvariti popust (8%) na njihove keemun čajeve uz promotivni kod
teavivrekeemun.
Ono što je uočljivo kod suhog lista je to da je prije svega usitnjen (kao i ostale kategorije), te je neravnomjerno urolan u poređenju sa ostalim višim kategorijama . Grade 2 ima blagu dimljenu i preprženu notu, te u odnosu na ostala dva primjetni su dodiri tamne nijanse crvene uz pokoju peteljku lista tu i tamo. Grade 2 je po mom ukusu bliži nekom 'breakfast' čaju, te sam došao na ideju da preostalu količinu pomiješam sa nekim Ceylonom.
Riječ je o (kako na stranici navode) „entry level“ keemunu, koji je bolji od čaja u vrećicama ali ipak izostaju neke delikatnije note koje posjeduju više kategorije. U mom slučaju Grade 2 se pokazao kao dobar 'breakfast' čaj. Kada ga pripremite prema uputama dobijete blagu infuziju sa prigušenim karakteristikama keemuna. Po mom ukusu, ovaj čaj procjeđujem nakon 5 minuta te infuzija ostavlja dojam prepržene kafe, ali je još uvijek blagog karaktera, te se mogu primjetiti i dašci kakaa kao i kokosa uz dodavanje mlijeka. Kada malo bolje razmislim, Grade 2 je dosta sličan Twinings-ovom Prince of Wales blendu.
Grade 2 sam po sebi nije nešto ekskluzivno ali ukoliko preferirate blaži čaj ujutro ovaj bi se mogao odlično uklopiti. Vrijedi napomenuti da ovaj čaj skoro pa ne možete upropastiti namakanjem dužim od predviđenog, odnosno, ne pušta neku dozu odbojne gorčine.


Konačna ocjena - 80/100

(Napomena: kliknite na 'Play again' da ponovo pogledate slike u slajdovima)




Keemun Grade 1

Drugi od tri keemuna koje sam uzeo je i Grade 1. Riječ je o kategoriji koja balansira između Grade 2 i Hao Ya, te kao takva je bolje urolanog lista uz pokoji vrh (bud). Ovaj keemun ima bolje izražen karakter uz prigušenu dimljenost, pa čak i dodir gorčine. Ono što je malo neobično je to da slijevanjem niz grlo čaj pravi velik zaokret na vašim čulima i ostavlja završetak laganog karaktera popraćen notama dinstanog povrća kao što su grašak i brokule. Ovo su neke tipične karakteristike keemuna prosječne kvalitete uz varijacije koje više naginju ili balansiraju između povrtnog i preprženog/dimljenog profila. Par trenutaka nakon guranja dolazi do blage slatkoće koju najbliže mogu asocirati sa domaćim graškom.

Iako se Grade 1 čini kao dobrim kandidatom za breakfast čaj, povrtni završetak je element koji ga na neki način diskvalificira te Grade 2 čine boljim kandidatom. Ipak, ovaj čaj se svojom pojavom može uklopiti u bilo koje doba dana. Naravno, imajte u vidu da je ovo moje subjektivno mišljenje te da je podložno mom ličnom ukusu.
Za 100 grama ovog čaja trebate izdvojiti 9.20$, a uz veće narudžbe (200 gr, 500 gr) ostvarujete i mali popust.


Konačna ocjena - 85/100




Keemun Hao Ya


Naposlijetku došli smo i do najbolje kategorije keemuna koju Teavivre nudi – Hao Ya. Ovaj čaj karakteriše suhi list bolje kvalitete – uz više vrhova za razliku od Grade 1 i manje loma. Za 100 grama potrebno je izdvojiti 11.20$, te ukoliko se odlučite na nabavku ovog čaja savjetujem da ga pripremate prema uputama, uprotivnom mogli biste ostati razočarani. Osjetljiva strana ovog čaja je ta što je osjetljiv na temperaturu i tvrdoću vode. Ne strahujte da će ovaj čaj pustiti odbojnu gorčinu ukoliko ga zalijete sa ključalom vodom, ali ćete ostati uskraćeni za profinjene note koje ključala voda jednostavno 'sprži'. Dakle, preporuka je Hao Ya zalijete sa vodom niskog mineralnog sadržaja na 90 C.
Infuzija je bistrog crvenog tona uz osvježavajuće povrtne note te primjetnu dimljenost popraćenu slatkoćom dok se čaj sliva niz grlo. Slatkoća je zaista dugotrajna te se zadržava i više minuta nakon ispijanja te ostavlja dojam melase i blage ljepljivosti u grlu. Kao i Grade 1, ovaj keemun mogu piti u bilo koje doba dana, osim navečer.
U zadnje vrijeme volim da eksperimentišem čajevima tako što ih potapam u hladnu vodu preko noći. Ako stavite 5 grama na 500 ml voda i ostavite da odstoji na hladnom 8-12 sati (može i u frižideru) možete očekivati ukusan napitak uz potpuni utisak meda popraćen dimljenim i preprženim notama. Povrtna nota u ovom slučaju je prigušena a završetak asocira na slatkoću domaćeg graška uz još slađi aftertaste.  Zaista ukusno.

Konačna ocjena - 88/100

EDIT: Ostvarite kupon-popust od 3$ lajkanjem Teavivre-ove stranice na Facebooku (kupon dobijate u inbox lajkanjem do 18.3.2012).




Ostale recenzije Teavivre čajeva:

Zeleni:
Huang Shan Mao Feng,

Crni:
Organic Bailin Gongfu,

Oolong:
Taiwan Jin Xuan Milk OolongTaiwan Jin Xuan Milk Oolong (aromatiziran)

Nema komentara:

Objavi komentar