Usljed obaveza, nedostatka inspiracije i lošeg
raspoloženja (za što jednim dijelom mogu da krivim i vremenske neprilike) nisam
bio u mogućnosti da sastavim i napišem ijednu recenziju ovaj mjesec. Danas sam
odlučio da neću zaokružiti jedan mjesec bez recenzija.
Već neko vrijeme planiram da napišem i objavim
seriju recenzija ledenih čajeva, međutim, čini se da se i samo (promjenljivo) vrijeme
urotilo protiv moje nakane... Ali dobro, slike i utisci su već uredno
spremljeni a i inspiracija je odnekud došla, pa stoga vam i donosim svoju prvu
recenziju u seriji ledenih čajeva.
Za prvi put sam
odabrao dva odlična aromatizirana i organska rooibos blenda od Franz & Sophie.
Plamena narandža
'Plamena
narandža' je prvi aromatizirani blend na rooibos bazi koji sam probao. Već par
mjeseci čuvam nekih 10ak grama ove ukusne mješavne u nadi da ću nekada smoći
napisati adekvatnu recenziju. Slike i utisci su uzeti nekad početkom ovog
mjeseca, baš za vrijeme prvih vrućina, prije nego je nastupilo naglo
zahladnjenje.
Sastav: rooibos, kona narandže, limunska trava,
cvjetovi različka, prirodne arome. Priprema: 12 gr (5-6 čajnih kašika) na 1l
ključale vode (100 C). Nakon 5-8 minuta procijediti.
Sam rooibos je
relativno nova pojava na ex-Yu prostorima, porijeklom je iz južnog dijela
Afrike te je riječ o čaju – tisanu koji se dobija od grma Aspalathus linearis te se
može reći da je to svojevrsno i nacionalno piće Južne Afrike. Do prije par
godina na tržištu se mogao naći samo crveni rooibos (boja koju list poprimi
usred fermentacije) a danas možete pronaći i zeleni rooibos, koji je meni lično
i draži. O uzgoju, preradi i dobrobitima ove biljke napisat ću nešto više u
nekim od narednih recenzija.
'Pamena narandža'
je jako prijatna i egzotična oku (akcent na plavi cvijet različka) te je pri
tome i veoma citrusno aromatična. Klasičnom pripremom ćete dobiti jedan jako
prijatan napitak zemljasto-duhanske pozadine sa daškom kiselosti i
neizvještačenom blagom i prorodnom aromom crvene narandže koja se zadržava u
ustima dugo nakon ispijanja.
Za pripremu ovog
napitka u varijanti ledenog čaja potrebno je dodati dvostruko više suhog lista
te imati u hladnjaku spremne kocke leda. Led stavite u bokal ili čašu i dodajte
procijeđen čaj. Kako se led otapa tako će se čaj postepeno razblažiti i
ohladiti te je ovo najbrža metoda pripreme ledenog čaja. Postoji još jedna
metoda za koju treba više vremena, ali o njoj neki drugi put (eksperiment je u
toku).
Kada pripremite
Plamenu narandžu na ovaj način dobijete jedan hladna napitak veoma blag sa
aromom crvene narandže koja je više naglašena nego kog klasične pripreme.
Ledeni čaj možete, naravno, zasladiti pa i ukrasiti sa par listova svježe mente
i tako iznenaditi ukućane ili društvo i goste. Meni lično je ovaj čaj draži
nezaslađen, jer dodavanjem šećera aroma nekako pada u drugi plan i dobijem
dojam da pijem klasični ledeni čaj sa polica trgovina (koji ne volim).
Konačna ocjena - 90/100
Konačna ocjena - 90/100
Biber - jagoda
Nedugo nakon što
sam probao i prvi aromatizirani rooibos blend odlučio sam se na kupovinu nekoliko
novih mješavina.
Jedna od tih je i 'Biber – jagoda' koja imenom zvuči
nespojivo. Mislite da je nespojivo? Čitajte dalje.
Iako ova
mješavina izgledom skromnija od prethodne (par latica ruže, bijeli biber...), Biber
– jagoda to dopunjuje svojim okusom. Klasinčnom pripremom dobijate napitak
izraženije rooibos strukture i izvjesne glatkoće kao i paprenosti koja se
zadržava na jeziku dok blaga aroma jagode leži na nepcu.
Cijena 5,45 KM / 50 gr
Sastav: rooibos, komadići ananasa, latice ruže,
zrna bibera, prirodne arome Priprema: 12
gr (5-6 čajnih kašika) na 1l ključale vode (100 C). Nakon 5-8 minuta
procijediti.
Pripremom ledene
varijante dolazi do dodatnog akcenta na rooibos pozadinu koja se harmonizira sa
ostalim notama uz zaslađivanje te se osjeti i blaga kiselost negdje između. Ukoliko
više volite sladak ledeni čaj preporučujem ovaj, mislim da ćete ostati jednako
zadovoljni okusom i aromama. Naravno, mislim da ne treba ponovo naglašavati da
vaš ledeni čaj možete učiniti interesantnijim i ukusnijim raznim dodacima kao
što su svježi listići mente, svjež sok đumbira,
bobičastim plodovima, i sl.
Konačna ocjena - 86/100
Konačna ocjena - 86/100
Ljeto je na
pomolu, sezona ledenih čajeva je otvorena!
I iznenađenje za
kraj... Odlučio sam pokrenuti nagradnu igru pod nazivom „Ledeni čaj – moje
ljetno osvježenje“. Da bi učestvovali u ovoj nagradnoj igri potrebno je da na
Facebook stranici Dobri čajevi ostavite sliku vašeg ledenog čaja kojeg ste
pripremili uz opis (priprema, dekoracija, kratka degustacijska nota). Slika sa
najviše lajkova do 30.6. osvaja nagradu iznenađenja. Sretno!
Glasam za Plamenu narandžu. Još je u sastavu limunova trava.. Probaću prvom prilikom.
OdgovoriIzbrišiUkoliko budeš posjećivala Sarajevo uskoro, svakako :)
Izbrišibeton blog , svidja mi se pravo i ja sam veliki fan čajeva evo upravo pijem rooibos - ananas i đumbir :D
OdgovoriIzbrišiHvala :D Meni je Ananas - Đumbir chai najdraži aromatizirani rooibos blend. Procijedim ga nakon 20-30 minuta, komadići ananasa otpuste dosta slatkoće.
OdgovoriIzbrišiEvo jedne dobre mešavine, dobila sam na poklon i prosto mi je žao da ga trošim (zvuči smešno ali to sam ja.) Inače je kupljen u kući čaja u Beogradu. Zove se ledeno doba a sadrži: rooibush, limunovu travu, koru limuna, mint, divlji šafran, pupoljak pomorandže.
OdgovoriIzbrišiInače, veliki sam obožavalac čajeva i zdrave hrane pa neke stvari a pogotovo čajeve držim u ormariću u sobi.
Kad sam dobila ovaj čaj, nisam mogla da verujem koliko miriši, celu sobu mi je zamirisao. Odličaj je, veoma ukusan...ja ga obožavam!
Da, to je isti čaj koji je Plantago imao u ponudi do prošle godine:
Izbrišihttp://dobricajevi.blogspot.com/2012/02/ledeno-doba-plantago.html