11. 02. 2012.

Pu Erh (Franz & Sophie)

Vrijeme je za recenziju jednog manje-više nepoznatog čaja na našim prostorima. Riječ je o Puerh-u, dodatno fermentiranom čaju koji zauzima posebnu ulogu u kineskoj tradiciji i kulturi. Budući da ima toliko toga da se kaže o čaju kojeg danas recenziram, najavio bih tako reći posebnu recenziju o ovom čaju u narednim danima.

Da ne duljim, ovaj Puerh sam kupio u Franz & Sophie po cijeni od 4,65 KM / 50 gr. Čaj sam kupio nekada u martu, tako da sam ostavio par grama za recenziju.


"Specijalitet iz Kine, tzv. čaj koji je naknadno fermentiran. Čaj sa blago zemljastom i slatkastom aromom."


slika




Na slici čaj možda nije najbolje prikazan, ali kada ga vidite uživo steći ćete dojam da čaj izgleda kao da je "zahrđao". Takav izgled se dobija uslijed dodatne fermentacije. Sam miris čaja je zemljast, i pamtićete ga dugo.


slika

Prema uputstvu stavićemo 3 gr u čajnik, što je dovoljno za 250 ml vode.

slika

Zatim, čaj je potrebno zaliti ključalom vodom.

slika

Ostaviti da stoji 3-5 minuta. U ovom slučaju čaj ću procijediti nakon 3 minute. Usput da napomenem, postoji više od 1 načina da se pripremi ovaj čaj. O tome ću nešto više u posebnoj recenziji.

slika

Pri procjeđivanju čaj dobija jednu jaku crvenu boju, baš poput crvenog vina ili soka od drenjina.

slika

Lišće koje smo pricijedili odlikuje se jednom tamnom nijansom, koja grubo rečeno izgleda - masna. Također je primjetna intenzivna zemljasta aroma zajedno sa aromom sušene šljive, koja nije bila primjetna prije nego smo čaj zalili.

slika


Budući da je čaj preliven ključalom vodom, preporučuje se da ostoji minut-dva prije sipanja u šolju.

slika


Kao što je i rečeno, čaj odiše bogato crvenom bojom, poput crvenog vina ili soka od drenjina, izgledom gust a aroma zemljasta uz intenzivnu notu sušene šljive. Okus pri prvom gutljaju zemljast i umami (sočan), ne dolazi do isušivanja ili skupljanja usta, ali su primjetni blagi žmarci u grlu nakon gutanja koji se šire prema korijenu jezika. Pri narednim gutljajima moguć je i blagi dodir kiselosti na vrhu jezika. Nakon gutanja oslobađa se nedefinisana ali i intenzivna aroma na nepcetu. Par trenutaka nakon gutanja dolazi do lučenja pljuvačke (umami). Nakon par trenutaka odmora primjetno je blago skupljanje grla, za razliku od jezika koji je još uvijek vlažan.

slika


Sažetak

Za mene je ovo jedan od najfascinantnijih čajeva. Ukoliko ste gurmanin, ili ponekad pojedete više nego što ste trebali, ovaj će vam čaj pomoći kod varenja, bilo da ga pijete uz jelo ili poslije jela. Također vrijedi napomenuti da pomaže i kod mahmurluka. Kod nas ga nećete moći naći osim u čajdžinici Franz & Sophie. Drugo rješenje je da ga naručite iz inostranstva, pri tome plaćajući ne tako malu sumu renomiranim proizvođačima. Njegov specifičan okus i aroma se možda ne svidi svakome, ali dakako zaslužuje šansu da ga barem probate.


Konačna ocjena - 90/100

Nema komentara:

Objavi komentar