15. 01. 2013.

Kuhinjske priče - u kuhinji kod Gordane




'Kuhinjske priče' je blog kojeg redovno posjećujem; riječ je o spoju ukusnog, oku ugodnog i zanimljivog štiva, gdje nerijetko nalazim dnevnu inspiraciju u kuhinji ili se opustim uz očaravajuće prizore svakodnevnice u Danskoj, odakle Gordana, moja ovomjesečna gošća, fotografiše, kuha i piše. 

Čaj je nešto bez čega ne mogu zamisliti moj dan, pijem ga i ljeti i zimi i to je jedan od razloga kako je počelo moje druženje sa Alenom i njegovim sjajnim blogom za čajoljupce. Čaj je i česta tema u mojim Kuhinjskim pričama, jednu od njih ispricao je i Alen i od njega sam dosta naučila o čaju.

U mojoj stvarnoj kuhinji čaj je uvijek na počasnom mjestu. Volim čajnike, zdjelice, šolje, staklene časice iz Turske, marokanske ukrašene zlatom, pribor za pripremanje, za cijeđenje i mućkanje, limenke u kojima čuvam caj {priznajem da sam neke čajeve kupila zbog ambalaze}, volim ritual pripremanja čaja i sam ugođaj topline koji čaj pruža. Dobra knjiga, šolja dobrog čaja, zimski ugođaj...


Volim kupovati čajeve i zato često navratim u mirisne prodavnice čaja gdje čaj mogu kupiti na vagu i tako izbjegnem preveliku količinu istog caja. Mislim da je to dobro poznato svim ljubiteljima čaja. Vremenom sam isprobala mnoge čajeve, a moji najomiljenji čajevi su zeleni. Sencha ili matcha, kako kad. Sladunjave čuvam za ponekad. Kao pravi čajoljubac čajeve pijem bez šećera, ponekad im dodajem malo limunovog soka, volim kada znam da je čaj ekološki i nisam za čajeve iz vrećica.

Ove zime favorit mi je jedna nordijska mješavina anisa, komorača, slatkog korjena, kardemome, đumbira, cimeta, bibera i klinčica. Jako neobično, zar ne? Mirisna ekološka mješavina u nostalgičnoj limenci koja osvaja na prvi susret.


Čaj nas grije i opušta, čaj nas osvježava, uz čaj se družimo i pričamo, a uz čaj i kuhamo. Čaj se sve vise koristi u mnogim receptima. Jedan od načina u kojima sam ja isprobala čaj je tjestenina sa čajem od žalfije. Za ovaj recept preporučuju se punjeni ravioli, na primjer ravioli sa bundevom se slažu više nego odlično. Recept ukratko glasi ovako:

 Tjestenina sa žalfijom

Kuhanu tjesteninu {200 gr} prevrnuti u umaku koji se pravi na sljedeći način:
  1. U  tavi ugrijati 40-50 gr maslaca i na njemu prepržiti sitno isjeckani bijeli luk
  2. Zatim dodati sitno nasjeckanu ljutiku (shallots)
  3. Dodati malo vode u kojoj se kuhala tjestenina {po mogućnosti punjeni ravioli}
  4. Dodati malo čaja od zalfije {izmrvljeni list}
  5. Dodati so i biber

Mali čajni savjeti
  • Ako vam je u čajniku ostalo dosta nepopijenog zelenog čaja, zdravog i bogatog antioksidantima, ulijete ga u bocu i ostavite u frižider. Sutradan ćete imati hladno osvježenje.
  • Čaj nikad ne prosipajte, s preostalim čajem se mogu zaliti sobne biljke kojima će prijati bioaktivne tvari iz čaja
Hvala Alenu što mi je ukazao gostoprimstvo,  uživajte u čajevima i divnom Alenovom blogu.


Hvala i tebi Gordana.






Broj komentara: 8:

  1. Hvala na lijepom uvodu i predstavljanju i drago mi je da sam mogla biti tvoj gost :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Upravo razmišljam o tome kako bih mogla da napravim mini tea bife sa različitim ukusima, ovaj tekst mi je baš dobro došao :) Ni ja nikada ne sladim čajeve ali sada pijem jutarnju dozu sa zelenim šećerom koji sam dobila iz Tea Shop-a u Madridu. Uz njega sam dobila i dve kesice organskog čaja koje ću uskoro isprobati jer mirišu bogovski :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šta je zeleni šećer? Stevia? Krajem mjeseca očekujte jedan post o čaju u kuhinji, nešto slično kao: http://dobricajevi.blogspot.com/2012/02/caj-u-kulinarstvu-1-dio.html

      Izbriši
  3. Mislim da širimo trend čaja svuda po internetu. Samo sačekaj nekih par meseci i videćeš o čemu pričam. ;) Inače, divan izbor čaja (moj omiljeni ukus i kutijica) i odličan recept! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Želja mi je da jednog dana kod nas utihnu svi stereotipi prema čaju :)

      Izbriši
  4. Odličan recept, jako volim kadulju s tjesteninom i mislim da ću baš to i danas pripremiti za ručak, sad sam dobila inspiraciju :)
    Nego, čajevi su mi obavezan dio dana, popijem nekoliko šalica različitih zelenih čajeva i domaćih mješavina (od ljekovitih biljaka koje berem tijekom godine) i zbilja nema do dobrog čaja... najraznovrsniji napitak :)

    OdgovoriIzbriši