22. 01. 2013.

Four Seasons of Spring (Mountain Tea)




Four Seasons of Spring je oolong dobijen od 'Si Ji Chun' kultivara čiji se listovi mogu brati četiri puta u godini te daje rezultate slične proljetnoj berbi u sve četiri berbe (po tome i nosi ime). S ovim čajem od Mountain Tea imao sam se priliku susresti i prošle godine, te iako tada na mene nije ostavio impresivan dojam ove godine je to drukčije.

Prošle godine u ovo doba Mountain Tea je nudio 1 Oz ovog čaja (28,5 gr) za samo 1$ i besplatnu poštarinu širom svijeta. Oni koji od početka prate Facebook stranicu znaće o čemu govorim. Uostalom, tu je album za berbu iz 2010 kao i Steepster recenzija.

Suhi list je svijetlo zelenih i tamnozelenih tonova ravnomjernog udjela, klasičnog oblika i veličine za rolani oolong sa primjetnim brojem kratkih i tankih stabljika na listu. Mirisni elementi su sačinjeni od travnatih nota uz primjesu mliječnih i dodir cvijetnih. Puhanjem toplog zraka u list dodatno naglašava mliječne note koje su kao kod bogatog, nearomatiziranog, milk oolonga.


Prema uputi prodavača koristio sam 3 grama na 180 ml vode (6 fl Oz) i namakao ukupno četiri puta (3m-1,5m-2m-2,5m) na temperaturi između 85 i 90 C.

Prvo namakanje rezultira bistrom infuzijom blijedog tona smaraga koja zrači blagim cvijetnim notama, dok su procijeđeni listovi ispoljavaju intenzivnu arome orhideje i ukuhanog mlijeka uz jedan blagi dojam gorčine limunovog drveta koja se naslućuje kroz nosnice do jezika. 

Okusom veoma čist, blag, inicijalno cvijetan ali uzbrzo razvija određenu kompleksnost gdje se mogu prepoznati nagovještavajuće note šećerne trske i ukuhanog mlijeka gdje je su elementi svježine i orhideje više izraženi na početku a slatki i mliječni na kraju. Kako se čaj hladi dolazi do blagog pada cvijetnih elemenata gdje prednost preuzima blaga slatkoća, skoro kao kod grožđanog šećera, na trenutak zagolica jezik uz određeni dojam sočnosti. 



Druga infuzija rezultira jednakim tonom (što će se pokazati i kod ostale dvije), slatkoća dolazi do izražaja a aroma orhideje je više kompleksna i lagano upućuje na onu od limunovog drveta - skoro robusnu i na miris blago gorku. Kako se čaj hladi slatkoća dolazi u izražaja i  zadržava se na samom korijenu jezika neko vrijeme. Između gutljaja na nepcu se može primjetiti više mliječnih nota nego cvijetnih.
Treba naglasiti da je vrijeme drugog infuziranja upola kraće od prvog jer su se listovi velikim dijelom otvorili i treba im manje vremena da otpuste aktivne tvari zbog veće površine koja je izložena djelovanju vode.

Kod predzadnje infuzije slatkoća je u padu što daje dovoljno mjesta cvijetnim notama, ali u pauzama slatkoća se ipak vraća sa notama maslaca u nešto blažem obliku.


Prema nekih deset sesija s ovim čajem došao sam do zaključka da temperatura od 87-88 C daje najbolje rezultate, tj. cvijetni, mliječni i slatki elementi su bolje izraženi i balansirani.
Zadnja infuzija je više osvježavajućeg karaktera gdje su skoro svi elementi su u padu, jedino se mliječni drže donekle. 


Prije nekoliko mjeseci imao sam priliku pogledati video klip kako se oolong priprema na tajvanski gongfu način sa YiXing čajnikom (ili barem à la gongfu), gdje se čajnik doslovno stavi u vrč za posluživanje (Cha Hai) dok i ostavi neko vrijeme. Na videu u kojem tajvanski trgovac ugošćuje japanske klijente koristilo se dosta više lista (oko 12 gr na 180 ml čini mi se) koji se infuzirao svega par sekundi i u vrč se doljevale naredne infuzije i prije nego je bio prazan.


Mokri list ostavlja jak dojam svježe pokošene trave pšenice i mladog graška, list je srednje veličine koji je počeo poprimati kožnu tekstru. Na oko 1/4-1/3 listova primjetna je oksidacija u vidu crvene pigmentacije na rubovima lista, te je primjetno i malo tanje stabljike koja je tek poprimila drvenastu strukturu.


Vizuelno listovi se ne čine baš najbolje očuvanim, i dobrim dijelom je riječ o individualnim listovima ali se naposlijetku čini da je riječ o jako malom vrhu sa još 2-3 lista.


Za jednu od narednih recenzija mogao bih dati mišljenje o nagrađenom oolongu, Imperial Pearl, također od ovog prodavača. Riječ je o jednom od skupljih koje imaju u ponudi, koja je uzgred rečeno primamljiva svačijem ukusu i džepu.

Four Seasons of Spring preporučujem onima koji vole čist okus uz umjereno cvijetno-mliječni i nešto bogatiji slatki karakter. Ovaj čaj sam slao i u ovomjesečnoj razmjeni na Facebook grupi.

Cijena ovog čaja se kreće od 6$ za 55 gr (2 Oz) do 19$ za 300 gr(10.5 Oz) i možete ga naručiti ovdje.

Konačna ocjena - 88/100




3 komentara:

  1. Kakva recenzija...čini mi se da ne moram uopšte da probam čaj, kao da sam sve mirise i ukuse osetila...ozbiljno, baš imam želju da probam neki oolong, da se upoznamo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komplimentima :) Ako se odlučiš da učestvuješ u razmjeni slijedeći mjesec možda te zapadne da ti ja šaljem čajeve, vidim da su reakcije na ovaj čaj pozitivne sa više strana pa ću ga slati i u slijedećoj razmjeni.

      Izbriši
  2. nisam probala ali izgleda veoma primamljivo!:))

    OdgovoriIzbriši