16. 10. 2013.

Radella Green (Basilur)



Indijski podkontinet je poznat ponajviše po svojim crnim čajevima; Assam, Ceylon i Darjeeling su nazivi poznati i kod onih koji iole znaju malo više o najpopularnijem piću poslije vode.
No, tu i tamo moguće je nabasati i na zelene čajeve, od Assama pa sve do Sri Lanke (ranije poznatog kao Ceylon).

Pogledajte šta ovaj zeleni list sa Sri Lanke ima za ponuditi.

Do sada sam imao priliku probati svega nekoliko zelenih čajeva iz Indije i sa Ceylona (koje, uzgred rečeno, posmatram kao jednu cjelinu zbog zajedničkog var. Assamika kultivara).
Ovaj čaj sam dobio u razmjeni (privatnoj ili službenoj sa Facebook grupe, ne sjećam se) od jednog čajoljupca iz Čakovca koji je sretan da u svojoj blizini može posjetiti Basilur-ov službenu čajdžinicu, kao i nekoliko drugih. Povremeno razmjenjujemo čajeve i privatno te ga ovom prilikom pozdravljam.

Priprema:

List: 3 gr
Stalkeni čajnik 250 ml
Temperatura: 77 C
Infuziranje: 2 min

Suhi list - Neortodoksan u svakom pogledu, list je blago urolan na putu do gunpowdera te krupan i neravnomjerno upržen. Tonovi variraju od svijetlijih do tamnih zelenih nijansi, a na površini svijetlijih listova vidljiva tekstura sačinjena od priljepljenih dlačica zelene boje. Aroma bogato orašasta i suptilno voćna uz dojam suhih kolača.


Mokri list - Zelenih tonova uz manje primjesa žute. Mlad ali i krupan, te cjelovit uz čak do tri lista na stabljici. Iz hrpe litsova se osjeti blago voćna i zelenasta aroma.


Infuzija - Bistra i blagog žućkastog tona uz relativno puno fragmenata na dnu. Na površini je blago voćno mirisna uz notu trpkosti u zraku koja se naslućuje. U ustima se je laganog tijela uz dodir preprženosti i izražene cvijetno-voćne note dok je završetak eteričan uz cvijetne elemenate koji preovladavaju nad ostalima. Voćna nota koštunjavog voća primjetnija u narednim gutljajima, tačnije početku svakog. Nakon ispijene pola šalice u ustima i na usnama se javlja glatkoća a pred kraj uz svaki gutljaj i note meda kao i blaga slatkoća.


Zaključak - Na prvi pogled možda bi i zaobišli ovaj čaj (ruku na srce, suhi list ne očarava svojim izgledom), međutim dovoljno je svega nekoliko gutljaja da vas u potpuno razuvjeriti i ostaviti dojam da ova šalica može stati rame uz rame i uz neke renomiranije zelene čajeve iz Kine i Tajvana. Dodatni plus ovoj šalici je i evolucija nota i karaktera dok je polako ispijate, tako da je odsustvo monotonije okusa i arome u Radell-i zagarantovano. Topla preporuka!
Ukoliko ste iz Hrvatske ovaj čaj možete naručiti ovdje.

Konačna ocjena - 94/100

4 komentara:

  1. Pozdrav, svaka cast na opisima. Bas volim da citam. Inace basilur cajevi se od pre par nedelja mogu nabaviti i u BG-u i NS-u, ja juce kupio pa me bas zanimalo da napravim neki od njih kad ono opis vec pao.
    Meni se jako svidjaju u limenoj kutiji koja je idealna za poklon da bar jos nekog navucemo na caj :D
    Pozdravi svaka cast na blogu jos jednom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na lijepim riječima, pored navedenog limenke su također i jedan od boljih izbora kada je u pitanju skladištenje čaja, ja ih imam 15-ak, različitih veličina.

      Uživajte u blogu i čajevima :)

      Izbriši
  2. Moram probati. :) Videla sam ih pre koji dan u izlogu jedne fine prodavnice pa su mi se baš dopali, lepo upakovani u limene kutije, drago mi je što si napisao ovo da znam da li ih vredi kupovati. :)

    OdgovoriIzbriši