26. 03. 2013.

Oriental Beauty


Oriental Beauty, kako ga je engleska kraljica Elizabeta II nazvala, je srednje-visoko oksidirani oolong sa Tajvana iz okruga Hsinchu. Volumenozni listovi ukrašeni srebrnim vrhovima pružaju jedinstveno iskustvo koje je, uprkos izgubljenoj slavi i statusu 'šampanjca čajeva' prije više decenija, još uvijek vrijedno pomena i uživanja.

Ako oolong posmatramo kao čaj dobijen uz pomoć određenog stepena oksidacije (ugrubo: 15-90%) lista, primjetićemo da je riječ o jednoj širokoj paleti karaktera koje se protežu od laganog i kremastog Pouchong-a, cvijetnog Tie Guan Yin-a, pa sve do Da Hong Pao-a koji je po pounoći i flavonidskim spojevima daleko odstupaju od prethodna dva.
Sama oksidacija daje prostora i potencijala da se razviju različiti okusno-mirisni profili, uz niz drugih elemenata kao što su kultivar, vrsta tla, nadmorska visina, način obrade itd.

Samim tim, Dong Fang Mei Ren (東方美人), kako ovaj čaj nazivaju u Kini, spada među srednje do visoko oksidirane oolong čajeve (65-85%, prema više izvora), te je jedan od rijetkih u svojoj kategoriji koji nije rolan u kuglice/grumenčiće, što je čest slučaj za oolong sa Tajvana.
Ostali nazivi za ovaj čaj: Formosa Oolong, Bai Hao (u daljem tekstu); sufiksi: Fancy, Extra Choice, Fanciest (rang kvalitete).

(slika u vlasništvu teavivre.com)

Iako zvuči neobično zbog zanemarive geografske udaljenosti, prve sadnice iz Kine na Tajvan su prispjele 1810. godine, a već 1869. Bai Hao je zamijetio engleski trgovac po imenu John Dodd.
Upoznavanje ovog oolonga sa zapadom možemo zahvaliti pomenutom trgovcu kojeg je radoznalost navela da pošto-poto kupi čaj kojeg lokalni mali proizvođači piju i ne nude u prodaji. Bai Hao je specifičan po tome što se izrađuje od kultivara osjetljivog na biljne uši koje sišu sok iz lista što dovodi do stvaranja dodatnih aromatičnih komponenti u procesu obrade, što su tamošnji proizvođači smatrali nekvalitetnim čajem (tzv. Prosjački čaj - Pong Fong Cha), da bi naposlijetku natovarili Dodd-ov trgovački brod i profitirali

Iste godine John Dodd je u, tadašnju koloniju engleske krune, New York, isporučio nešto više od 100 tona ovog čaja. Upoznavanjem zapada sa ovim čajem i njegova potražnja je u narednih deset godina narasla na oko 4500 tona godišnje. 

Oolong iz provincije Yunnan izrađen po Dong Fang Mei Ren metodi  (slika u vlasništvu teaspotting.com)

Određeni kultivari su otporni ili osjetljivi na određene vremenske uvjete i nametnike. U ovom slučaju, kultivar Formosa nije otporan na biljne uši što dovodi do odbrambene reakcije u vidu koncentracije hemijskih spojeva koji djeluju kao prirodni pesticid-antitijela fitoaleksin na mjestima 'ugriza', te započinje proces oksidacije na malim površinama i prije ubiranja i obrade. Time se dobijaju spojevi monotropen diola i hotrienola, što u konačnici za posljedicu rezultira u specifičnoj slatkoći uz izraženu konotaciju koštunjavog voća.

Sama obrada lista ne uključuje dosta mukotrpnog rolanja, kao što je to slučaj sa poznatim Jin Xuan ili Dong Ding oolongom sa ovog otoka, a završni korak termičke obrade nakon zadovoljenog nivoa oksidacije lista se odvija u rernama. Prvobitni Bai Hao je završavan u woku i na uglju, što je dodavalu jednu dimljenu notu koja je vrlo brzo postala nepoželjna među konzumentima, tako da su proizvođači wok morali zamijeniti rernom.

Iako je rijetkost, nije neobično ovaj čaj vidjeti u presovanom obliku (slika ispod), odnosno Bai Hao ima potencijal u dozrijevanju, baš kao Pu Erh, što je potaklo mali broj proizvođača iz Yunnan-a da ovaj čaj uzgoje na svom tlu po izvornoj metodi te u svom stilu (što je postalo svojevrstan zaštitni znak ove kineske provincije) presuju (slika iznad). 

Presovan Oriental Beauty sa Tajvana (slika u vlasništvu mountaintea.com)
Iako je zlatno doba bilo relativno kratko zbog probijanja crnih čajeva iz Indije i Sri Lanke na zapadno tržište,
Bai Hao je svojevremeno etiketiran kao 'šampanjac čajeva' i svoj povratak na zapadnu scenu je doživio usljed trgovinskog embarga nad Kinom 1971. god. što su Tajvan i Japan kroz izvoz čaja dobro iskoristili.

Suhi list - volumenozan i veoma blago uvijen, bakarno-smeđih i crvenih tonova uz istaknute male srebrne vrhove te upečatljivu i suhu drvenastu aromu uz note cvijeta i voća.

Mokri list - dominantnijih tamnih bakarno-crvenih tonova uz istaknutu aromu svježe pečenog hljeba i voća

Infuzija - bogate narandžasto-crvene nijanse, bistra, uz istaknutu aromu kajsije i drugog koštunjavog voća, u ustima pored voćnih elemenata su uočljive note meda i slatkoće, uz moguće note blage voćne trpkoće, zemljanog, dima, kestena, mladog graška i cvijeta.

(slika u vlasništvu teavivre.com)

Kao i svi oolong čajevi, Bai Hao se može infuzirati više puta uz različite metode:

Teavivre - metoda:
Gaiwan 85ml7g7 namakanja: ispranje,30s,45s,1m,1m10s,1m20s,1m30s,1m40s85ºC
Čajnik 250ml10g3 namakanja:30s,1m,2m85ºC

Franz & Sophie - metoda:

1 č.k / 250 ml, 90ºC, 2-3 min (više puta)


TeaSpotting (DaoLi) - metoda:

6 gr / 100-250 ml, 80ºC, 120-180s (8-10 puta)


(slika u vlasništvu teaspotting.com)

Gdje uzeti:


Teavivre


TeaSpotting (DaoLi)


Franz & Sophie


Fong Mong Tea

Oriental Beauty Oolong




(slika u vlasništvu teavivre.com)



Nema komentara:

Objavi komentar