14. 06. 2013.

Assam GFOP Tippy Orthodox (Upton Tea Imports)


Krajem prošle godine dogovorio sam se sa prijateljem iz SAD-a da u svojoj slijedećoj narudžbi od Upton Tea Imports (Upton's u našem internom slengu) uzme u obzir i uzorke pojedinih čajeva koji su meni zapali za oko, te da mi ih pošalje. Jedan od tih je i Assam GFOP, crni čaj sa sjeveroistoka Indije, najčešće korišten kao breakfast tea i blendan sa drugim čajevima kako bi se dobila željena kombinacija prema ukusu.

Assam GFOP sam odabrao na preporuku prijatelja, Tommy-ja (koji uzgred također ima blog posvećen čaju  - Toad's Tea Review Blog) te pored niske cijene od 1$ za uzorak od 15 gr sam s radošću prihvatio priliku da probam jedan Assam sa zlatnim vrhovima. Čak i dobavljač tvrdi da je riječ o najpopularnijem Assam crnom čaju u njihovoj trgovini, a vrijedi dodati da u svojoj ponudi imaju oko 400 čajeva, uredno kategorisane po regijama, pa čak i plantažama diljem svijeta.


Priprema:

List: 2,3 gr
stakleni čajnik250 ml
Vrijeme namakanja: 5 min
Temperatura: 100 C

Suhi list - Kao što je već u uvodu spomenuto, riječ je o Assam crnom čaju koji je nekarakterističan za naše potrošačke navike. Zlatni vrhovi, kojih u ovom čaju ima oko 5%, se vrlo rijetko susreću kod nas - najčešće je ovaj čaj etiketiran kao 'indijski' i predstavljen je kroz crno-smeđi spektar. Veličina lista je prosječna za nelomljenu kategoriju, aroma netipična: listom dominiraju elementi eteričnosti uz asocijaciju na mentu, pa tek ispod toga se mogu primjetiti note melase kao i malo cvijeta. List je uvijen po dužini i blago spiralno oblikovan.


Mokri list - Svijetlijih nijansi smeđe, list je vidljivo mlad uz oko 25% stabljike koja je tanka i mekana, te je na hrpici uočljivo da je list krupno lomljen. Kod mokrog lista je primjetnija melasa nego kod suhog, a podjednako su zastupljene cvijetne i eterične note.


Infuzija - Jarke i bogate crvene boje, bez taloga i fragmenata lista na dnu. Suptilnih nota koje su uspješne prenesene iz suhog lista. U ustima je punijeg tijela uz odsustvo trpkoće i jedan blagi oblik suhoće na nepcu. Naredni gutljaj otkriva veoma izražene cvijetne note za ovu vrstu čaja, te eterične komponente mente. Završetak neposredno intenzivan na cvijet, a zatim glavnu riječ preuzima element mente. Note melase zaokružuju dojam te se u narednim gutljajima javlja slatkoća na jeziku skoro identična kao kod sladića (ali ipak suptilnija). Zadnji gutljaji nose nešto više elementa melase.


U narednim recenzijama možete očekivati još čajeva od Upton Tea Imports, a ovaj čaj možete naručiti ovdje. Napomena: Upton Tea Imports djeluje na području SAD-a, te ukoliko živite drugdje i želite naručiti od njih očekujte veće poštanske troškove zbog prekookeanskog transporta.

Konačna ocjena - 93/100

Nema komentara:

Objavi komentar