22. 03. 2016.

Burnside Classic Spring Green (Teabox)


Krajem prošlog mjeseca (tačnije 29.2.) Teabox je imao jednodnevnu free shipping ponudu koju sam vrlo rado iskoristio. Nakon samo šest dana paket iz Kalkute sam dobio preko DHL-a i moje upoznavanje sa novim prodavačem i čajevima je započelo.

Na obroncima Nilgiri planina koje se nalaze u južnom dijelu Indije mogu se pronaći jedinstveni čajevi svježijih mirisnih nota koji karakterom više asociraju na Ceylon, nego na Assam. Jedan čaj iz ovog dijela Indije sam svojevremeno i recenzirao, što me je ponukalo da odaberem i naposlijetku i recenziram ovaj.



Čajevi iz Nilgiri područja ne uživaju popularnost Darjeeling-a ili Assam-a kada je riječ o indijskim čajevima. Oko 50% ovog čaja izvozi i koristi u blendovima (mješavinama), tako da im to baš i ne ide u prilog imidžu, ali tu i tamo se kod trgovaca može naći neki čaj iz Nilgiri-a u kategoriji OP, FOP i slično.
Ako se uzme u obzir da se u ovoj regiji uglavnom uzgajaju većinom crni čajevi onda je zeleni čaj iz ovoga područja svojevrsno i raritet.

Za degustaciju ovog čaja koristiću stakleni čajnik i široku šolju, kombinaciju koja već dugo nije bila na blogu, i namjeravam je koristiti češće.


Priprema

Količina lista: 3gr
Stakleni čajnik: ~230ml
Temperatura: 80 C
Infuziranje: 3 min


Suhi list - List je izražen u tamno-zelenoj mat nijansi uz dodir žutih praškastih tragova na površini, najvjerovatnije nastalih uslijed prženja lista tokom obrade. Za urolani oblik lista bi se moglo reći da asocira na gunpowder ali isto tako na neki jeftiniji zeleni čaj u rifuzi budući da je urolanost nekonzistentna.


Aroma lista je bogato zelena s asocijacijom na špinat uz trag morske slanoće (valjda je to prema opisu asocijacija na morsku travu, nisam je nikada jeo) i svježine. Puhanjem toplog zraka u list aroma se samo intenzivira, dakle bez razvijanja dodatnih nota.



Infuzija (3 min)Jarko zlatno-žuta i bistra uz blagu aromu povrtnog zelenila i preprženog kestena, srednja punoća u ustima praćena intenzivnom notom povrtnog zelenila i dozom gorčine. Trpkost se javlja nakratko i veoma je blaga te ne narušava harmoniju.


Svaki naredni gutljaj nudi jednak intenzitet okusa i arome. Ispijanje šolje u ustima neko vrijeme ostavlja čist i svjež utisak uz blagi dojam okusa metala na vrhu i ivicama jezika.



Mokri list - Istrgan i nepotpuno oslobođen (ostao je blago urolan), svijetlih do umjereno zelenih nijansi. Na nekoliko listova se mogu primjetiti crveni tragovi koji predstavljaju početak oksidacije lista. Aroma je duboka uz naglasak na povrtno zelenilo i preprženost kao i očekivan trag dima (ipak je riječ o prženom čaju).



Zaključak - Okusni profil čaja, rekao bih, više pogoduje za ljetne dane zbog ugodne gorčine koja me asocira na Ding Gu Da Fang. Za ovaj čaj mogu reći da spada u kategoriju ekonomičnijih zelenih čajeva te ga mogu preporučiti onima koji vole okusom intenzivniji zeleni čaj uz minimalnu (skoro zanemarivu) dozu trpkosti. Bunrside Classic Spring Green i Nilgiri FOP su trenutno jedina moja iskustva s Nilgiri čajevima, te mislim da se vrijedi potruditi u traganju za novim primjercima iz te regije.


Ovaj čaj možete naručiti ovdje.


Konačna ocjena  - 78/100

1 komentar: