11. 02. 2012.

Vanilija & Narandža, Franz & Sophie

Nakon recenzije Bi Luo Chun i Long Jing čajeva odabrao sam dva crna aromatizirana. Na Facebook grupi 'Dobri čajevi' ste mogli pogađati o kojim je čajevima riječ. Riječ je o 'Vaniliji' i 'Narandži', aromatiziranim čajevima od Franz & Sophie. Pored prirodnih aroma narandže i vanilije oba čaja sadrže samo po jedan dodatak: koru narandže i latice nevena.

Oba čaja sam uzeo krajem augusta prošle godine, te do tada u čajdžinici Franz & Sophie nije bilo puno aromatiziranih čajeva, crnih pogotovo. Vanilija i Narandža su mi tad bili pojam i senzacija, budući da do tada nisam imao neko iskustvo sa aromatiziranim čajevima, pored klasičnih Earl Gray-eva i zelenih sa jasminom.


Vanilija




Vanilija je možemo reći klasična aroma, svugdje je nalazimo, od hrane do osvježivača prostora. Na isti način se vanilija uklapa i u crni čaj, jednostavno su komplementarni. Za 50 grama ovog čaja trebate izdvojiti 5,45 KM, što je otprilike i neka prosječna (i povoljna) cijena za aromatizirine čajeve u ovoj čajdžinici.

Pored prirodne, bogate, ali ne i prenapadne arome vanilije dodatni vizuelni detalj žutih latica nevena se savršeno uklapa u ovu kombinaciju. Listovi čaja su urolani, srednje dužine i crnog mat tona uz pokoju bordo nijansu tu i tamo uz odsustvo vrhova. Moja pretpostavka je da je riječ o Ceylon OP (Orange Pekoe - prvi otvoreni list ispod vrha stabljike). Ovaj blend nevjerovatno dobro miriše, a puni intenzetet mirisa ćete osjetiti (a vjerovatno i ostali u vašoj neposrednoj blizini) kada ga stavite u dobro zagrijan čajnik (prije zaljevanja).



Na mokrim listovima do izražaja dolaze latice nevena, a i jasno je vidljivo da su listovi čaja lomljeni te da su poprimili jednu konzistentnu nijansu smeđeg tona. Ovakav Ceylon ili Assam su najčešća podloga (baza) na kojoj se izrađuju aromatizirani blendovi (mješavine).

Dobar dio arome vanilije se zadržava u mokrom listu pa ukoliko želite možete njima donekle i aromatizirati prostor, pogotovo ako pripremate veću količinu ovog čaja.



Pripremljen čaj ima duboku crvenu boju (što me je navelo da je riječ o Ceylon crnom čaju), te ukoliko ne želite nimalo gorčine procijedite ga nakon 3 minute, što je i preporučeni minimum na etiketi.

Čaj je dobro definisanog oblika i konzistentan je cijelim putem do grla, popraćen finom aromom vanilije, uz početnu notu gorčine na vrhu jezika. Vrhunac arome dolazi nakon gutanja te se zadržava neko vrijeme u ustima. Ova kombinacija je savršena, analogno sa palačinkama s eurokremom, ćevapima s lukom... da ne nabrajam. Po mom ukusu mislim da bi ova kombinacija bila dobra i sa čokoladom, konkretno sa čajem 'Čokolada - Badem' iz iste čajdžinice. Naravno, i malo mlijeka bi dobro išlo uz ovo, pogotovo ako se pripremi jači čaj.

Nakon par gutljaja se može osjetiti i nota melase kao i preprženosti, pa čak i dima. Jedna od zamjerki ovom čaju je što dobija na gorčini kako se hladi, stoga ga pijte dok je vruć. Također preporučujem da ga ne uzimate i držite u papirnoj vrećici duže od mjesec dana, odnosno, čaj spremite u galone i konzerve, poželjno hermetičke, izvan dometa vlage, toplote i svjetlosti.

Konačna ocjena - 88/100

Narandža

Drugi čaj koji mi je također drag je 'Narandža'. Naime, riječ je o crnom aromatiziranom čaju sa korom narandže. Ovaj čaj je uzet zajedno sa 'Vanilijom', što me vraća na jedno upoznavanja i fino druženje sa forumašem shiz koji me je i počastio vrećicom ovog čaja tom prilikom. Aroma narandže je također na neki način klasična, pa u ovom slučaju i sa čajem.

Cijena ovog čaja je kao i kod prethodnog: 5,45 KM / 50 gr.



Što se tiče suhog lista primjetan je taman, tup ton uz nejednaku dužinu i obradu, te je primjetna i pokoja peteljka. Jedini dodatak (pored prirodne arome) čini kora narandže koja je također nejednake veličine. Aroma kojom ovaj čaj odiše me najviše asocira na cedevita bombone (tabletice). Moja pretpostavka je da je u ovom slučaju Assam OP korišten kao baza.



Mokri listovi otkrivaju jedan raspon tamne nijanse uz nejednaku usitnjenost lista, kao i pojačanu boju kore narandže. Sve što je rečeno za prethodni čaj, važi za sve: ako listovi odaju dovoljno arome, možete ih ostaviti da vam aromatiziraju prostor. Nakon što se osuše možete ih baciti.



Pripremljen čaj ima bakreno smeđi ton uz dobro izbalansiran oblik okusa koji je blago osvježavajući. Aroma narandže je konstantna do samog grla, uz svaki naredni gutljaj. Također pored odsustva gorčine kako se čaj hladi primjetna je blaga nota melase, slično kao i kod 'Vanilije'. Ne mogu biti siguran, ali mislim da je ovdje ipak riječ o Assam podlozi, jer čaj nije toliko jakog karaktera. Jedina zamjerka koju mogu naći ovom čaju je da nakon jedne šolje nisam za još jednu zbog intenzivne arome.

Konačna ocjena - 85/100

Nema komentara:

Objavi komentar